Jak uvařit meltu

Michal Pavelka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit meltu

    Jaké je složení melty

    Tradiční českou náhražkou kávy je melta. Svou popularitu získala především za světových válek, během nichž byla pravá káva prakticky nesehnatelná.
    Jaké je složení české melty?

    Možná také znáte pojem cikorka, například z Ladových pohádek o kocourovi Mikešovi. Cikorka, to je pražený kořen rostliny čekanky, který se dá koupit v čisté podobě. Melta je cikorka vylepšená o další složky, o pražené kusy cukrové řepy a obilky dvou druhů obilí -žita a ječmene.

    Složení melty se už po desetiletí nemění, a tak na rozdíl od jiných náhražek chutná stále stejně.

  2. Jak uvařit meltu

    Výrobce melty doporučuje použít na litr vroucí vody čtyři lžíce melty, krátce povařit a nechat tři minuty odstát, potom přecedit. Z důvodu změny (zhořknutí) chuti doporučuje nenechávat sedlinu v odvaru a kávu znovu neohřívat.

    Autorova babička postupovala při přípravě malty takto: dala na vařič vařit konev vody, cca litr. Když se voda začala vařit, nasypala do ní vrchovatou lžíci melty a číhala, až směs vzkypí. Musíte vařící se meltu sledovat, vzkypí velice rychle a při nepozornosti vám znečistí vařič. Když směs vzkypěla až k okraji konvice, vypnula vařič a rychle směs zamíchala.

    Potom čekala zhruba tři minuty a přes sítko meltu nalévala do hrnků.
    K přípravě melty je možné použít i klasický kávovar na kofeinovou kávu, s filtrem.

  3. Jak uvařit meltu s mlékem

    Klasickým způsobem připravená melta má výrazné aroma a výraznou chuť. Dá se pít bez jakékoliv další úpravy, ale většina lidí si ji přisladí, často více než by si přisladila čaj nebo obyčejnou kávu. Podobné je to s mlékem.

    Meltu je možné vylepšovat i dalšími způsoby. Místo mléka použít smetanu (nebo dokonce zkyslou smetanu). Jsou lidé, kteří si do melty přidávají malou špetku soli, anebo nějaké koření. Oblíbený je zejména kardamom.

  4. Jaké jsou účinky melty na zdraví

    Nejzdravější na meltě je zejména to, že nezatěžuje tělo kofeinem, což je chemická sloučenina patřící do stejné skupiny látek jako například nikotin, heroin nebo kokain. Jistě má pozitivní účinek na naši pozornost, ale zároveň narušuje přirozený spací režim, ideální není ani pro činnost srdce nebo žaludku.

    Vedle toho však melta díky čekance obsahuje i látky, které mají podle odborníků pozitivní vliv na zdraví člověka. Jde zejména o inulin.

    Zpozornět by měli zejména diabetici, protože tato látka snižuje glykemický index a tím se podílí na rovnoměrnější sekreci hormonu inzulinu. Však se inulin stal součástí řady diabetických potravin.

    Inulin prospívá i při různých zánětech, zejména močových cest, ale třeba i při zácpách nebo nechutenství. Prokázané je snižování hladiny cholesterolu v krevním séru. Velmi zajímavé jsou poslední výzkumy, které prokazují, že inulin podporuje růst užitečných bakterií v tlustém střevě, zatímco potlačuje růst těch patogenních. Inulin tak funguje i jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.

    Na druhou stranu je potřeba upozornit, že díky některým kávovinám obsažených v meltě, není melta vhodná pro lidi citlivé na lepek.

  5. Jak na meltu instantní

    Na trhu je velké množství instantních kávovin, my se nejprve zaměřili na výrobek označený přímo jako melta. Kromě již uvedených surovin v ní byl ještě topinambur, chyběla cukrovka. Kávovinová směs nebyla vylepšená žádným aditivem.

    Nejoblíbenější výrobek v sortimentu bezkofeinových kávovin, Caro, je na tom obdobně. Podle výrobce neobsahuje žádná aditiva, včetně těch aromatických. Original Caro je z ječmene, sladu, čekanky a žita. Oba zmíněné instantní výrobky obsahují lepek a nejsou vhodné pro lidi citlivé na lepek.

    Výhodou instantní melty a jejich příbuzných je snadnější příprava. Prostě uvaříte vodu, nalejete ji na prášek, pořádně rozmícháte. Případně dosladíte a dochutíte mlékem.

    Oba kávovinové výrobky obsahují díky čekance rozpustnou vlákninu inulin (Caro activ dokonce zvýšené množství). Nevýhodou instantních káv, a to i těch kofeinových, je slabá vůně. V tom je největší výhoda poctivě připravené melty. Vždy zavoní celý byt.

  6. Vyplatí se prodejní akce na meltu

    Díky pražení mohou kávoviny vydržet poměrně dlouho ve spíži. Samozřejmě při vhodném skladování. Náchylné jsou především k plesnivění, takže vyžadují suché prostředí a uzavřenou nádobu. Je tak možné se jimi předzásobit. Stejně jako na kávy, bývají i na jejich náhražky pravidelné slevové akce.

    Běžně stojí půl kila melty lehce pod čtyřicet korun, ale v akcích bývá mezi dvaceti čtyřmi a třiceti korunami.


o
ota 30.11.2020 – 12:57

Spíš se chci zeptat. Když si do uvařené melty naleju mléko tak to vypadá jako by se srazilo. Melta se zabarví ale plavou v ní jakoby mléčné šupinky. (zkoušek jsem s mlékem s více krabic) Když meltu s mlékem nechám odstát aby se vychladila, tak se oddělí dvě hladiny. Dole bílá káva a nahoře malá vrstva čisté melty. Co je na tom špatně. Z mládí si pamatuju klasické bílé kafe.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.