PODVOD: Dopis od eBusiness Number Registry vás bude stát 2 697 eur

Petr Novák
Publikováno 12. února 2019

Pokud vám do e-mailové schránky dorazil e-mail s předmětem “eBusiness Number registry for 2019/2020”, zbystřete. Vyplněním a odesláním formuláře se zavazujete k platbě 899 eur po dobu následujících tří let. Na oplátku získáte registraci vaší společnosti v bezcenném internetovém katalogu.

Jak fungují podvodné registry firem

Podvodné registry firem obvykle fungují na stejném principu. Jejich provozovatel rozešle desítky až stovky tisíc e-mailů s registračním formulářem, který může v některých případech připomínat třeba výzvu k doplnění údajů ze strany některého z úřadů Evropské unie.

Ve skutečnosti se jedná o objednávku reklamního zápisu za 699-899 eur ročně se závazkem na tři roky. V podmínkách je navíc zmíněno automatické prodlužování předplatného, pakliže nedojde v poměrně úzkém období k výpovědi.

Hodnota reklamního zápisu je zanedbatelná. Z marketingového hlediska dává větší smysl třeba optimalizace pro vyhledávač Google.

Nevědomost a strach – dva faktory, na kterých provozovatelé katalogů vydělávají. Nevědomost, že se nejedná o výzvu ze strany úřadu, ale o objednávkový formulář. Strach z dopisů od právníků, hrozeb exekuce a soudu.

Podvodné firemní katalogy mívají mnohé společné. Velmi těžko lze dohledat jejich provozovatele, v sekci kontakt lze často najít jen formulář s nejasným adresátem. Budete-li na vážkách, doporučujeme v Google vyhledat název domény katalogu.

Kdo stojí za katalogem eBusiness Number Registry

Nejlepší a nejhorší letiště světa
Registr na doméně eBusinessNumber.com provozuje neznámá společnost sídlící na berlínské adrese Willi-Sanger 16. Přes službu Street View lze velmi snadno zjistit, že se na ní nachází bytový dům. Která solidní společnost umístí své sídlo do bytu uprostřed sídliště?

Na stejném principu fungují i další formuláře, které se od eBusiness Number Registry liší jen v detailech: European Business NumberEuropean Register of CommerceEU Business Register nebo European Company Network. Lze se domnívat, že za některými z nich stojí jedna a tatáž společnost, která mění pouze názvy katalogů, aby byla obtížněji dohledatelná varování před podvodem.

Dopisy od eBusiness Number Registry ignorujte, jinak přijdete o své peníze

Pokud jste ve své schránce objevili e-mail od eBusiness Number Registry, doporučujeme následující postup:

Přišel vám e-mail

Smažte ho a neodpovídejte na něj. Jestliže na něj odpovíte, protistrana se dozví, že vaše e-mailová schránka je skutečná. A můžete čekat další příval spamu.

Odeslali jste vyplněný formulář

Hlavně nic neplaťte. Jakmile provozovateli katalogu pošlete peníze, je více než pravděpodobné, že už je nikdy neuvidíte.

Pokud jste odeslali vyplněný formulář, ale peníze neodeslali, nevyměknete. Společnost stojící za katalogem používá metodu cukru a biče – pošle Vám dopis od právníka s výzvou k úhradě a hrozbou soudu. Poté může poslat návrh na smír v případě uhrazení nižší částky. Poté opět hrozba exekucí, soudem atd.

Skrblík sleduje obdobné dopisy již čtyři roky a za tu dobu jsme nenarazili na případ, kdy by provozovatel katalogu vymáhal peníze soudně. Domníváme se, že důvodem je minimální šance na soudní uznání nároků provozovatele.

Na adresu provozovatele můžete pro klid napsat dopis, že objednávka zápisu do registru byla odeslána osobou, která nemá oprávnění vystupovat jménem společnosti.

Formulář jste odeslali a zaplatili

Můžete se pokusit kontaktovat banku s žádostí o stornování platby. Pokud již peníze odešly, šance na jejich vrácení je velmi nízká.

Setkali jste se s podobným podvodem? Ozvěte se nám na info@skrblik.cz, ať můžeme naše čtenáře varovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás