Jak připravit cizrnu

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit cizrnu

    Jak připravit cizrnu

    Pokud se chystáme pracovat s cizrnou, v první řadě ji propláchneme a necháme namočenou ve větším množství studené vody. Alespoň na několik hodin, nejlépe přes noc. Potom vodu slijeme, déme vodu čerstvou a začneme cizrnu vařit. Nebudeme solit, aby změkla. Čas na solení přijde až ke konci vaření.

    Jak připravit cizrnuOd počátku varu je potřeba předem namočenou cizrnu vařit alespoň 50 minut. Ovšem je nutné ji pak ochutnat, jestli už je dost měkká. V tlakovém hrnci bude doba vaření mnohem kratší, okolo 10 – 15 minut, opět je nutno zkoušet měkkost. Ke konci vaření ji osolte, později sceďte a nechte okapat.

    Další postup záleží na tom, jak s ní chcete naložit. Cizrnu můžete jen opepřit a servírovat jako přílohu. Poslouží dobře i jako hlavní jídlo, když do ní zamícháte trochu opražené cibulky a na ní opražených škvarků. Cizrnu ale můžete namixovat a udělat z ní kaši, pomazánku. Zapéct ji nebo osmahnout. Fantazii můžete použít na maximum.

    Pokud jste si koupili cizrnu sterilovanou, ve slaném nálevu, k její přípravě vám stačí ji pouze na sítku propláchnout studenou vodou a je připravena k použití, i k přímé konzumaci.

  2. Jak naklíčit cizrnu

    Nakličování cizrny je velmi snadné a dokonale se k tomu hodí nakličovací misky. Začneme tím, že semínka cizrny prohlédneme, zda jsou v pořádku. Ta poškozená, která by neklíčila (rozpůlená, s vylomeným klíčkem atd.), si dáme bokem na pozdější vaření.

    Nepoškozená semínka dáme do misky s větším množstvím vody. A necháme je nabobtnat přes noc, respektive 8 – 12 hodin. Poté vodu slijeme, necháme dobře okapat a cizrnu dáme do nakličovací misky. Neměla by být ve více než dvou vrstvách na sobě.

    Misky proplachujeme čistou vodou alespoň jednou denně. Dvakrát denně je však lepší. Klíčení cizrny trvá 2 až 4 dny – podle toho, jak velké klíčky požadujeme. Jakmile dosáhnou velikosti, která nám vyhovuje, cizrnu sklidíme. Jak? Opět ji propláchneme, tentokrát na cedníku. A dáme do dobře uzavíratelné misky do ledničky. Tam se růst téměř zastaví. Spotřebujeme do týdne.

    Před samotnou konzumací je vhodné sloupnout slupku, nutné to však není. Slupku sloupněte tehdy, když máte problémy s trávením, tedy například vás zlobí žlučník nebo střeva. Pokud vám cizrna přeroste do delších výhonků, nevadí. Směle je nakrájejte do pomazánky, hummusu anebo jako posyp třeba na rýži.

    V čem vám naklíčená cizrna pomůže? Mimo jiné s problémy cévními, se štítnou žlázou, s kůží i vlasy, ale ženám i s menstruačními potížemi. Umí snižovat hladinu cholesterolu a dodat hodně vápníku, ovšem i železa.

  3. Jak oloupat cizrnu

    Kdo má zažívací problémy a luštěniny obecně špatně snáší, měl by usilovat o to, aby luštěniny sice stále jedl (jejich nutriční hodnoty jsou pro nás významné), ale aby je měl co nejvíce zbavené slupek. Cizrna má tu výhodu, že i po uvaření víceméně drží pohromadě a nerozsýpá se tak, jako třeba fazole nebo čočka.

    I proto je snadné cizrnu loupat rukama. Stačí čerstvě uvařenou cizrnu prudce zchladit ve studené vodě. Pak je jen promnout v rukách, mezi dlaněmi a prsty. Oloupané slupky budou plavat na hladině, tak je stačí jen sebrat a vyhodit do bioodpadu nebo na kompost.

    Oloupanou cizrnu pak jen slijte, nechte okapat a je hotovo. Pokud by slupky z cizrny dolů nešly nebo vám nějaké zůstaly, budete ji muset vzít jednu podruhé do prstů a ze slupky vytlačit – jako se to dělá třeba s mandlemi.

  4. Jak zbavit cizrnu slupek

    Cizrnu zbavujeme slupek pomocí loupání, tedy mnutí mezi dlaněmi, případně vymáčknutím cizrny ze slupky. Podrobný postup najdete o boxík výše.

  5. Jak pěstovat cizrnu

    Cizrna se dá vypěstovat i v českých podmínkách a semínko cizrny určené k pěstování pohodlně seženete v každém větším zahradnictví. Cizrnu je potřeba vysít brzy zjara, stejně jako první hrášek. Cizrna vyloženě potřebuje chytit jarní vláhu, aby dobře rostla.

    Později ale potřebuje spíše suché a horké léto, je totiž citlivá na písně. Proto ji raději sejeme jen v jednou dlouhém řádku, aby kolem rostlin dobře proudil vzduch. Sejeme tedy brzy zjara, maximálně centimetr a půl hluboko. Pro začátek růstu je potřeba dobře zalévat. Později už ne.

    Když cizrnu vyvážete, tedy jí poskytnete oporu, uděláte jen dobře. Coby luštěnina žádné velké hnojení nepotřebuje. K plísním je náchylnější cizrna světlá, tu tmavou však hůře seženete.

    Výnosy cizrny bývají poměrně dobré. Jen je potřeba počítat s tím, že co lusk, to jedno semínko. Cizrna má více odrůd, v některých je semínek i deset. Klasicky se potkáváme se dvěma. Loupání tedy bude dost o nervy, ale výsledek stojí za tu námahu.

  6. Jak ochutit cizrnu

    Solí a pepřem. To je základ. Na tohle můžete nabalovat další koření. Dětem pepř samozřejmě vynecháte. K cizrně se dále dobře hodí česnek, majoránka, rozmarýn, saturejka, chilli, paprika, citronová šťáva, olivový olej, ovšem i kari nebo kurkuma. Vše je o vaší chuti a preferencích. A jak je zjistíte? Nejlépe zkoušením!

    Cizrna je vynikající také pražená a obalovaná cukrem. V tom případě ji solte jen minimálně. Pokud máte cizrnovou mouku, můžete ji přidávat do jídel.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.