Jednorázová virtuální karta zvyšuje bezpečí, po každé platbě sama změní číslo

Hana Volencová
Publikováno 7. června 2023

Také jste svoje nákupy přesunuli už převážně na internet a rádi vyhledáváte ty nejvýhodnější nabídky? V tom případě se vám může stát, že narazíte i na e-shop, který sice váš vytoužený výrobek nabízí nejvýhodněji, ale zároveň působí tak trochu pofidérně. Pak možná stojíte před dilematem: risknout to a zadat údaje z platební karty, nebo raději rychle pryč? Přesně pro tyhle situace je ideálním pomocníkem jednorázová virtuální karta.

  1. Co je to virtuální karta

    Virtuální karta neexistuje ve fyzické podobě. Na rozdíl od plastové karty ji nemáte v peněžence, ale v mobilu. Má přitom stejné funkce jako karta plastová – zaplatíte s ní na internetu, pokud si ji nahrajete do aplikací Apple Pay či Google Pay ve svém mobilu, můžete jejím prostřednictvím platit i v kamenných obchodech. Vyberete si i hotovost, ale pouze u bankomatů, které umožňují bezkontaktní přístup.

    Virtuální kartu vygenerujete během chvilky v elektronickém bankovnictví a můžete ji hned použít. U nového účtu tak nemusíte čekat na to, až vám banka pošle kartu plastovou. Můžete ji také snadno zrušit – pokud máte např. pocit, že by mohla být zneužita. Potencionálního útočníka tak okamžitě odstřihnete od svého účtu bez toho, abyste sami sebe obrali o možnost platbu kartou i nadále využívat.

  2. Jednorázová virtuální karta

    Jednorázová virtuální karta jde v otázce bezpečnosti ještě dál, lze ji však využít pouze při internetových platbách. Nemůžete s ní platit v kamenných prodejnách ani vybírat hotovost z bankomatů, nelze ji přidat do mobilní peněženky. Jak název napovídá, vygenerujete si ji, použijete její údaje na zaplacení a karta po vyřízení transakce okamžitě zanikne. Případně se po určité době sama zruší, pokud ji nakonec nepoužijete. I kdyby se tedy někomu podařilo díky transakci vytáhnout údaje o kartě, k ničemu mu nebudou, protože karta v ten moment už neexistuje.

    Jednorázová virtuální karta je tedy vynikajícím nástrojem v případě, že nakupujete u neověřených obchodníků, např. vás zaujme výrobek v novém nebo neznámém e-shopu, objednáváte si něco ze zahraničí apod. Skrblík dokonce přišel i na další finty, kdy vám jednorázová virtuální karta může usnadnit život.

  3. Které banky nabízejí jednorázovou virtuální kartu

    Virtuální karty byly dlouhou dobu doménou spíše fintechových společností, jako je Revolut, Wise nebo Twisto. České banky spíše než virtuální kartu využívají kartu digitalizovanou – tedy elektronický otisk fyzické plastové karty, který si můžete uložit pomocí aplikace do chytrého mobilu či hodinek. Na lepší časy se však blýská, Skrblík se trochu poptal a banky, které zatím ještě virtuální kartu neposkytují, už její zavedení mnohdy alespoň plánují.

    Oproti tomu ta jednorázová u většiny z nich zatím není na pořadu dne. První vlaštovkou je Česká spořitelna, která jednorázovou virtuální kartu zavedla počátkem roku 2022.

    Jse-li klientem České spořitelny, získáte ji úplně jednoduše v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci George v sekci Obchod. Po vytvoření je aktivní 60 minut, po zaplacení se sama zruší. Služba je zcela zdarma, limit pro platby je 50 000 Kč. Pokud byste si nebyli jistí, jak přesně máte postupovat, může vám pomoci videonávod od České spořitelny.

    K podobné službě už se blíží i mBank, která od října 2021 nabízí tzv. eKartu, tedy virtuální kartu určenou pro platby na internetu. Tisková mluvčí mBank Kristýna Dolejšová Skrblíkovi vysvětlila, jak to funguje: “O eKartu si klienti mohou zažádat přímo v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví. Po schválení žádosti je okamžitě připravena k použití. Její sjednání a používání je zdarma. Jde o dobíjecí kartu, která je od běžného účtu klienta oddělena. Klienti tak mohou platit online bez starostí, stačí kartu jen dobít, tedy převést na ni libovolnou částku a s tou následně disponovat v internetovém prostředí. Dobíjení se provádí v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví, kde stačí zadat požadovanou částku a potvrdit ji. Poté si už jen při platbě online nákupu zobrazíte její údaje, které překopírujete do platební brány, abyste mohli nákup dokončit.”

    Pokud byste si eKartu od mBank nechtěli dobíjet před každým nákupem, můžete si na ni nahrát vyšší částku. V případě odcizení údajů se podvodník dostane jen k této částce, k údajům o běžném účtu se touto cestou dostat nemůže. Sice se nejedná o kartu jednorázovou, nicméně ji lze kdykoli zrušit a požádat o novou. Zároveň můžete mít naráz aktivních až 10 těchto eKaret.

    Jednorázovou platební kartu nabízejí také jako jednu ze svých služeb některé finančně technologické či nebankovní společnosti. Jednou z nejznámějších je Revolut, který úspěšně operuje i na našem území a od roku 2018 je dokonce bankou s evropskou certifikací. Jeho největší výhodou je, že umožňuje platby v různých měnách obvykle s mnohem lepším kurzem, než jaký by vám nabídly tradiční banky.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás