Jak uvařit chřest

Lucie Jeníčková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit chřest

    Jak poznat čerstvý chřest

    Čerstvý chřest má pevně sevřené hlavičky, lesklý povrch a příjemně voní. Čerstvý chřest nejde ohnout – při pokusu o ohnutí by se zlomil.

  2. Jaký je šeský chřest a jeho historie

    Československo bylo kdysi chřestovou velmocí. Český chřest byl vyhlášenou pochoutkou a byl od nás vyvážený do celého světa.

  3. Na co použít zelený chřest a jak vypadá

    Zelený chřest se pěstuje na světle. Díky fotosyntéze jeho výhonky vytváření chlorofyl a ten chřestu dodává typickou zelenou barvu. Při sklizni se výhonky ostrým nožem odřezávají nad povrchem země. Oproti bílému chřestu má vyšší hladinu vitamínu a minerálů. Mladý zelený chřest nemusíte ani loupat, stačí ho umýt a odlomit dřevnaté konce stonků.

  4. Na co použít bílý chřest a jak vypadá

    Bílý chřest je typický pro svou jemnější a sladší chuť. Oproti zelenému chřestu má silnější slupku a proto je potřeba ho před konzumací oloupat. Bílý je díky způsobu pěstování – je pěstován v naprosté tmě pod plachtami, aby v něm neprobíhala fotosyntéza. Stejně jako zelený chřest se sklízí odříznutím speciálními noži přímo pod zemí.

  5. Jaké jsou výhody chřestu

    Chřest má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus a je vhodný zpestření zdravého životního stylu. Největší výhody chřestu:

    • obsahuje látky proti rakovině
    • reguluje hladinu cukru v krvi
    • snižuje hladinu cholesterolu
    • je bohatý na antioxidanty
    • redukuje riziko srdečních nemocí
    • podporuje trávení
    • je protizánětlivý
    • prospívá očím
  6. Kdy je chřestová sezóna

    Sezóna chřestu je poměrně krátká. V obchodech jej můžete koupit zpravidla po celý rok, ale mimo sezónu není z dovozu tolik chutný. Nejlepší je český chřest z českých polí a farem. Sezóna chřestu trvá zhruba od poloviny dubna do poloviny června. Můžete si také zkusit chřest vypěstovat doma.

  7. Jaká je cena chřestu

    Svazek 500 g kvalitního českého chřestu se pohybuje průměrně okolo 80 – 120 Kč.

  8. Jak uvařit chřest

    Zelený chřest není třeba loupat, stačí ho umýt a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne tam, kde dřevnatá část končí. Stačí ho vařit v osolené vodě 3-4 minuty do změknutí.

    Nejlepší je chřest svázat, postavit do hrnce na stojato a ponořit ho těsně po hlavičky, které se v páře připraví. Po uvaření chřest šokově zchladíme nejlépe v misce se studenou vodou.

    Díky tomu mu zůstane i sytě zelená barva. Bílý chřest musíte oloupat od hlavičky dolů, asi 2-3 cm od vršku. Slupka je tvrdá a vůbec by na chřestu neměla zůstat. Do hrnce s bílým chřestem přidejte pár kapek citronu, kousek másla a cukru (kvůli možné hořkosti). S chřestem se dá v kuchyni velice vyhrát a můžete ho i upéct. nebo se nechat námi inspirovat, na jaký způsob chřest ještě připravit a jak jej podávat.

  9. Recepty z chřestu

    Chřest nemusíte jen vařit. Můžete z něj udělat polévku, zapéct jej se sýrem, udělat z něj chřestovou pěnu nebo ogrilovat. Bílý chřest je vhodné kombinovat s bramborem, holandskou omáčkou, světlým masem (ryba, telecí). Zelený můžete kombinovat více, například s česnekem, zázvorem, chilli, na sladko, do rizota nebo obalit ve slanině.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.