Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

Eva Vojáčková
Publikováno 20. října 2022

Chcete si na podzim užít dovolenou v teplém počasí a necestovat přes půlku světa? Vybrali jsme pro 5 nejlepších míst v Evropě, kam cestovat v průběhu podzimu. Ke každé destinaci přinášíme tipy, co rozhodně nevynechat a jaké aktivity podniknout. Všechna místa jsou pohodlně letecky dostupná z Prahy či nejbližších letišť a ceny za letenky bývají na podzim za akční ceny.

  1. Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

    Kanárské ostrovy

    Velmi vyhledávanou podzimní i zimní destinací jsou Kanárské ostrovy. Let zabere pouze okolo 5 hodin a letenky nebývají drahé. Letecké společnosti Eurowings nebo Smartwings nabízejí přímé lety z Prahy. Dostupnost je velice dobrá například i z Bratislavy a Vídně. Na podzim je tu vzduch i oceán vyhřátý. Na své přijdou jak milovníci pláží a koupání, tak i dobrodruzi vyhledávající horské túry a rozmanitou přírodu.

    Kanárské ostrovy zahrnují sedm hlavních ostrovů v Atlantském oceánu vzdálených 100 až 300 kilometrů západně od severovýchodního pobřeží Afriky. Největší ostrov, Tenerife, na jihu oplývá slunnými plážemi a velkým lákadlem je nejvyšší hora Španělska, sopka Pico del Teide (3718 m). Tato činná sopka je přírodním symbolem celého ostrova. Pokud si naplánujete výstup na vrchol, mějte na paměti, že je nutné s předstihem vyřídit povolení (zdarma). Při výstupu dbejte zvýšené opatrnosti, protože se mohou dostavit příznaky počínající výškové nemoci (bolest hlavy, nevolnost, únava a slabost, vrávoravá chůze). Nezapomeňte poctivě dodržovat pitný režim, zvolit optimální (tzn. ne příliš rychlé) tempo výstupu a chránit se před slunečními paprsky.

    Nejvíce návštěvníků tradičně zavítá na ostrov Gran Canaria. Na severu se dostanete do krásných horských průsmyků, zatímco jih je stvořen k odpočinkové dovolené u pláže v populárních turistických letoviscích. Na jihu se také se rozkládá slavná duna Maspalomas, unikátní pouštní krajina, která je chráněna jako přírodní rezervace. Ostrov Fuerteventura je oblíbený u sportovních nadšenců, kteří sem létají za windsurfingem, potápěním, plachtěním či kanoistikou. Lanzarote, ostrov nejvíce na severu, návštěvníky uchvátí vulkanickou měsíční krajinou s množstvím vulkánů a kráterů. Vedle pláží s bílým pískem si tu užijete i ty černé vulkanického původu.

  2. Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

    Malta

    Za sluníčkem na podzim? Malta je ta správná volba! Pokud chcete načerpat energii do žil a užít si sluníčka a příjemných teplot, levnou a blízkou destinací je středomořský ostrovní ministát Malta. Pravdou je, že šance na deštivé počasí je na podzim na Maltě vyšší, než v hlavní letní sezóně, ale stále je to průměrně jen 9 dní s deštěm za listopad. Letenky na Maltu bývají na podzimní termíny za velmi příznivé ceny. Přímý let z Prahy je možné zakoupit u společnosti Air Malta. Lety z Vídně, Bratislavy, Katovic či Krakova se společností Ryanair bývají ještě levnější.

    Při troše štěstí si tu užijete letní teploty přes 20 °C a stále příjemně teplé moře. Navíc na některých známých místech potkáte na podzim jen minimum turistů. Vydejte se koupat do vyhlášené Modré Laguny (Blue Lagoon) s bělostným pískem, ukryté v klidné zátoce před větrem. Nachází se na nejmenším maltském ostrově Comino a pravidelně sem jezdí trajekty z 5 různých přístavů na Maltě.

    Ostrov Gozo je druhý největší ostrov souostroví Malta dostupný trajekty z přístavu ve městě Mġarr. Do března 2017 bylo největší atrakcí Goza slavné Azurové okno, vápencový sklaní útvar ve tvaru brány, který byl populární i jako filmová lokace. Azurové okno však nepřežilo silnou bouři a intenzivní vlny a nenávratně zmizelo v moři. Dodnes sem však jezdí turisté, protože místo původního Azurového okna nabízí také další atrakci, tzv. Island Sea, mořskou lagunu dostupnou úzkým přírodním skalním tunelem. Za klidného moře se sem můžete vydat na lodi.

    Nedaleko rybářského městečka Marsaxlokk na jihovýchodě Malty je krásný, ve skále vyhloubený bazének sv. Petra (St. Peter’s Pool). Dostanete se sem pěšky nebo vlastním autem z Marsaxlokku. Pěšky se vydejte směrem k nevzhledně vypadající továrně a přejděte kopec nad ní, až se dostanete na toho úchvatné místo s vyhlazenou vyvýšenou skálou nad tmavě modrou čistou vodou. Přístup do vody je buď po železných schůdkách, a nebo si tu můžete do hlubokého bazénku skočit, což je tu velice populární.

  3. Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

    Kréta a Kypr

    Středomořské ostrovy Kréta a Kypr se pyšní průměrnými teplotami v listopadu přes 20 °C. Kypr je o něco teplejší. V říjnu na Kypru teplota dosahuje lákavých 28 °C, což jsou ideální podmínky pro koupání v moři, když u nás je už podzim v plném proudu. Prozkoumejte také místní archeologické památky a vydejte se na výlet po turistických stezkách.

