Pozor na Rejstřík obchodu a živnosti od společnosti Informatik

Petr Novák
Publikováno 7. srpna 2017

V České republice se po European Business Number objevil další pochybný katalog, jehož provozovatel se snaží z podnikatelů vymámit peníze za zápis. Nově registrovaným podnikatelům ho zasílá brněnská společnost Informatik-Česká republika, spol. s r.o.

Je Rejstřík obchodu a živnosti od firmy Informatik podvod?

Skrblíka na dopis upozornil čtenář Aleš z Jižních Čech: “Pro své podnikatelské aktivity jsem zakládal novou společnost s ručením omezením. Přesně týden po založení mi na soukromou adresu přišel dopis od společnosti Informatik Česká republika spol. s. r. o., Lidická 2030/20, Brno. Za zápis do Rejstříku obchodu a živnosti Roaz.cz chtějí 2 777 Kč včetně daně.”

Dopis od společnosti Informatik sice není agresivní jako ty zahraniční, přesto může některé začínají podnikatele uvést v omyl. Tím spíš, když je v porovnání se zahraničními rejstříky částka nižší a lze ji uhradit na účet vedený u české banky.

Informatik Česká republika po uhrazení slibuje zařazení společnosti do rejstříku firem, který je distribuován na CD-ROM (!). Není to tak podvod, jako spíše peníze vyhozené za zcela zbytečnou službu.

Rejstřík obchodu a živnosti od společnosti Informatik

Co mám dělat, když mi přišel dopis od společnosti Informatik

Dopis zmačkejte, vyhoďte a společnosti Informatik neplaťte ani korunu.

Je velice pravděpodobné, že Informatik zasílá systematicky dopis se složenkou nově registrovaným podnikatelům. Stačí ji sledovat změny v Obchodním a Živnostenském rejstříku. Z těch, co zaplatí, profituje.

Obchodní podmínky na webu firmy ani nezkoušejte hledat. Nejsou tam.


MC
Marie Chrástová 02.03.2018 – 21:09

No právě, tohle potkalo mého syna. Bohužel si myslel, že je to výpis z obchodního rejstříku. A protože nechce mít problémy, že by něco neměl zaplaceno, tak to zaplatil. Co teď? Teprve s účetním při předávání dokladů zjistil, že ten název je zavádějící. Obchodní rejstřík nebo rejstřík obchodu, vždyť to na první pohled vypadá stejně. Navíc notářka o poplatku za zápis do rejstříku mluvila. Je možné chtít peníze zpět? Máte někdo s tímto zkušenost?

Odpovědět

Petr Šindelář 05.03.2018 – 15:14

Také jsem z neznalosti a časové tísně zaplatil. Poradí někdo jak teď postupovat?

Odpovědět

TF
Tomáš Freudenreich 12.03.2018 – 17:32

Dobrý den, mám stejný problém jako uživatelé výše. Plynou z uhrazení další povinnosti? Děkuji.

Odpovědět

R
Roman 16.06.2018 – 18:21

Šokuje mně, že tato podvodná firma v ČR stále podniká. Už v roce 2004 !!!! jsem se obrátil na živnostenský úřad s informací o podvodných praktikách firmy Informatik Česká republika spol. s. r. o. Tenkrát, v roce 2004, jsme obdrželi stejný dopis jako pan Aleš. Oni už 14 let !!!! posílají podnikům a živnostníkům stále stejné podvodné dopisy, stále okrádají slušné lidi a stále jim to prochází? To je neuvěřitelné. Kdo jste jim zaplatili, obraťte se na Policii ČR a také na příslušné živnostenské úřady. Není přece možné tyto podvodníky nechat nejméně 14 let okrádat slušné lidi. Pokud má někdo pro Policii zájem, mohu oskenovat starý dopis z roku 2004. Na okraj - takto v ČR podnikají vykukové z Vídně - viz Justice.cz https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=576659&typ=PLATNY.

Odpovědět

P
Petra 19.08.2018 – 21:11

Také mi přišel dopis se složenkou, ale z žádných dostupných zdrojů jsem před založením živnosti nevyčetla, že by bylo nutné platit za zápis do rejstříku firmě v Brně. Takže jsem googlila a nestačím se divit. Pokud byste měl někdo chuť podat hromadné trestní oznámení, jsem pro. Jak píšete, firmě to prochází desítku let a jsou vysmátí. Nezaplatila jsem, ale naštvaná jsem za všechny, kdo zaplatili.

Odpovědět

T
Tomáš 15.09.2018 – 11:46

Právně je to údajně klasický katalogový podvod. Řešit by se to muselo nejspíš hromadným trestním oznámením. https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1102993-registraci-do-pochybnych-podnikatelskych-rejstriku-neplatte-usetrite

Odpovědět

J
Jana 02.10.2018 – 13:26

Ano, taky se mi omylem "povedlo" tu hloupost zaplatit. Pokud byste podávali hromadné trestní oznámení, určitě se přidám. Je zarážející, že tato společnost může tolik let profitovat na neznalosti lidí. Úřady o její existenci vědí, ale stále se nic neděje. Kde to žijeme??

Odpovědět

L
Luboš 19.10.2018 – 15:02

Takhle, pokud tenhle cár papíru někdo zaplatil, zvažte vaše podnikatelské ambice a možná jděte raději hledat práci... Toto je to nejmenší zlo, které vás v podnikání může potkat a jestli ste i jemu podlehli, respektive zaplatili, jsme pidirybička, kterou každý sežere... omlouvám se...

Odpovědět

N
Nicol 16.01.2019 – 13:07

Jsou to dva dny co jsem si žaložila živnost. A dnes mi přišla pošta od Informatik i se složenkou. Po přečtení dopisu od Informatik jsem nevěřila a okamžitě jsem si vyhledala informace o této společnosti. Jsem ráda, že jsem nenaletěla. Doporučuji každému člověku, ať jsi v prvé řadě bedlivě zjistí veškeré informace, než něco zaplatí a nebo se k něčemu upíše.

Odpovědět

J
Jirka 30.01.2019 – 13:27

Zdravím, jak píše paní Nicol, dnes mi přišel dopis i se složenkou od společnosti Informatik, také jsem hned sedl k pc a hledal, volal i na živnostenský úřad a tam se paní hned začala smát, že to nemám brát vůbec vážně, že je to podvod. Takže 2x měř a 1x řež, či neplať. Člověk si musí dnes dávat jóó pozor a to kdekoliv. Přeju všem hodně zdaru.

Odpovědět

HN
Hana Nov@ková 18.03.2019 – 12:18

Dobrý den. Volala jsem na společnost abych jim oznámila že nemám zájem a nikdo mi to tam nebere!! Co mám tedy dělat? Bojím se aby to nebrali tak že mám zájem. Budu ráda za Vašu odpověď

Odpovědět

M
Mirek 09.05.2019 – 16:11

2019 a stále to posílaj, ani né týden po založení živnosti! Jde vidět že to maj už za ty roky promakaný , ale stačí googlit :)

Odpovědět

A
Adéla 10.06.2019 – 06:19

Nám se ted stalo neco podobneho. Pritel zacal podnikat a na adresu trvaleho bydliste mu prisel tento dopis od Informatik. Vzhledem k tomu, ze trvalou adresu ma u otce na druhe strane republiky nevedeli jsme o dopisu vubec nic az do te chvile, co na jeho otec volal ze mu prisel nejaky dopia ze zivnostaku a ze ho zaplatil. V te chvili v nas pekne hrklo.. poradite nekdo co s tim? Pokud nekdo muzete kontaktujte me se svou zkusenosti nebo s radou na adulkatuner@seznam.cz dekuji

Odpovědět

D
Domogarov 13.05.2020 – 12:48

Manzelka ohlasila zivnost minuly tyden a vcera (12.5.2020) ji taky prisla tato "vyzva". Nastesti, pri zapise na financaku ji nikdo nic takoveho nerikal ze by mela nejakemy ROAZ neco platit za nejaky "zapis" kamsi, navic brnenska adresa (?!?) a hlavne nazev informatik s.r.o. (s.r.o.? proc s.r.o.?) nevzbudila zadnou chut ted hned bezet na postu hradit tuto slozenku. Po precteni na internetu zkusenosti a komentaru, dopis putuje rovnou do skartovacky...

Odpovědět

J
Jan 13.08.2021 – 14:50

Dobrý den, zřejmě jsem další napálený, nevím jestli je to ta společnost informatik ale vypadalo to velmi seriózně(tučným písmem REJSTŘÍK OBCHODU A ŽIVNOSTÍ) a je to Brněnská adresa jak zde píší jiní. Právně by to určitě šlo asi napadnout ale neznám právníka, který by se tím chtěl zabývat. Pokud by měl někdo zájem na nějakém společném postupu klidně mě kontaktujte na JanJiroutek@seznam.cz. Jinak oni se určitě dobře pohybují v právnických kličkách takže to bude složitě napadnutelné ale vzhledem k tomu jak to vypadá seriózně tak by se mohlo minimálně jednat o matení za účelem zisku či zneužití jména orgánu určenému k evidenci obchodu a živností, přibližně, nejsem právník takže neznám přesnou definici.

Odpovědět

M
Marketa 16.02.2022 – 15:51

založila jsem firmu s.r.o. 7/2/2022 a prisel mi po tydnu uplne ten samy dopis. Nechápu ze ty podvodnici mohou stale fungovat. Ja je 100% nahlásim na policii a zajdu i na živnostenský urad to oznámit. Omlouvám se za diakritiku ale pisu z anglického pocitace a ten nemá hacky a carky.

Odpovědět

A
Andrey 22.02.2022 – 08:55

Dobrý den, mám stejný problém jako uživatelé výše. Plynou z uhrazení další povinnosti? Děkuji.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás