Průvodce po Boleslavci: Ubytování, doprava, ceny, keramika

Michal Pavelka
Publikováno 20. září 2019

Bolesławiec, dříve česky Boleslav nebo také německy Bunzlau, zkrátka příjemné město kousek za hranicemi, které dříve patřilo Německu, ale ještě před tím bylo součástí České koruny. Když jsme si v redakci dělali interní žebříček nejkrásnějších polských měst, skončil Boleslavec překvapivě třetí, přičemž až za ním byly Vratislav s Krakovem.

Našeho průvodce po Krakově naleznete zde a po Vratislavi zde. Pokračujeme v sérii našich průvodců do míst, která jsou dostatečně lákavá, přestože leží jen pár kilometrů za hranicemi.

  1. Průvodce po Boleslavci | © onnola / Flickr.com

    Do Boleslavce autem

    Nejkratší cesta do Boleslavce vede z Prahy přes Liberec, Frýdlant a na Zhořelec.

    U Zhořelce začíná polská dálnice, která je až do Boleslavce bezplatná. Není moc frekventovaná, takže i když je to z našeho hlavního města kolem dvou set kilometrů, budete sedět na náměstí u piva s malinovkou za necelé dvě a půl hodiny. Samozřejmě, pokud jste ze severu Čech, budete v cíli ještě rychleji.

    Klidně v místě přespěte a nespěchejte, nám minule odešel na dálnici alternátor, dojeli jsme z posledních sil do Boleslavce a tam museli tři dny čekat, než skončí církevní svátky a auto nám spraví. Nenudili jsme se. Ale o tom níže.

  2. Průvodce po Boleslavci | © TijsB / Flickr.com

    Do Boleslavce veřejnou dopravou

    Cestovat hromadnou dopravou je přece jen složitější a většinou i dražší.

    Pokud bychom chtěli jet z Prahy autobusem, nabízí Flixbus možnost, která v různých kombinacích trvá kolem osmi hodin a podle toho také stojí – více než sedm stovek. Přestoupit musíte v Drážďanech, případně dokonce ve Vratislavi. Zpět je to levnější i časově kratší (500 Kč, a občas i do šesti hodin).

    Podobně jsme nedopadli ani při plánování cesty vlakem. Vyhledávač českých drah nám vymyslel trasu vedoucí z Prahy přes Drážďany, Zhořelec a Wegliniec. Odjezd v půl deváté, příjezd na místo v docela rozumných půl třetí. Měli jsme vyzkoušenou cestu do Polska přes Harrachov, tak jsme se snažili vytvořit spojení ručně touto trasou, ale to jsme se hravě dostali na čas přes deset hodin a jen v Polsku by nás čekaly další tři přestupy.

    Je zajímavé, že hromadnou dopravou se snadněji dostanete do řady ukrajinských měst než do polského města ležícího hodinu od hranic a majícího v Česku své partnery.

  3. Boleslavec – nejbližší letiště

    V Boleslavci není letiště a místní využívají buď to vratislavské, nebo drážďanské. To byste museli ale být z hodně daleka, aby se vám vyplatilo letět.

  4. Do Boleslavce Blablacarem

    Pokud nemáte auto anebo jím z nějakého důvodu nechcete jet, nabízí se možnost spolujízdy. Na Blablacaru je v době psaní článku 12 plánovaných jízd, které protínají Prahu a Boleslavec. Ceny začínají na 150 korunách.

    Většinou jde o Poláky, kteří jedou domů na víkend, takže za dva dny jedou zase zpět do Čech nebo Německa.

  5. Průvodce po Boleslavci | © onnola / Flickr.com

    Boleslavec – památky

    Boleslavec je vyhlášený především modrobílou keramikou. Je na každém kroku. Nakoupit se dá přímo v manufakturách, v obchodech nebo v informačním centru. V centru města je i muzeum keramiky.
    Nejvíce z celého čtyřicetitisícového města zaujme náměstí. Řada domů je barokních, ale najdeme i stopy renesance a gotiky.

    Jádro radnice pochází ze šestnáctého století. Jeden z nejlepších výhledů na rekonstruované centrum je od kostela Nanebevzetí naší paní. V létě je zde plno otevřených zahrádek, pirohy plněné bramborovou kaší anebo vylepšené masem či houbami. K tomu pivo říznuté malinovkou.

    Zajímavé objekty nalezneme na městském turistickém okruhu, jehož některé zastávky jsou vyvedené i v českém jazyce. Zaujmou hradby, do nichž jsou zasazeny obytné domy. Milovníci mladší architektury si nenechají ujít pohled na železniční viadukt, který bývá v noci nasvícen. Obdivovatelé válečné historie pro změnu ocení památník jednoho z nejslavnějších vojevůdců Ruska Michaila Illarionoviče Kutuzova, který v Bunzlau zemřel. Poté co se svými vojsky hnal Napoleona od Moskvy až do Hamburku.

