Jak připravit espresso

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit espresso

    Jak připravit espresso

    Jak připravit espressoEspresso se dá připravit několika způsoby, přičemž vždy potřebujete zařízení, které vyvine vyšší tlak pomocí horké vody či páry. Espresso je rychlá káva pro rychlé pití. Připravujeme ho vždy jen trošičku a servírujeme v malinkých šálcích, tak na dva až tři doušky.

    Připravit ale můžeme i kávu filtrovanou, na kterou můžeme použít některou z mnoha na trhu běžně dostupných pomůcek, které nevyžadují elektřinu, ale tlak dělají pomocí ohně, vzniklého vakua, ručník přítlakem anebo využijí jen obyčejnou gravitaci. Káva filtrovaná je pro chvíle odpočinku, servíruje se i ve větším šálku.

    Automatické kávovary

    Nejsnadněji nám to samozřejmě půjde s automatickým kávovarem, který kávu namele, sám udělá mléčnou pěnu, ohřeje mléko a také samozřejmě kávu spaří pod vysokým tlakem. Po zmáčknutí jednoho tlačítka máme rázem vykouzlenou kávu, jakou si vzpomeneme.

    Typicky potkáme výkonné automaty například v obchoďácích nebo na benzínových stanicích, kde si je i obsluhujeme sami. Koupit si automatický kávovar pak můžeme samozřejmě i domů, ale patří k těm nejdražším strojům. K přípravě espressa tu stačí jen doplnit vodu, mléko a samozřejmě kávu, přičemž mnohdy můžeme nasypat kávu zrnkovou nebo i mletou.

    Výhodou těchto automatů je jednoduchost obsluhy a snadná příprava kávy. Jenže každá mince má dvě strany, takže i zde najdeme nevýhody. Tou základní je rapidní snížení kvality kávových zrn nebo mleté kávy po té, co v kávovaru nějakou dobu leží.

    Uvnitř kávovaru je totiž bojler na ohřev vody. Ten samozřejmě ohřívá celý přístroj, takže se v něm zahřívají i kávová zrna nebo mletá káva. A jak známo, obojí je tučné. V teple tuk žlukne. I proto si opravdoví milovníci kávy automat nikdy nepořizují. A v kavárnách ho také nikde nenajdete.

    Pákové kávovary

    Jedno z nejkvalitnějších espress nám připraví pákový kávovar. I ty malé domácí mají tlak okolo 15 barů, proto i výsledné domácí espresso je vynikající. I pákové kávovary zvládnou mléčnou pěnu. Jen jim v tom musíme asistovat. U pákového kávovaru odpadá problém žluknutí kávy, protože si ji skladujeme mimo tepla přístroje.

    Těsně před přípravou kávy si můžeme kávu namlít, nejlépe v mlýnku s keramickými kameny. A ano, v kavárnách vždy potkáte pákové kávovary. Navíc ty domácí jsou přibližně o polovinu levnější než automaty.

    A příprava není o mnoho složitější, jen prostě páku naplníme kávou, utlačíme tlačítkem, které je vždy součástí dodávky kávovaru. Páku nasadíme a pootočením o cca 90 stupňů připevníme. No a pak zase jen zmáčkneme tlačítko. Jakmile je káva hotová, jen páku sundáme a vyklepneme, samozřejmě do bioodpadu. Mléko napěníme pomocí trysky. Nejlépe to půjde s mlékem plnotučným a perfektně vychlazeným ve spodní části lednice, ale ne ve dveřích.

    Pákové kávovary si často můžeme i naprogramovat – volíme teplotu vody a také množství vody, kterým chceme kávu spařit. Programů bývá k dispozici více, tak si členové rodiny mohou připravit program přímo pro sebe a uložit do paměti stroje.

    Když kávovar není

    Espresso se ale dá připravit i bez těchto drahých mašinek. Poslouží k tomu french press, moka konvička, džezva, vakuum pot, dripper nebo aeropress. I z těchto nádobek je káva vynikající, jen se s nimi musí trochu umět. Jak na to, to se dočtete v následujících boxících.

  2. Jak připravit espresso bez kávovaru

    Příprava espressa bez kávovaru je celkem snadná. Stačí, abyste měli french press, moka konvičku, džezvu nebo aeropress. Ale samozřejmě, že příprava kávy v těchto pomůckách je pomalejší, trvá mnohem déle.

    Takže sice nakoupíte mnohem levněji, ale u přípravy kávy strávíte spoustu času. Kdo bere přípravu kávy jako obřad a součást relaxu s kávou, ten tuto možnost jistě přivítá. Ale kdo spěchá a kávu chce mít připravenu brzy, tomu příprava kávy bez kávovaru příliš vyhovovat nebude.

    A ještě jeden malý rozdíl mezi espressem a kávou připravovanou jiným postupem: espresso se pije na dva až tři doušky, je to tedy káva pro krátké chvíle odpočinku. Ale káva z džezvy nebo káva filtrovaná je určená pro chvíle relaxu, přičemž se pije i z větších šálků, než jsou ty určené na espresso.

    Jak na přípravu kávy bez kávovaru, to se dočtete v následujících boxících.

  3. Jak připravit kávu v džezvě

    Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je vaření nebo ohřívání v džezvě. Džezva je vlastně malinký rendlíček určený jen na ohřev vody a přípravu kávy, která se takto uvařená nejčastěji pije v Turecku, Řecku, Indii nebo arabských zemích. Džezvu jistě oceníte zejména na trecích nebo v kempech, kdy si pomocí ní připravíte kávu i na ohni.

    Jsou tří základní způsoby přípravy kávy v džezvě. První je bez převaření, druhý se střídavým varem a třetí s dlouhodobým varem. Každý si může vyzkoušet všechny varianty a vybrat tu nejchutnější. Kávu z džezvy se doporučuje osladit, nejlépe již během její přípravy.

    Do džezvy se používá extra jemně mletá káva, která má konzistenci jako hladká mouka. Káva se zalévá studenou vodou anebo se káva sype do již jednou převařené vody zředěné studenou vodou. Vždy počítejte s tím, že káva připravovaná v džezvě je poměrně silná.

    Jak připravit kávu v džezvě bez převaření

    První variantou je káva, která neprojde varem. Postup je následující: Do džezvy dejte lžičku kávy a zalije ji studenou vodou. Pak vše promíchejte a dejte na sporák vařit. Jak se káva postupně ohřívá, začíná tvořit pěnu. A tu je u tohoto způsobu přípravy nutné sbírat – avšak pozor, so šálku.

    Kávu ohřívejte pomalu a nenechte ji vzkypět, tedy převařit. Stále míchejte a udržujte ji pod bodem varu. Kávu takto připravujte asi deset minut, stále míchejte a stále sbírejte pěnu do šálku.  Poté odstavte a nalijte do šálku i samotnou kávu. Samozřejmě pozor na lógr.

    Jak připravit kávu v džezvě se střídavým varem

    Druhou variantou přípravy kávy v džezvě je střídavý var, kdy do šálku dáme kávu a studenou vodu, postupně zahřejeme až k varu, kdy káva vzkypí. Pak hned odstavíme a necháme chladnout. Pěnu nesbíráme. Pak džezvu vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu a odstavíme. Toto zopakujeme ještě potřetí a je hotovo. Příprava trvá cca 4 – 6 minut.

    Jak připravit kávu v džezvě s dlouhodobým varem

    Když chcete kávu v džezvě povařit déle, je vhodné dát do trochy vody nejdříve cukr a převařit ji. Pak přilijte studenou vodu a nasypte lžičku extra jemně mleté kávy. I bez míchání můžete nechat přivést k varu a povařit 2 – 4 minuty, bez sbírání pěny. Pak džezvu odstavte a kávu můžete slít do šálku.

  4. Jak připravit kávu v moka konvici

    Jak připravit espressoMoka konvička je v podstatě jakýsi malý presovar. Využívá páry vzniklé ohřevem vody ve spodní části konvičky. Pára a horká voda stoupají přes sítko s kávou, putuje pak přecezená nahoru do horní části moka konvičky, odkud si ji pak slijeme.

    Příprava kávy je následující: Do spodní části konvičky dáme studenou vodu, maximálně po vyznačenou rysku nebo píst. Pak vložíme sítko a do něj dáme kýžené množství mleté kávy. Používá se káva namletá pro přípravu espressa, tedy spíše hrubší. V žádném případě zde kávu neutlačujeme, jen ji mírně srovnáme lžičkou.

    Poté nasadíme horní část konvičky a postavíme moka konvičku na sporák. U přípravy kávy v moka konvičce je nutné zůstat, jakmile začne „rachotit“, je hotovo a musíme ji odstavit. Kávu slijeme z konvičky přímo do šálku, je již scezená.

  5. Jak připravit kávu ve french pressu

    French press velmi připomíná konvičku na přípravu bylinkového čaje. Jde o skleněnou konvičku a víčkem a také s presovacím sítkem, často nazývaným píst. Na french press použijeme tu nejhruběji namletou kávu, většinou se tato hrubost i označuje také french press.

    Postupujeme tak, že do french pressu dáme nahrubo umletou kávu – na jeden šálek jednu plnou odměrku, která bývá součástí balení frech pressu. Fajnšmekři před přípravou kávy ještě horkou vodou ohřejí celý french press.

    Pak kávu spařte vodou, ale pozor, pouze o teplotě okolo 90 stupňů. A podruhé pozor, nejdříve nalijte jen tolik vody, aby byla těsně nad namletou kávou. Díky tomu dojde ke spaření kávy. Teď nechte kávu malou chvíli pracovat. A pak teprve dolijte zbytek vody do požadovaného množství kávy. A zamíchejte.

    Pak hned přiklopte víkem s vytaženým pístem, abyste zamezili přílišnému úniku tepla. Píst nechte ještě 3 – 4 minuty nahoře, pak ho postupně začněte stlačovat dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu. To by se pak totiž mohl lógr dostat nahoru. Jakmile je píst zcela dole, je káva připravena.

  6. Jak připravit kávu v aeropressu

    Aeropress používá podobný princip jako french press. Jen s tím rozdílem, že aeropress se nasazuje přímo na šálek nebo na konvičku. Příprava je rychlá a snadná. Potřebujete jen aeropress, papírový filtr a samozřejmě kávu a horkou vodu.

    Papírový filtr nejdříve propláchněte vodou, abyste ho zbavili „papírové“ chuti, která by zkreslila výslednou chuť kávy. Pak jej dejte do aeropressu a postavte na připravený šálek či konvičku. Pak přidejte kávu, mletou o trošku hruběji než na espresso.

    Množství dejte podle toho, kolik šálků kávy chcete připravit. Jednak aeropress odměrka pojme asi 12 gramů kávy. Pak kávu zalijte vodou ohřátou na cirka 80 – 85 stupňů. Čím tmavěji pražená káva, tím nižší teplotu vody zvolte. Vyšší teplota vody způsobí vyšší hořkost. A tmavší pražení také.

    Na aeropressu bývají symboly množství vody, snadno se jimi můžete při zalévání kávy řídit. Pak spařenou kávu promíchejte. Když se tvoří krusta, pečlivě ji rozmíchejte. míchání by mělo zabrat okolo deseti vteřin.

    Pak na horní konec Aeropressu nasaďte píst s předem navlhčenou gumovou koncovkou. A jemně zatlačte. Káva začne brzy překapávat do šálu či konvičky. Mezi hladinou spařené kávy a pístem vždy musí zůstat vzduchová kapsa. Proto aeropress. Pokud by se píst dostal do kontaktu se sedlinou, snadno by do výsledné kávy protlačil látky, které znehodnotí její chuť.

    Za 20 – 30 vteřin bude aeropress prázdný, tou dobou už přestaňte tlačit. A pamatujte, že čím pomaleji kávu přetlačíte do šálku, tím plnější a silnější chuť má. Ale když dobu extrakce přeženete, bude káva příliš hořká.

