Jak připravit ovesnou kaši

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit ovesnou kaši

    Jak připravit ovesnou kaši

    Jak připravit ovesnou kašiOvesná kaše je připravená velmi rychle. Zejména tehdy, když si pořídíte jemné ovesné vločky. Do kastrůlku dáte mléko nebo vodu, případně vývar, pokud bude kaše na slano, přisypete vločky a mícháte, dokud směs neprojde varem. Pak vařte podle toho, jaké jste použili vločky. Jestli jemné, stačí jen nechat probublat. Pokud klasické, vařte je okolo pěti minut. Přidejte špetku soli, trochu tuku (máslo, olej) a podle chuti přislaďte anebo dochuťte bylinkami (kaši naslano). K ovesné kaši se hodí téměř všechno koření.

    Hustotu je potřeba doladit podle vašich preferencí – kaši lze kdykoliv zředit přidáním tekutiny anebo zahustit přisypáním dalších vloček (na rozdíl od krupičné kaše se u ovesných vloček nebude nic žmolkovat).

    Ovesná kaše se vlastně ani vařit nemusí. Stačí vločky (nejlépe ty s klíčky) nechat přes noc nabobtnat ve vodě nebo v jiné tekutině. Jen musíte počítat s ovesnou moučnou chutí. Pokud vám moučná chuť vadí, odstraníte ji varem.

  2. Jak uvařit ovesnou kaši pro děti

    Dětem je nejlépe připravovat ovesnou kaši z jemných ovesných vloček. Když budou s klíčky, o to lépe. Proč z jemných? Jsou opravdu jemné, hned změknou a krásně kloužou do krku. Navíc i jemně chutnají.

    Jak připravit ovesnou kašiDětem můžete kaši vařit v mléce nebo ve vodě. Do kastrůlku dáte mléko nebo vodu, přisypete vločky a mícháte, dokud směs neprojde varem. Jemné vločky stačí nechat jen mírně probublat. Když používáte klasické vločky, povařte je alespoň pět minut, zpočátku možná raději i déle. Nezapomínejte na přidání tuku, je potřeba ke vstřebávání vitamínů A, E, D a K.

    Poté kaši dochuťte. Jestli ji budete podávat na sladko, přidejte přírodní cukr (med až později) nebo sladké ovoce, domácí marmeládu. Kaši můžete podávat i se sušeným ovocem, jen je potřeba ho dostatečně dopředu nechat nabobtnat a změknout. Jestli budete kaši domíchávat do jiného pokrmu, například do zeleniny, nedochucujte nijak – chuť zeleniny, masa či třeba sýry a bylinek jí dodá své grády.

    Myslete na to, že dětem se lépe přijímají řidší pokrmy, a tak to s hustotou kaše rozhodně nepřehánějte. Kaše se dá kdykoliv doředit, čím potřebujete, včetně ovocných šťáv. Ovesná kaše se většinou trošku solí. Ale pokud připravujete pro kojence, sůl vynechte. Tu sem (v minimálním množství) dávejte až dětem starším jednoho roku.

    Mnoho lidí má rádo ovesnou kaši syrovou, tedy jen vločky nabobtnané ve vodě či v mléce, v ovocné šťávě. Pro nejmenší děti (miminka) to rozhodně není dobrý způsob přípravy, zejména kvůli možné kontaminaci vloček mikroorganismy, které se při bobtnání mohou přemnožit. Větším zdravým dětem a zdravým dospělým nijak neublíží, miminka by však mohly potrápit.

  3. Jak udělat ovesnou kaši v mikrovlnce

    Příprava ovesné kaše je díky mikrovlnce velmi snadná. Vezměte ovesné vločky a tekutinu v poměru 50 g vloček a 350 ml tekutiny, špetku soli. Ve vhodné misce pro vaření v mikrovlnné troubě promíchejte vločky, tekutinu a sůl a vše povařte. Jemné vločky stačí dvě nebo dvě a půl minuty. Ty velké raději pět minut na nejvyšší výkon, přičemž v polovině vaření kaši promícháte. Pak ji před podáváním ještě necháte cca dvě minuty stát.

  4. Jak udělat ovesnou kaši bez mléka

    Bez mléka je ovesná kaše také chutná. Můžete k její přípravě použít vodu nebo ovocnou šťávu. Anebo mléko rostlinné. Dokonce i vývar, pokud bude kaše do slaného pokrmu nebo naslano. Postup přípravy je stále stejný jako v prvním boxíku.

  5. Jak ochutit ovesnou kaši

    Ovesná kaše je pokrm mnoha chutí. Klasika je tzv. “por-ridge”, tedy jen lehounce osolená. Ale dá se dochutit na mnoho jiných způsobů. Ovesná kaše je obilninový pokrm, který lze využít na sladko i na slano. Každopádně, vždy potřebuje trošičku soli a pak to ostatní.

    Jak připravit ovesnou kašiNa sladko můžete ovesnou kaši dochutit cukrem, máslem, medem, ovocem, marmeládou, skořicí, kakaem, čokoládou, rostlinnými sirupy, ovocnými či semennými pastami, semínky, ořechy a mnoha dalšími ingrediencemi. Kaše je velmi osvěžující vyhlazená, podávaná s jogurtem.

    Co se týká slaných variant, ovesnou kaši většinou integrujeme do slaného pokrmu, tedy převezme chuť onoho pokrmu. Kaše se přidává do polévky k zahuštění, do zapékaných pokrmů, do omáček, jako součást náplní slaných koláčů atd.

    Anebo uděláte klasickou ovesnou kaši, více osolíte a pak do ní přidáte třeba zeleninu, šunku, vmícháte vejce, strouhaný sýr, bylinky, plus vaše oblíbené koření. Vynikající je například slaná ovesná kaše se sýrem typu parmezán, k tomu medvědí česnek. Ovesnou kaši připravovanou na slano, můžete vařit dokonce i na předem předsmažené cibulce. Fantazii se meze nekladou.

    Ovesnou kaši, ať je na sladko nebo na slano, je vždy dobré omastit. Alespoň plátkem másla nebo několika kapkami oleje, na druhu nezáleží. Pokud chcete kaši slanou, můžete omastit i sádlem. Posypání kače semínky nebo ořechy se hodí při jakékoliv její variantě.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.