Jak udělat sushi

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak udělat sushi

    Co potřebujete k přípravě sushi?

    • Mořská řasa nori – na zabalení sushi
    • Sushi rýže – kupujte opravdu rýži označenou jako sushi, jinak nebude sushi chutnat autenticky a bude se špatně připravovat.
    • Rýžový ocet – na dochucení rýže
    • Bambusová podložka na rolování sushi
    • Nakládaný zázvor – bílý nebo růžový – jí se mezi jednotlivými kousky sushi
    • Sójová omáčka – k namáčení sushi
    • Wasabi pasta – k ochucení při konzumaci
    • Náplň do sushi dle libosti (losos, tuňák, okurka, avokádo, krabí tyčinky, krevety atd.)
  2. Jaké jsou druhy sushi?

    Druhů sushi je nespočet, pro začátek však bude stačit znát několik základních druhů. Mezi nejznámější druhy sushi, se kterými se můžete setkat v našich restauracích, patří tyto:

    • Maki sushi – rýže balená spolu s kousky syrové ryby či zeleniny v řase nori. K rolování používáme podložku. Rolka se pak krájí na kolečka.
    • Nigiri sushi – tento druh sushi se neroluje, vytvoří se pouze úzký váleček sushi, který se potře wasabi pastou. Na tento váleček je pak položen tenký plátek ryby (losos, tuňák, úhoř), kreveta nebo jiné suroviny.
    • California  – jedná se o obrácené maki. Náplň (ryba, zelenina) je zabalena do řasy a rýže se nachází z vnějšku rolky. Rolka se často obaluje do různých surovin (kaviár, sezam, pažitka…)
    • Sashimi – samotné ryby nakrájené na tenké plátky
    • Semaki – kornoutek z řasy nori plněný rýží a rybou/zeleninou.

     

  3. Jak udělat sushi rýži?

    Sushi rýže má být lepivá, proto vždy vybírejte speciální rýži označenou jako sushi. Klasická rýže, kterou používáme, není na sushi vhodná, konzistenčně ani chuťově.

    Sushi rýži propereme ve studené vodě a nasypeme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby přesahovala rýži o cca 1 cm. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme na rozpálenou plotnu. Jakmile začne voda s rýží vřít, trochu rýži promícháme a plamen stáhneme. Především se ale vždy řiďte návodem přímo na obalu dané rýže, u každé se může doba vaření trochu lišit. Až je rýže hotová, necháme ji pár minut odpočinout a přesypeme si ji do druhé nádoby (nepoužívejte kovové nádoby, ale ideálně dřevěné, plastové či keramické) a 20 minut ji chladíme.

    Připravte si 60 ml rýžového octa, 40 g cukru a 10 g soli, promíchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, můžete i trochu ohřát. Tím vytvoříte nálev na rýži. Na 1 kg rýže použijte 10 dl směsi. Nálev vlijte do připravené vychlazené rýže a promíchejte.

  4. Jak udělat sushi maki?

    Přichystejte si bambusovou podložku, kterou můžete obalit v potravinové fólii (rýže se pak méně lepí a podložka se lépe čistí). Nakrájejte si náplň do sushi (ryby, zeleninu) zhruba na půl centimetru silné plátky. Na ryby nejlépe použijte speciální ostrý filetovací nůž.

    Jak udělat sushiNa podložku si položte půlku řasy nori drsnější stranou nahoru. Navlhčete si ruce a naberte rýži, tu začněte vrstvit na řasu, postupně ji naneste na téměř celou řasu ve výšce cca 1 cm, ale necháme si v horní části cca dva centimetry od kraje prázdné (bude sloužit ke slepení rolky). Na rýži příliš netlačte, měla by být nadýchaná. Na rýži podle chuti můžete natřít trochu wasabi.

    Zhruba do středu nanesené rýže navrstvěte ryby nebo zeleninu (případně oboje – často se používá např. kombinace losos + avokádo, losos + okurka apod.).

    Volný kousek sushi od kraje potřete rýžovým octem. Následně sushi zarolujte. Chce to trochu cviku, tak nezoufejte, když se vám to nepodaří hned na poprvé.

    Podívejte se třeba na tento video návod, podle kterého rolování jistě hravě zvládnete.

  5. Jak udělat sushi california?

    Na začátku postupujeme stejně jako u maki, nanášíme rýži na řasu, dáváme ale o cca čtvrtinu větší vrstvu než u maki. Rýži tentokrát naneseme na celou plochu, nenecháváme volný proužek a trochu více ji přitlačíme.

    Nyní přichází změna, otočíme výtvor řasou vzhůru. Rýže totiž u rolky california bude nahoře, je to obrácené maki. Nyní na řasu naložíme na tenké špalíčky nakrájené ingredience stejně jako u maki. Do california rolek můžeme náplně dát více, rolky jsou celkově objemnější. Následně zabalíme stejně jako maki.

  6. Jak udělat sushi nigiri?

    Navlhčete si ruce a z rýže vytvořte malé válečky. Váleček můžete (nemusíte) potřít pastou wasabi. Následně horní stranu válečku trochu zarovnejte a vložte na něj tenký plátek ryby či zeleniny.

    Na nigiri se nejčastěji používá plátek lososa, tuňáka, úhoře, celá uvařená kreveta, krabí tyčinka či plátek zeleniny jako je avokádo nebo třeba chřest.

    Takto připravené nigiri můžete uprostřed obmotat tenkým proužkem řasy nori, aby se nerozpadlo (používá se např. u krevety).


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.