    V parku jihovýchodně od historického centra byl v roce 2003 vztyčen 27 metrů vysoký kříž s rozpětím ramen 15 metrů. Váží 30 tun a visí na něm sedm metrů vysoký Ježíš Kristus.

  6. Řeka Bóbr

    Tohle je takový skoro tajný tip. Zatímco se v médiích nadává, jak jsou české řeky přeplněné vodáky, leží kousek od Česka splavná řeka, na níž jsme za dva dny nepotkali jedinou loď, za to jsme měli co do činění s vydrami a samozřejmě bobry.

    Mrkněte do mapy. Vyplouvali jsme z jezer u vesnice jménem Rakowice Male. Spousta místa pro stany, skvělé koupání, nikdo po nás nechtěl žádné peníze. Druhou noc jsme spali u fotbalového hřiště na kraji Boleslavce. Stálo nás to dvě plzně a ještě nám posekali kus trávníku u řeky. Po průjezdu Boleslavcem, pod tím nádherným viaduktem, jsme pokračovali až do Leszna Gorneho. Lodě jsme si objednali na internetu v Liberci, vyzvedli a vrátili jsme je cestou.

    Časově to vyšlo z Prahy lépe, než stání v kolonách při cestě na Vltavu. Nemluvě o dalších nákladech.

  7. Ubytování v Boleslavci

    Při úplně první návštěvě jsme spali pět kilometrů od centra, v penzionu v obci Kraśnik Dolny.

    Nocleh pro dva vyšel na pětistovku. Krásný polský zážitek. Penzion slouží spíše jako ubytovna pro dělníky. Nedaleko byl sklep s velmi mocným pivem, u něhož se scházeli jak místní, tak zmínění montážníci. Bohužel u sklepa (polsky obchod) nebyl záchod. Ale hezká družba to byla.

    Na podruhé jsme už raději stovku přihodili a spali v penzionu s názvem Zielony dom. Není to úplně luxus, ale je hezky umístěný kousek od hlavní silnice, pod nasvíceným viaduktem. Solidně tam i vařili. Přímo v centru naleznete hotely a apartmány, u nichž už žádné “ale” nebude.

    Jejich ceny za noc a dva lidi budou už ale lehce nad tisícovku. Milovníci kýče a luxusu můžou jít ještě hlouběji do peněženky a přespat v hotelu Pyramida.

  8. Jídlo v Boleslavci

    Některá média se snaží polské potraviny hanět, pravdou však je, že jsme se málokde najedli tak dobře jako v Polsku. Jen letmo vzpomínáme na restaurace při ukrajinské hranici nebo hotel ve Vratislavi. Máme pro vás pár tipů i pro Boleslavec. Doporučit můžeme třeba zmíněný hotel Pyramida. Naší oblíbenou restaurací je stylová Opałkowa Chata při hlavní silnici, kousek za kruhovým objezdem, který vás nasměruje do centra.

    Podobně spokojení budete i ve skromnější restauraci Pod Viaduktem nebo v zařízení se všeříkajícím názvem Dobrá pirohárna.

    Ve městě je i několik restaurací asijských nebo pizzerií.

  9. Průvodce po Boleslavci | © TijsB / Flickr.com

    Okolí Boleslavce

    Kromě zmíněné řeky je okolí Boleslavce vhodné i pro nenáročné procházky nebo vyjížďky na kole. Z centra na jihovýchod vás vyvede modrá trasa, naopak na jih zelená. Poblíž těchto tras je řada neznačených lesních cest a podél nich několik tradičních keší.

    Na sever od Boleslavce leží město Przemków, v jehož okolí se nachází stejnojmenný chráněný park. V jeho severní části vznikla soustava jezer s řadou vyhlídkových míst, která potěší zejména ornitology.

    V jižní zase najdeme bývalou vojenskou základnu, kterou využívalo několik armád. Zůstaly zde po nich různé objekty. Milovníky přírody spíše zaujmou písečné duny prodírající se borovicovými lesy.

  10. Ceny v Boleslavci

    Ceny v Polsku jsou podobné těm našim.

    V řadě restaurací se najíte do sto třiceti korun. V Opałkowě chatě přece jen trochu dráž. Služby a alkohol jsou momentálně nepatrně dražší než u nás, řada potravin je naopak levnějších, počínaje mléčnými výrobky a konče zeleninou. Ceny cigaret byly prakticky stejné.

    Tradičně jsme používali kartu Revolut. Placení s ní bylo bezproblémové, ale řada bankomatů chtěla za výběr s ní poplatek. Kurz počítejte jedna ku šesti. Deset zlotých za pirohy je našich šedesát korun.


J
Jirka 20.09.2019 – 21:20

Zverejnite zebricek nejhezcich polskych mest?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás