Jak naklíčit pšenici

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naklíčit pšenici

    Jak naklíčit pšenici

    Klíčení pšenice je velmi rychlý proces. Tedy pokud chcete naklíčit zrno pro jeho následnou konzumaci (nikoliv nechat vyrůst zelené výhonky, tzv. zelenou pšenici). Stačí namočit a za jeden den může být hotovo. Obsah výživných látek se klíčením zněkolikanásobí. Nejvhodnější pro klíčení je pšenice špalda.

    Pšenici můžeme nechat naklíčit dvěma způsoby. Buď pro konzumaci obilí jako takového, kdy budou stačit jen drobné klíčky. Anebo ji chceme nechat narůst do mladé rostlinky, kterou pak sklidíme jako zelenou pšenici.

    Jak naklíčit pšeniciPro naklíčení ke konzumaci celého obilného zrna stačí pšenici propláchnout a namočit na celou noc do vody. Pokud vyměníte vodu, můžete pšenici nechat namočenou i 24 hodin. Pak ji (pokud chcete klíčky ještě o něco větší) dejte na tácek a překryjte vlhkou utěrkou. Anebo ji jednoduše přesypte do nakličovací misky. Můžete i do sklenice. Během několika dalších hodin bude pšenice připravená ke konzumaci. Pokud ji budete nechávat nakličovat déle pro delší klíčky, pravidelně ji proplachujte.

    Když chcete pěstovat mladé rostlinky pšenice (zelená pšenice, osení), tak předem nabobtnanou pšenici rozprostřete v jedné vrstvě na tácek s mokrou buničitou vatou nebo kuchyňskou papírovou utěrkou. A pravidelně ji vlhčete střičkou.

    Když ale pšenici vysejete do nádoby se zahradnickým substrátem, bude mít o to více výživných látek, až ji budete sklízet. Sejte na mokrý substrát, stačí substrátu vrstva okolo 3 – 4 cm. Po vysetí můžete nechat pšenici nepřikrytou anebo ji zasypat jemnou vrstvičkou substrátu a tu pak zastříkat střičkou. Vlhčení nemusí být potom tak pravidelné, stačí jednou denně. Zelené výhonky pak sklidíte jako pažitku – stačí chytnout a ustřihnout.

    Naklíčená pšenice nám dodá bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamín E, B1,B2, zinek, železo, mangan a měď. A spoustu enzymů. Po sklizení a přemístění do lednice vám tu vydrží i týden. Na co příznivě působí? Je velkým zdrojem energie, má nižší obsah lepku a poskytne nám i zdravé tuky, které příznivě ovlivňují pokožku. Olej z pšeničných klíčků se používá i v kosmetice.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.