Tip na výlet do Niedamirowa: Dům tří kultur, Krkonoše jinak, noclehy

Michal Pavelka
Publikováno 1. listopadu 2019

Byli jsme tam dohromady třináctkrát, někdy na víkend, někdy na celý týden, na jaře, během babího podzimu i v zimě. Není to ta nejlepší vizitka, že vám nabízíme další top místo? Upřímně, nevíme, jestli jsme na moc místech byli častěji, když nepočítáme ta, na kterých jsme měli během života trvalé nebo přechodné bydliště.

  1. Tip na výlet do Niedamirowa | © pepek633 / Wikipedia

    Kde leží Niedamirow?

    Niedamirow je zapomenutá vesnice v polské části Krkonoš. Kdysi zde žili Němci, pak zde byl vojenský prostor. Mnoho usedlostí zaniklo, některé se polští novousedlíci pokusili zrekonstruovat, často ve stylu, který bychom mohli nazvat agroturistický (není to myšleno nijak hanlivě, některé domy jsou doslova kouzelné, porostlé mechem, vytápěné dřevem, obývané lidmi se srdcem na dlani). Vyrostly i nové domy, z nichž některé jsou nabízeny k ubytování. Některé nabízeny byly a už nejsou, ale vždy se nám podařilo se někde uchytit a nikdy jsme toho nelitovali.

    Zdejší část Krkonoš vypadá úplně jinak než okolí Špindlerova Mlýna nebo Harrachova na české straně, nebo v okolí Karpacze na straně polské.

    Nikde žádné sjezdovky, jakoby se zde zastavil čas. Místo cinkání lanovek vás budí bučení dojených kraj, kokrhání kohoutů nebo psi štěkající na pasoucí se jeleny. Přitom se odsud dá udělat túra na Sněžku, jednoduchá procházka na Rýchory nebo do průsmyku, kterým odcházel z Čech Jan Amos Komenský.

  2. Do Niedamirowa autem

    Nejrychlejší cesta z Prahy vede po trase přes Hradec Králové, Trutnov a dále přes hraniční přechod Královec/Lubawka. V Lubawce odbočíte na Opawu, Niedamirow je první vesnice za Opawou.

    Tudy jsme však jeli jen jednou. Většinou volíme jiné trasy. Úplně poprvé přes Svobodu nad Úpou a hraniční přechod Pomezní Boudy. Hned za hranicemi jsme odbočili na Miszkowice a v Myszkowicích opět do Opawy.

    Úplně nejčastěji jsme však jeli severní trasou. Přes Zhořelec, Jelení Horu a pak dále na Kowary a Miszkowice. Ale především kvůli tomu, že jsme si cestou nabírali další turistické cíle a také proto, že někteří z nás nejsou z Prahy, ale ze severních Čech.

  3. Do Niedamirowa veřejnou dopravou

    Doprava z Polska je moc komplikovaná. Nejjednodušší je cestovat po české straně do Žacléře a pak přejít hranici po nové cyklostezce a žluté turistické značce pěšky.

    Je to asi čtyři kilometry, většinou po rovině a pohodovou krajinou. I když vyjedete z Prahy v pátek v pět hodin odpoledne, autobusem jste v Žacléři v osm, po deváté hodině jste ubytovaní. Plné jízdné s přestupem v Trutnově vás vyjde bez slev na 169 korun.

  4. Niedamirow – Dům třech kultur

    Přímo v Niedamirowě jsme v průběhu času využili tři místa k ubytování.

    Úplně top je Dům třech kultur, který z ruiny staré německé usedlosti vybudovali umělkyně Beata a její manžel Řehoř. V posledních letech se zaměřují především na pořádání různých uměleckých dílen a svůj dům běžným turistům prakticky nezpřístupňují.

    Jejich Paráda, jak se místo také nazývá, stojí však za návštěvu i pokud ho zrovna nehodláte využít k ubytování. Vše je v souladu s přírodou, topí se dřevem, vaří se z místních surovin, na stavbu domu byly použity materiály z okolí atp. Dům je malou galerií v přírodě. Na protějším kopci byl v rámci jednoho z projektů postaven Maják budoucnosti, který svítí na cestu v noci a umožňuje orientovat se například při cestě z české hospody v Horních Albeřicích.

    Jejich stránky (viz výše) jsou i v češtině.

  5. Niedamirow – jiné ubytování

    Asi půl kilometru pod Domem třech kultur je po pravé straně malý rodinný penzion, který provozoval starší manželský pár. Brali tři sta padesát korun za noc. Ubytování skromné, zato královské snídaně s vždy čerstvou buchtou, domácími vajíčky na několik způsobů. Loni však nefungoval a nefungují ani kontakty.

