Jak vyrobit mandlovou mouku

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit mandlovou mouku

    Co je to mandlová mouka

    Když se řekne mouka, vybaví si většina z nás velice sypkou, na prach umletou surovinu. V případě mandlové mouky to neplatí. Jak napovídá již samotný název, je vyrobena z čistých mandlí, u nichž podobné sypkosti a struktury nedosáhnete.

    I přesto je však mandlová mouka vynikající náhradou klasické mouky v běžně dostupných receptech, sladkých i slaných. Podobně jako například kokosová mouka pomáhá zbavit váš jídelníček lepku a přidává do něj naopak zdravé tuky a vitamíny skupiny E a B.

  2. Jak vyrobit mandlovou mouku

    Mandlovou mouku dnes bez větších problémů seženete v obchodech s potravinami. Známá je především mouka, kterou distribuuje řetězec Marks and Spencer, kvalitní je také mandlová mouka z drogerie Rossmann. Koupě mandlové mouky však není právě levnou záležitostí.

    Vyplatí se proto zapátrat a vyrobit si vlastní mandlovou mouku doma. Nejde o nic složitého, ba naopak. Na výběr máte ze dvou variant výroby – z mandlí se slupkami, nebo z čistých mandlí.

    Co potřebujete pro výrobu mandlové mouky

    • 500 g loupaných či neloupaných mandlí
    • plech s pečícím papírem
    • mixér či mlýnek
    • uzavíratelnou nádobu

    Postup výroby mandlové mouky

    Mouka z mandlí se slupkami bude ve výsledku tmavší a mírně nahořklá. Pokud vám tyto vlastnosti nevadí, zvolte výrobu z neloupaných mandlí. Pokud chcete mít mouku opravdu bílou a nasládlou, vyberte si mandle bez slupky.

    Slupek se zbavíte spařením mandlí na dobu cca 10 minut v horké vodě. Hnědý obal posléze snadno sundáte rukou, před samotným mletím ale takto ošetřené mandle musíte nechat 100% vysušit.

    Jakmile máte mandle připraveny, můžete začít. Vsypte je do vhodného mixéru a jednoduše mixujte do jemna. Dejte si ovšem pozor, abyste nemixovali příliš dlouho a místo mouky nevyrobili z mandlí mandlové máslo.

    Hotovou drť vyskládejte rovnoměrně na plech pokrytý pečícím papírem a nechte ji vysušit v troubě rozehřáté na 110 °C. Po cca 40 minutách směs zkontrolujte. Je-li suchá, máte hotovo. Pokud ne, mandle prohrabejte a nechte ještě dosušit.

    Správně vysušenou směs můžete přesypat do nádoby s uzávěrem a uskladnit. Jak dlouho vám pak vydrží mandlová mouka? Ve správně uzavřené nádobě a ideálně v lednici ji budete mít doma k dispozici až na dobu tří měsíců.

  3. Recepty z mandlové mouky

    Mandlovou mouku můžete použít v nejrůznějších receptech, výborné je například pečivo z mandlové mouky. Nejvyhledávanější je však tato surovina zejména při výrobě dezertů. Jako příklad uveďme klasické francouzské madlenky.

    Ingredience pro výrobu madlenek

    • 1 ks prášek do pečiva
    • 100 g hladká mouka (pro zdravější verzi můžete použít špaldovou)
    • 100 g mandlová mouka
    • 400 g cukr moučka (případně jiné varianty sladidel např. třtinový cukr, stévie)
    • 4 ks vejce
    • očištěná citrónová kůra
    • 250 g máslo

    Postup výroby

    Změklé máslo s cukrem ušleháme. Do směsi přidáme vejce s citrónovou kůrou a opět promícháme do hladka. Ve zvláštní míse spojíme obě mouky s práškem do pečiva a směs přisypeme k máslové části. Důkladně promícháme, ideální je o něco řidší konzistence výsledného těsta.

    S pomocí lžíce lijeme směs do připravených silikonových forem na madlenky (fungovat budou i vymazané formičky na české medvědí pracny).

    Vše pečeme na 150-160 °C po dobu přibližně 10 minut.

    Upečené madlenky necháme zchladnout a posléze je z formiček vyklepneme. Posypeme trochou moučkového cukru a můžeme podávat.

    Hledáte další inspiraci pro pečení z mandlové mouky? Zkuste rovnou královskou disciplínu a zjistěte Jak upéct makronky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.