  7. Jak připravit kávu ve vacuum potu

    Vacuum pot se v našich zeměpisných šířkách příliš nepoužíval a tradičně se uchytil spíše v Americe nebo Japonsku. Ale v posledních letech se usazuje znovu i u nás. Jejich nejslavnější éra u nás byla asi za první republiky. Jde o jednoduché zařízení, které potřebuje živý oheň. Ale jinak funguje podobně jako moka konvička. Používá se sem káva namletá o něco jemněji než do french pressu.

    V konvičce ohřejte vodu až k varu, pak ji nalijte do spodní baňky vacuum potu. Trochu vody si přitom nechte na propláchnutí filtru. Posléze pod baňkou zapalte oheň. Pak nasaďte horní díl s propláchnutým filtrem a nechte vodu vytlačit nahoru.

    Filtr se proplachuje horkou vodou. A káva se dává buď před nasazením horního dílu, rovnou do něj. Anebo až později, až je voda přetlačená ohněm nahoru. Kávu v horním dílu stále míchejte. Po asi minutě míchání (po té, co všechna voda byla vytlačena nahoru, vypněte oheň a nechte vznikající podtlak, aby si vodu (tentokráte i s vylouhovanou kávou) vtáhl zpět dolů. A je hotovo.

    Odborníci na přípravu kávy upozorňují, že tato příprava kávy chce trpělivost a zkušenosti. Chvíli trvá, než se uživatel naučí rozpoznat okamžik, kdy je v dolní baňce dostatečný podtlak na to, aby vtáhl vodu zpět dolů. Bez něj to totiž nejde.  Proto počítejte s několikerými pokusy, než se z vás stanou mistři.

  8. Jak připravit kávu v dripperu

    Dripper je ta nejjednodušší pomůcka pro přípravu kávy bez sedliny. Zacházet s ní zvládne naprosto každý. Ovšem mistři díky ní vykouzlí kávu přímo dokonalou. Jde vlastně o nálevku, do níž se vkládá papírový filtr na kávu. Je dobré filtr nejdříve naprázdno prolít horkou vodou, aby se zbavil papírové chuti.

    Mějte dripper rovnou na nádobě, do které budete dělat kávu. Díky tomu dosáhnete tří věcí: filtr zbavíte papírové chuti, filtr bude v dripperu dobře držet. A také ohřejete tu nádobu, do které budete kávu připravovat. Tím zamezíte teplotnímu šoku, který káva dostává, když teče do nádoby studené.

    Pak filtr z dripperu trochu povytáhněte, aby nebyl na stěny tolik přilepený. Pak sem nasypte meltou kávu, většinou se doporučuje 6 – 8 g na 100 ml vody. Kávu pak spařte horkou vodou, měla by mít maximálně 95 stupňů. Ale pozor, nejdříve na kávu nalijte jen tolik vody, aby se do kávy vsákla. Počkejte asi půl až tři čtvrtě minuty.

    Pak teprve opatrně dolévejte zbytek vody, přičemž ji lijte těsně nad dripperem, nikoliv z výšky, jako jsme zvyklí u kávy zalévané, tedy té s lógrem. Voda by neměla být lita přímo na papír, ale jen na kávu. Krouživými pohyby směrem od středu filtru. Způsob, jakým vodu naléváte, má pak vliv na výslednou chuť kávy. I zde se dá tedy experimentovat a učit se.


K
Karolína 05.07.2018 – 17:11

Článek je zajímavý a poučný, ale bylo by vhodné doplnit ho fotografiemi. Zatímco moka konvičku, kterou zná skoro každý, na fotu vidíme, aeropress nebo vacuum pot si umí představit málokdo, kdo s ním nepracoval. Je pak obtížné si popsanou přípravu kávy představit. Alespoň já jsem je úplně nepochopila. Ráda připravuji kávu (nejčastěji Tchibo Milano nebo Siciliano style) překapávanou v klasickém kávovaru, dále kapslovou Dolce Gusto, a výborná je i z moka konvičky, ale tu paradoxně dělám jen zřídka, protože pro více lidí najednou je to zdlouhaé.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.