Jak uvařit ovesné vločky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit ovesné vločky

    Jak uvařit ovesné vločky

    Z ovesných vloček se nejčastěji připravuje ovesná kaše.

    A uvařit ovesné vločky do ovesné kaše je velice jednoduché a rychlé. Existuje několik přípravných postupů, jak ovesné vločky na ovesnou kaši uvařit. První možností je večer zalít vločky vodou a nechat v uzavřené nádobě přes noc pracovat.

    Jak připravit ovesnou kašiRáno ovesné vločky přesuneme do hrnce, kde je jenom přivedeme k varu a vaříme maximálně 1 minutu. Pozor na dostatečné množství tekutiny. Výhodou je, že pokud máme tekutiny málo, můžeme ji kdykoliv přidat. Pokud vločky večer nenamočíme, může nám postačit zalít vločky teplým mlékem nebo vodou až ráno před samotnou konzumací.

    Tento rychlý postup platí pro ovesné vločky jemné. Pokud máme celé, doporučuje se vařit vločky zhruba 5 minut za předpokladu, že nebyly namáčeny přes noc. Jestliže ovesné vločky projdou varem, získají krémovější chuť. Ovesnou kaši následně ochutíme dle našich potřeb a samotné chuti.

    Více v návodu Jak připravit ovesnou kaši.

  2. Jak dlouho vařit ovesné vločky

    Z prvního boxíku již víme, že pokud si z předem namočených ovesných vloček připravujeme ovesnou kaši, vaříme vločky maximálně 1 minutu.

    Jemné vločky stačí pouze zalít teplým nápojem (mléko či voda). Jestliže jsme vločky dopředu nenamáčeli, doba varu se prodlouží na zhruba 5 minut (i s přidanými surovinami – jablko, sušené ovoce…).

    Pokud se chystáme ovesnými vločkami zahustit např. polévku, přidáme vločky do polévky a chvíli povaříme. Tady ovšem pozor na množství, vločky v polévce docela nabydou.

  3. Ovesné vločky – zdraví

    Jak již bylo zmíněno v textu výše, ovesné vločky jsou dozajista potravinou, kterou můžeme zařadit mezi zdraví prospěšnou.

    Jsou velice cenným zdrojem řady živin, zejména kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů i vápníku a železa. Svým obsahem vlákniny předčí oves ostatní obiloviny. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Obě vlákniny slouží jako “potrava“ pro prospěšné bakterie ve střevech, které jsou důležité pro naši celkovou imunitu.

    Vláknina také obsahuje betaglukany, které nám udržují hladinu cholesterolu ve vynikající kondici. Oves příznivě působí i na nervovou soustavu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.