    Největší jistotou je penzion Ziemowit. Za prvé má největší kapacitu, za druhé funguje na klasickém komerčním principu. Za dospělého si účtují třicet zlotých za noc, za plnou penzi chtěli zlotých osmdesát (myšleno i s ubytováním). Různé slevy mají pro děti, jídlo jde kombinovat i tak, že chcete jen polopenzi nebo jen snídani. Specialitou jsou grilovaní pstruzi nebo domácí sauna.

    V okolí se postupně rekonstruují i další objekty, nemáme je však vyzkoušené. Upozorňujeme na ně bez záruky.

    Větší skupinu by mohl zaujmout rekreační objekt s názvem Filipówka, který se dá pronajmout celý za ceny od 300 do 550 zlotých za noc. Ceny se liší podle ročního období. I součástí tohoto objektu je sauna.

    Dva objekty jsme nalezli i ve vedlejší obci Opawa.

  6. Co dělat v Niedamirowě?

    Niedamirow je stvořený ke klidné dovolené, během níž nemusíte nic moc řešit. K nákupu slouží nedaleký sklep. Hospoda zde nefungovala žádná. Touláte se nejklidnější částí Krkonoš, sbíráte houby, pozorujete jeleny, pátráte po zaniklých usedlostech.

    Skrz Niedamirow, kolem Domu třech kultur, se vine žlutá turistická značka směřující k hranici po hliněné cestě. Pár metrů za hraničními kameny je pamětní kříž připomínající to, že tudy utíkali čeští protestanti včetně Jana Amose Komenského.

    Dalších pár metrů od památníku žlutá značka končí a vy můžete po červené sestoupit Cestou bratří Čapků do Horních Albeřic. I zde jsou Krkonoše zajímavé – vyskytují se zde vápence, v nichž vznikly krápníkové jeskyně, bohužel veřejnosti nepřístupné. Turistickým lákadlem ale může být nově otevřené Muzeum Vápenka. Na uvedeném odkazu získáte informace, kde si od muzea můžete půjčit klíče.

  7. Niedamirow – další výlety

    Pokud se vydáte po červené značce, po Cestě bratří Čapků na jih, půjdete přes tisíc metrů vysoký Mravenečník k Rýchorské boudě. Pohybovat se budete po nejvýchodnějším hřebeni Krkonoš. Často budete procházet po okrajích nejpřísněji chráněných oblastí nejvyššího českého pohoří.

    Pravděpodobně budete míjet pastviny s odolným skotským náhorním skotem, narazíte i na původní bukový prales. Zpět do Niedamirowa můžete jít přes Žacléř (zelená a modrá značka) a pak už po výše zmíněné cyklostezce.

  8. Zimní sporty v Niedamirowě

    Sjezdovky zde nehledejte. To, co by vás sem mělo přilákat, jsou právě Krkonoše v jejich panenské podobě. Ideální je zdejší terén pro použití sněžnic. Pozor však na ochranné zóny národních parků. Na hřebeni jsou ideální podmínky pro běžky.

  9. Z Niedamirowa na Sněžku

    Turistickou výzvou může pro některé být výprava z Niedamirowa na Sněžku. Vyleze se z Niedamirowa na hřeben (opravdu pohodová, maximálně hodinová procházka) a pak se po něm jde nejprve po zelené značce, finále pak po staré dobré Cestě česko – polského přátelství (červená a modrá). Vyrazit musíte brzy. Túra zabere čistého času přesně dvanáct hodin – pokud jdete stejnou cestou i zpět. Nastoupáte hodně solidních 1 400 metrů. Akce je vhodná vyloženě na léto.

    Výhodou je, že zhruba v půlce trasy leží Pomezní boudy s řadou možností ubytování, takže se dá túra rozdělit na dvě či tři etapy.

  10. Niedamirow – počasí

    Přestože Niedamirow leží na severním svahu Krkonoš, je tam počasí mírnější, než bývá ve střediscích na české straně. Jeho nadmořská výška na návsi je něco přes šest set metrů. Přesto jste v horách a i nám se stalo, že jsme zapadli a museli čekat, až silničáři protáhnou cestu.

  11. Peníze v Niedamirowě

    V místním obchodě koupíte jen základní potraviny za ceny, které jsou srovnatelné s těmi našimi. Ceny ubytování jsou nižší než v zimních střediscích na české i polské straně. Pro větší nákup musíte jet do českého Žacléře. Zlotý v současnosti představuje bez pár halířů šest českých korun.

    Kartou se v okolí platit nedá. Poblíž není ani žádná směnárna. Nejbližší bankomat (Česká spořitelna) je v Žacléři. V polské Lubawce jsou tři. Z Niedamirowa je to dvanáct kilometrů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás