Slevový kupón Tesco je podvod, místo poukázky čekejte vysoký účet za telefon

Redakce
Publikováno 22. července 2018

Na internetu lze snadno získat slevový kupón do Tesca v hodnotě 1 500 Kč, stačí zodpovědět několik jednoduchých otázek. Celá akce se má konat ku příležitosti výročí společnosti Tesco na českém trhu.

Jenže to je celé podvod. Za slevovými kupóny nestojí Tesco, ale podvodníci, kteří chtějí vaše peníze.

[title] class=

Slevový kupón Tesco je zástěrka, cílem strhnout vám peníze z účtu

Před podvodnými slevovými kupóny varovalo Tesco na svých stránkách i na sociálních sítích. Nemá totiž s nimi nic společného, naopak je tím poškozeným. Neznámý podvodník zneužil jméno a logo známého řetězce, aby získat důvěru obětí.

Při současné vlně podvodů jsou kupóny nabízeny na stránce tesco-cz.win, adresa se však může měnit. Získání slevového poukazu do Tesca v hodnotě 1 500 Kč je podmíněno vyplněním krátké ankety. Opět se jedná o zástěrku, která má u obětí odůvodnit rozdávání slev zadarmo.

Cílem je ve skutečnosti buď získat číslo platební karty obětí, nebo z ní vymámit peníze přes předplacenou telefonní službu. Po otevření stránky v telefonu nebo na počítači navíc hrozí, že si uživatel stáhne do přístroje škodlivý virus.

Falešné slevové poukazy se na internetu nabízejí opakovaně. V nedávné době se objevily kupóny do Lidlu, Kauflandu nebo do Penny Marketu. Podvodníci také nabízeli iPhony zdarma nebo uživatele strašili neexistující virovou nákazou. Cílem bylo vždy uživatele přihlásit k placené mobilní službě.

Naposledy se podvodný slevový kupón Tesco objevil v červenci 2018, cílem bylo získat číslo platební karty a aktivovat předplatné mobilní služby. Při sdílení na Facebooku se zobrazil titulek: “TESCO rozdává bezplatnou 1500 Kč dárkovou kartu všem k oslavě 22. výročí”

Ještě předtím a přes povinným sdílením na Facebooku (což jen navýšilo počet podvedených) bylo nutné zodpovědět několik otázek:

“Congratulations! Byli jste vybráni k tomu, abyste se zúčastnili našeho krátkého průzkumu a získali Vám bezplatný kupón TESCO 1500 Kč! Máme pouze 232 kupónů, tak si pospěš!
1/3: Nakupovali jste někdy v TESCO?
2/3: Nakupovali jste někdy v TESCO s přítelem nebo členem rodiny?
3/3: Jste spokojeni se službami TESCO?”

Jak postupovat, když jste naletěli na podvodný slevový kupón Tesco

Zodpověděli jste otázky na stránce, ale nic jste nevyplňovali

Pokud jste vyplnili dotazník na soutěžní stránce, ale nevyplnili jste ani svoje telefonní číslo, ani číslo platební karty, s nejvyšší pravděpodobností můžete být v klidu. Nemělo by vám hrozit žádné nebezpečí.

Vyplnili jste svůj e-mail

Pakliže jste na stránce vyplnili svoji e-mailovou adresu, očekávejte přísun spamových zpráv. Peníze z účtu ani z telefonu se vám nebudou odečítat.

Zadali jste své telefonní číslo

Jestliže jste na stránce vyplnili svoje číslo a poté odpověděli potvrzovací SMS zprávou, pravděpodobně jste se přihlásili k placené službě. Zavolejte na infolinku svého operátora, případné předplatné zrušte a požádejte o vrácení peněz.

Zadali jste číslo své platební karty

Neprodleně zatelefonujte do své banky a kartu nechte zablokovat. Reálně hrozí, že vám z účtu budou odečteny peníze. Po zablokování karty budete muset požádat o vydání nové, podvodníci však již nebudou mít přístup k vašim penězům.

Slevový kupón Tesco je podvod, místo poukázky čekejte vysoký účet za telefon

Jak poznat podvodnou soutěž na internetu

Ověřte si pravost soutěže na oficiálních stránkách

Jaký může mít Tesco důvod, že rozdává stovky slevových kupónů v hodnotě tisíců korun – jen tak? Pokud vás nějaký napadá, pravost soutěže si nejprve ověřte na oficiálním webu obchodu nebo na jeho sociálních sítích.

Velmi často se rovnou dozvíte, že jde o podvod.

Soutěžní stránka se skrývá na podivné adrese

Zatímco oficiální stránky Tesca najdete na iTesco.cz a třeba Penny Market používá Penny.cz, podvodné soutěžní stránky mají již na první pohled nezvyklé adresy tesco-cz.win, tesco.ceskarepublika.data-reward54.club nebo tesco.traffictrax.online.

Texty jsou plné gramatických chyb a nelogičností

Stejné podvody se objevují na Slovensku i v jiných zemích. Podvodníci jsou zřejmě cizinci, kteří neumí česky a zkouší štěstí v různých částech světa. V textech tak lze snadno narazit na chyby.

Slovosled, který by rodilý Čech nepoužil, špatné skloňování slov nebo jejich podivná volba jsou jen některými příznaky, že něco není v pořádku.
Na některých stránkách se může zobrazovat hláška, že kupón zdarma naposledy získala před 3 minutami “Amanda z Pilsen”.

Stránka chce vaše telefonní číslo a odpověď na SMS zprávu

Cílem útočníků je přihlásit vám odběr placené služby, která bude odečítat peníze z kreditu, nebo navyšovat útratu za telefon.
Na soutěžní stránce nikdy nevyplňujte číslo telefonu nebo platební karty a v žádném případě neodpovídejte na příchozí SMS zprávy.

O soutěži vás informoval neznámý kontakt

Obdrželi jste odkaz na soutěž e-mailem nebo zprávou na Whatsapp nebo Messenger od neznámého kontaktu? Má odesílatel české jméno a budí text dojem, že se jedná o zprávu kamarádovi omylem zaslanou na špatné číslo?
Vše je kalkul podvodníka, jehož cílem je přesvědčit vás, že je soutěž pravá. Není.

Nenechte se nachytat jednoduchými triky

Jak donutit lidi, aby nad kupóny nepřemýšleli a poskytli své osobní údaje? Vzbudit dojem, že je slevových kupónů málo a na každého se nedostane. Proto se na stránce může zobrazovat třeba “Počet zbývajících kupónů. 222”

Jak vzbudit dojem, že je slevový kupón skutečný? Stačí mu vymyslet neexistující kód nebo poprosit grafika, aby za 15 minut vytvořil obrázek českého kupónu na dřevěné podlaze.


M
Monika 30.12.2019 – 21:01

Ste super chtěla bych kupón

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás