Jak jíst maracuju

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst maracuju

    Jak vybrat maracuju

    Plody maracuji jsou buď kulaté nebo oválné. Je to ovoce, které bývá spojováno s křesťanstvím a jeho zvyky, kdy misionáři přisuzovali květům maracuji neboli passion fruit symboliku – označovali ji za ovoce umučení Krista. To nás naštěstí dneska už trápit nemusí a můžeme se maracuju vychutnávat téměř kdykoliv, bez vázanosti na náboženská pravidla.

    Zralé plody vypadají v podstatě jako zmuchlaný míček. Jsou velké okolo sedmi centimetrů a mají barvu modrou až purpurovou, dle odrůdy a podmínek zrání. Slupka je pevná, o tloušťce cirka tří milimetrů, bez chloupků.

    Bílá dužnina je obklopena míškem, ten má pevnou pokožku. Naplněn je žlutou až oranžovou dření, plnou semínek. Chuť zralé maracuji je typicky tropická – navinulá a lehce sladkokyselá. Ale poměrně zná. Díky tomu se hodí k dochucení nápojů nebo zákusků či jiných sladkých jídel. Když chcete zvýraznit chuť třeba mdlé ostružinové marmelády, maracuja v tom skvěle poslouží.

    A jak tedy vybrat maracuju? Slupka zralé maracuji má mnoho dolíčků, takže na první pohled nevypadá nijak vábně. Ale pozor, nesmí být nikde prasklá. Čím hladší slupka je, tím méně sladký obsah se pod ní skrývá. Důležité je, aby maracuje byla stále ještě pevná, ale přitom se dala snadno rozkrojit nožem. Stačí si koupit několik maracují v různých stádiích zralosti – a hned budete doma po rozkrojení vědět, jak má vypadat ta pravá.

  2. Jak připravit maracuju

    Maracuje se připravuje velmi snadno, ovšem mnoha různými způsoby. Je to ovoce, které můžete sníst jen tak, že jej vydlabete lžičkou z rozkrojené slupky. Po vydlabání můžete maracuju přidat, kamkoliv se vám zamane.

    Důležité je počítat s tím, že její chuť je docela výrazná. Proto není dobré ji přidávat tam, kde máte jiné výrazné ovoce. Celkový výsledek se totiž může nevhodně chuťově tříštit. Coby exotické ovoce se maracuje chuťově hodí k další exotice, včetně citrusů nebo liči. Velkou službu udělá v ovocných smoothie nebo třeba v krému, který dáte na piškotový řez.

    Maracuja se hodí i do teplé kuchyně, kdy je vynikající například ke kuřecímu masu nebo ke krevetám.

  3. Jak jíst maracuju

    Naprosto jakkoliv. Maracuju stačí jen rozkrojit a vydlabat lžičkou. Můžete ji dlabat přímo do pusy, nebo naopak na misku, kde ji smícháte s dalšími ingrediencemi. A to jak na smoothie, tak na koláč, jogurt, kefír, krém nebo omáčku k masu. Fantazii se meze nekladou. A díky sladkokyselé exotické chuti nabízí maracuje opravdu široké využití.

    Navíc dodá tělu vitamíny A, B a C, dále pak na fosfor, vápník, železo a vlákninu. Železa poměrně hodně, takže díky vysokému obsahu železa je vhodná pro lidi trpící anémií.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.