    Na Krétu se levně dostanete letecky přímým letem za asi 3 hodiny z Prahy, Vídně, Norimberku či Krakova. Moře na Krétě má v listopadu přes 20 °C a prší zde opravdu minimálně. Tento největší řecký ostrov je lemován písečnými nebo písčito-oblázkovými plážemi a moře je krásně čisté. Mainstreemoví turisté se ubytují na severním pobřeží plném velkých letovisek, větší dobrodruzi mohou popojet na jih, kde má pobřeží více přírodnější ráz, letoviska jsou menší a můžete zde objevovat i pláže úplně mimo civilizaci. Kréta na podzim je ideálním místem pro vysokohorské túry. Největší hustota turistických tras se nachází na jižním úpatí pohoří Lefka Ori. Krétské hory jsou až 2 500 metrů vysoké. Nejnavštěvovanější památkou na Krétě jsou ruiny Paláce Knossos, který byl zřejmě hlavním centrem mínojské civilizace.

    Na Kypru najdete úchvatné pláže, z nichž určitě doporučujeme navštívit pláž Nissi s průzračnou vodou, ležící několik kilometrů západně od letoviska Ayia Napa. V sezóně bývá přelidněná, na podzim si tu koupání budete moci užít mnohem lépe. Do první dvacítky nejhezčích evropských pláží se řadí pláž Fig Tree Bay v letovisku Protaras, která své jméno nese podle fíkovníků blízko pobřeží. Tato pláž je velmi oblíbená u rodin s dětmi. Můžete si zde vyzkoušet vodní sporty, jako je vodní lyžování, windsurfing či parasailing. Pokud hledáte místo, kde jsou krásně dochované antické památky, vydejte se na průzkum vykopávek Kourion z 12. století před naším letopočtem. Uvidíte zde pozůstatky chrámů, vil, i zachovalé mozaiky. Levné letenky na Kypr do města Larnaca či Paphos jsou dostupné z Prahy, Vídně, Krakova i Katovic.

  4. Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

    Costa del Sol – Malaga

    Pobřeží Costa del Sol v okolí měst Malaga a Marbella se může pochlubit 125 písečnými plážemi, z nichž ty nejkrásnější jsou Playa de Burrinana ve městečku Nerja, nebo Playa de la Malagueta přímo v Malaze. V říjnu nabízí Costa del Sol stále výborné podmínky k plážové dovolené s teplotami vzduchu okolo 26 °C a moře okolo příjemných 22 °C. Když vám při koupání v moři vyhládne, zajděde se posilnit do některého z místních tapas barů.

    Listopadové počasí s teplotami okolo 22 °C láká návštěvníky více k turistice a poznávání památek ve městech. Na západním pobřeží hledejte nejlepší místa pro pěší turistiku v pohořích Sierra de Mijas a Sierra Blanca. Přímo v Malaze se vydejte na kopec Monte Gibralfaro (130 m) ke stejnojmennému hradu a vychutnejte si výhledy na město, přístav a moře. Tipem na celodenní výlet je vnitrozemské městečko Ronda. Město stojí na dvou skalních masivech oddělených hlubokou roklí, přes kterou vede ikonický most Puente Nuevo. Z Malagy, Marbelly či Estepony do Rondy jezdí přímé autobusové linky.

    Zaleťte si na podzim levně do Malagy přímým letem z Prahy, Vídně, Norimberku nebo Katovic. Let trvá cca 3, 5 hodiny.

  5. Kam na podzim za teplem v rámci Evropy? Přinášíme 5 osvědčených tipů

    Bordeaux

    Přidáváme ještě tajný tip na jednu městskou destinaci. Francouzské Bordeaux je rájem nejen pro milovníky vína, ale také pro nadšence do vodních sportů. Udělejte si příjemný proloužený víkend, letenky jsou sem na podzim za hubičku. Přímým letem z Prahy se společností Ryanair budete v Bordeaux za 2 hodiny. Autobusem z letiště do centra se dostanete za 45 minut.

    V září to bude ještě na koupání a provozování vodních sportů v oceánu, pozdější podzimní měsíce doporučujeme spíše pro poznávání samotného města a okolí s minimem dalších turistů. Raději si ale přibalte deštník. Když by náhodou sprchlo, není v Bordeaux lepší možnost, že se schovat do některého z místních tržišt (marché), a ochutnat rybí speciality. Jako zákusek ke kávě určitě nevynechejte místní typické canelé. Tento zákusek tvaru malé bábovičky ochucený rumem a vanilkou s jemným pudinkovým středem a karamelizovanou kůrkou rozhodně stojí za ochutnání.

    V Bordeaux určitě nesmíte vynechat návštěvu unikátního muzea vína La Cité du Vin. Se zakoupením vstupenky zároveň získáváte i ochutnávku jednoho vzorku vína na panoramatické vyhlídce na řeku Garonnu. Expozice je opravdu zajímavá nejen pro vinaře, vše je ztvárněno zábavně a interaktivně a víno tu budete poznávat doslova všemi smysly. Na výlet za město se vydejte vlakem do letoviska Arcachon a dále pokračujte autobusem až ke 107 metrů vysoké nejvyšší evropské písečné duně Dune du Pilat s panoramatickými výhledy na samotnou dunu i oceán.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás