Jak uvařit lilek

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit lilek

    Jak uvařit lilek

    Pokud si lilek nepěstujeme sami doma, je samozřejmě nutné koupit ho v obchodě či přímo od farmáře. Jeho nákup ale nesmíme podcenit. Vybíráme si vždy pouze na pohmat pevné plody, které mají hladkou a krásně lesklou fialovou (až téměř černou) slupku. Na lilku najdeme i zelenou část, jedná se o stopku. Lilek se sklízí i s touto zelenou stopkou, podle které v obchodě dobře poznáme, jak je na tom s čerstvostí. Řídíme se ale i hmotností. Je-li lilek lehký, ale jeho velikost tomu neodpovídá, bude s největší pravděpodobností uvnitř vysušen.

    Bez tepelné úpravy lilek nikdy nekonzumujeme. V případě, že se chystáme lilek smažit, pokrájíme ho na kolečka a lehce posolíme. Necháme takto kolečka asi 15 minut, poté postup zopakujeme z druhé strany. Lilek se díky soli zbaví vody a typické hořké chuti, kterou i s vodou lehce osušíme papírovou utěrkou, neboť se na lilku objeví kapičky vody.

    Bez nepotřebné vody uvnitř lilku nám při tepelné úpravě nenatáhne tolik tuku. Lilek se totiž, jak je známo, chová jakou houba. Má tedy schopnost do sebe natáhnout množství dalších chutí (což je v případě tuku nežádoucí).

    Budeme-li ovšem lilek pouze vařit, solit ho nemusíme. Lze ho oloupat a pokrájet na malé kousky, nebo ho můžeme uvařit celý. Jak jíst lilek připravený různými způsoby, to se v našich návodech také můžete dočíst.

    Lilek můžeme připravovat dle konkrétních postupů námi zvoleného receptu, udělat z něj můžeme dokonce i falešný kaviár. Rozhodneme-li se ale lilek uvařit samostatně, máme dvě možnosti (jak je zmíněno výše). Celý lilek pouze omyjeme, propícháme vidličkou, nebo ostrým nožem, a vložíme do vody. Vaříme ho do změknutí.

    Pokud se rozhodneme vařit pouze kousky lilku, celý plod oloupeme a pokrájíme na menší části. Vaříme v dostatečném množství vody, taktéž do změknutí. Menší kousky budou uvařeny dříve, než lilek celý.

    Ideálním způsobem vaření lilku je příprava v páře. Nemáme-li k dispozici parní hrnec, postačí nám hrnec obyčejný s pařáčkem na knedlíky. Do hrnce dáme trochu vody, vložíme pařáček a na něj rozkrojený lilek (krájíme podélně, vzniknou dvě poloviny). Lilek vložíme slupkou dolů. Při vaření lilku v páře je nutné počítat s minimálně 10-ti minutami (záleží na velikosti lilku). Lilek uvaříme do změknutí.

    Dříve se doporučovalo nechat lilek vypotit vždy, aby se zbavil své hořkosti. V dnešní době se ale hořkosti nemusíme bát. Odrůdy lilku, které jsou běžně k dostání, hořké nebývají. Pokud chceme mít ale jistotu, kousky lilku osolíme a necháme vypotit vždy.

  2. Jak uvařit lilek pro miminko

    Lilek se hodí pro přidávání do příkrmů až starším kojencům. Což je na jednu stranu dobře, neboť nejlépe chutná upečený v troubě (pro nejmenší miminka tato tepelná úprava není ještě vhodná).

    V troubě se lilek může upéct jednoduše celý. Stačí ho pouze dobře omýt vodou, osušit a propíchat vidličkou, nebo nožem (i zespodu). Zabráníme tak popraskání lilku a jistojistě se upeče i zevnitř.

    Do pekáčku vložíme pečící papír, na něj položíme připravený lilek a pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia (ideální teplota, zajistí výbornou chuť). Použijeme-li horkovzduch, nastavíme teplotu pouze na 200 stupňů Celsia. Doba pečení závisí na velikosti lilku. Zhruba nám to zabere 30 – 50 minut.

    Že je lilek upečený poznáme lehce. Slupka změní barvu (zčerná) a celkově bude lilek měkký. Po upečení ho necháme zcela vychladnout a až poté ho oloupeme. Dužinu z lilku lehce rozmačkáme vidličkou a přidáme do připraveného příkrmu. Le ho kombinovat s již zavedenými surovinami.

    I uvařit můžeme lilek pro miminka celý. Stačí ho, dobře předem omytý, opět několikrát propíchnout vidličkou a vložit do vody. Je nutné, aby byl lilek celý ponořený. Vaříme ho do změknutí. Po uvaření počkáme, dokud lilek nevychladne a oloupeme ho. Přidáme do příkrmu.

    Lilek lze pro miminka uvařit také v páře. Postup je zmíněn v prvním boxíku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.