Jak chovat brojlery

Silva Páčová
Publikováno 9. března 2021
Zoohit
  1. Jak chovat brojlery | Dreamstime.com

    Proč chovat brojlery

    Pokud se rozhodneme pro chov brojlerů v domácích podmínkách, určitě neuděláme chybu. Maso je daleko chutnější s větší výživovou hodnotou než maso z velkochovů. Poznáme to nejen na jeho chuti, ale i barvě.

    Brojleři jsou speciálním hybridem drůbeže určený pro rychlé vykrmení. Velmi rychle rostou a nabírají masovou hmotu.

    Co bychom měli vědět je, že brojleři nejsou plnohodnotným plemenem slepice. Šlechtěním se stali neplodnými, a tudíž nesnášejí vajíčka. Proto do chovu pořizujeme již vylíhnutá kuřátka. Ta vznikají pomocí speciálního křížení.

  2. Jaký je rozdíl mezi obyčejným kuřetem a brojlerem

    Od kuřat se brojleři liší hlavně množstvím svalové hmoty a rychlostí růstu. Brojleři byli vyšlechtěni pro maso a vajec se od nich tudíž nedočkáme, jelikož by snášení zpomalovalo jejich růst.

    Chovat kuřata nosnic a brojlerů společně není příliš vhodné pro jinou skladbu potravy. Výběh sice mohou mít společný, ale krmná část by měla být oddělená.

  3. Jaké prostředí potřebují brojleři

    Než si domů přivezeme kuřátka, měli bychom jim připravit vhodné chovné prostředí. To zajistíme dostatečným výběhem a zastřešeným přístřeškem nebo kurníkem. Takto chovaná zvířata sice rostou trochu pomaleji než ta chovaná v halách, ale zato se dožívají vyššího věku.

    V přístřešku či kurníku podestýláme dřevěnými hoblinami. Podestýlkou se však také dobře mohou stát i obyčejné noviny.

    Důležité je i zachování správné teploty, která by neměla klesnout pod 20 stupňů. Příliš velká teplota však také škodí. Správnou teplotu poznáme podle chování kuřat. Pokud se tisknou k sobě nebo k tepelnému zdroji, je potřeba přitopit. Pokud naopak vyhledávají chladnější kouty příbytku, je potřeba teplotu snížit. Jak kuřátka porostou, teplotu pozvolna snižujeme.

    Vlhkost je doporučována udržovat kolem 60 %.

  4. Chovat brojlery s ostatní drůbeží

    Chov brojlerů a chov slepic se může v mnohém lišit.

    Čerstvým kuřátkům brojlerů zajišťujeme vlastní výběh. Zhruba po třech týdnech, v době, kdy se jejich žluté peří mění v dospělé bílé, je můžeme přesunout do výběhu k ostatním slepicím. Místo pro krmení a odpočinek by však měli mít oddělená kvůli jiné skladbě potravy. Nosnice také v kurníku potřebují místo ke snášení vajec, což brojler neocení.

  5. Jaké jsou zvláštnosti chovu brojlerů

    Aby maso bylo chutné s vysokou výživovou hodnotou a zvíře nebylo ve stresu, je vhodné nachystat malým kuřátkům příjemné prostředí pro jejich rychlý růst. Velký výběh se zázemím pro krmení a nocleh jistě ocení.

    Ke svému rychlému růstu potřebují speciální krmné směsi s obsahem vitamínů, minerálů a aminokyselin určené přímo pro ně. Brojleři jsou k rychlému růstu vyšlechtěni.

  6. Jak krmit brojlery

    Brojlery můžeme krmit několika způsoby. Nejrychleji nám budou kuřátka růst, jestliže budeme krmit speciálními krmnými směsmi, jež obsahují množství vitamínů, živin a aminokyselin. Krmivo obohacujeme čerstvými kopřivami, bramborami, řepou a zrním. Nepohrdnou ani sušeným a posléze namočeným chlebem či rohlíky.

    Kuřata musí mít k dispozici stále čerstvou vodu. Tu naléváme do mělkých misek nebo napáječek, aby se kuřata v hluboké vodě neutopila.

    Pokud vidíte, že čerstvá kuřátka mají problémy s příjmem potravy nebo vody, namočte jim zobáček do vody či krmení.

  7. Jak se brojleři rozmnožují

    Brojleři šlechtěním přišli o přirozené rozmnožování pomocí vajec. Proto se vám velice stěží podaří vylíhnout vlastní brojlery v domácím prostředí. Kuřata brojlerů vznikají pomocí speciálního křížení.

  8. Jaké jsou choroby brojlerů

    Brojleři se potýkají s mnoha onemocněním typickými pro drůbež, avšak jejich průběh je závažnější než u běžného kuřete.

    Často se setkáváme s hepatitidou. Projevuje se zvýšenou úmrtností kuřat, kdy jsou zvířata netečná, více se shlukují, mají načepýřené peří a hlenovité žluté výkaly.

    Rychlý růst je zase spojen s různými infekčními chorobami, mezi které patří například onemocnění centrální nervové soustavy, nekróza hlavice stehenní kosti aj.

  9. Jak využít maso brojlerů

    Brojleři jsou vhodní k porážce zhruba po 6-8 týdnech domácího chovu o hmotnosti kolem 2 kilogramů. Maso a kostru zpracováváme úplně stejně jako maso kuřecí. Zabít je můžete podobně jako slepici.

    Od polévky, přes pečení až po výborné šťavnaté řízky. Kdo by nemiloval pečené kuřecí paličky nebo grilovaná kuřecí křídla?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.