Jak uvařit dušenou mrkev

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit dušenou mrkev

    Jak uvařit dušenou mrkev

    Na přípravu dušené mrkve budeme potřebovat pouze pár ingrediencí. Především je to mrkev, dále pak cibule, máslo, hladká mouka, sůl, cukr krystal a trochu vývaru na podlití.

    Jak uvařit dušenou mrkevPostup přípravy pro 4 – 5 porcí je následující: na kostičky pokrájenou 1 cibuli osmahneme v hrnci na másle (2 – 3 lžíce), přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev (0,8 – 1 kg) a chvíli restujeme. Mrkev restujeme na másle s cibulí nejen z důvodu chuti, ale také kvůli využití vitamínů rozpustných v tucích.

    Dále přidáme 1 – 2 lžíce hladké mouky, osmahneme, dobře rozmícháme a pomalu přilíváme vývar (množství dle potřeby). Zamícháme. S vývarem to rozhodně nepřeháníme, mrkev se nesnažíme zalít vývarem celou, stačí pár dcl na podlití – vždycky totiž můžeme přidat. Mrkev osolíme špetkou soli a přidáme dle chuti cukr (pouze pokud chceme dušenou mrkev dosladka, jinak být nemusí).

    Opět zamícháme. Až se začne mrkev dusit, přikryjeme hrnec pokličkou a za občasného míchání dusíme zhruba 15 – 20 minut (záleží na mrkvi a její velikosti) – mrkev má být na skus. Vývar necháme z měkké mrkve všechen vydusit.

    Mrkev nemusíme krájet vyloženě na kolečka, klidně ji můžeme i na hrubém struhadle nastrouhat či pokrájet na měsíčky. Záleží pouze na nás. Jenom čím větší kousky mrkve, tím déle mrkev dusíme (v tomto případě i více vývaru na podlití).

    Dušenou mrkev podáváme nejčastěji s bramborem. Další kombinace k mrkvi s bramborem potom záleží na naší chuti. Můžeme přidat hrášek, hovězí nebo vepřové maso, uzeninu či třeba volské oko.

  2. Dušená mrkev s hráškem

    V případě dušené mrkve s hráškem záleží, zda máme k dispozici hrášek čerstvý nebo sterilovaný. Pokud máme čerstvý, přidáme hrášek do základního receptu z prvního boxíku ve fázi, ve které přidáváme do hrnce na máslo a cibuli mrkev. Čiliž společně s mrkví.

    Jestliže budeme používat hrášek sterilovaný, přidáme ho zhruba po 10 minutách dušení mrkve. Vše ostatní zůstává stejné.

  3. Dušená mrkev s hovězím masem

    Jak uvařit dušenou mrkevI samotná dušená mrkev k tomuto receptu s hovězím masem se připravuje podle základního receptu, který jste si přečetli v prvním boxíku tohoto článku.

    Podstatné je uvařit hovězí maso. Použít můžeme zadní (bude nejlepší), pěkné přední a dokonce třeba kližku. Hovězí maso vaříme vcelku, ponořené ve vodě, do úplného změknutí. Po uvaření ho přes vlákna nakrájíme na plátky a podáváme k dušené mrkvi s bramborem.

    Maso si můžeme uvařit i dopředu a vývar z něj použít na podlití mrkve.

  4. Dušená mrkev s bramborem

    Dušenou mrkev také připravíme podle návodu z prvního boxíku. Jako přílohu k mrkvi uvaříme brambory. S tím nám může pomoci Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory. Nezapomeňte se podívat!


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.