K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

Redakce
Publikováno 22. srpna 2014

Už zase jsem se vydal do českými koupáky velmi opomíjené destinace – Polského severu, kde široké písčité pláže přímo vybízí i ortodoxního hatera veškerého polehávání k línému pozorování krásných baltických slečen v bikinách tak rozmanitých, jako je známe z pověstných polských příhraničních tržnic.

K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

Kosa na pobřeží Baltu

Jsa namlsán z dřívějška, kdy jsem si plnými doušky užil poloostrov Hel (Helskou kosu) a celé Trojměstí (Gdaňsk, Sopot a Gdyni) jsem se tentokrát spojil s kamarádem, abychom zamířili na Viselskou kosu, její letoviska s nadějí na návštěvu nějakého bližšího centra směrem na východ.

Onehdá jsem cestoval mimo sezónu, a tak se mi atmosféra prázdných širokých pláží zdála přímo elektrizující. Teď jsme vyrazili v plné sezóně, a byli jsme zvědavi, bude-li tam tolik lidí, na kolik v souvislosti s touto lokalitou vždycky nadávají studenti varšavské univerzity, vysvětlujíce při tom, že je lepší si koupit zájezd do Turecka.

Je potřeba říct, že nejlepším výchozím bodem pro cesty po polském pobřeží je Gdaňsk. Nejenom kvůli koncentraci památek v nádherném historickém centru, ale i z hlediska dopravy. Ať už se vydáte od něj nalevo navštívit Helskou kosu a duny nedaleko obce Czołpino nebo napravo na Viselskou kosu, jako jsme to udělali my, vždycky budeme mít bohatý výběr levných autobusových i vlakových spojů mnoha dopravců za ceny srovnatelné s českými.

K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

Jak do Gdaňsku z Česka?

Bohužel už nefunguje ekonomicky nesmyslný dopravce OLT Jetair, který provozoval přímé lety z Prahy do Gdaňsku mnohdy za snových 1 000 Kč, a tak pokud někdo trvá na letecké dopravě z Prahy, bude muset počítat s neskrblíkovskými tarify LOTu, popř. Lufthansy a ještě bude muset přesedat ve Varšavě, respektive Frankfurtu či Mnichově.

Za pár stokorun lze do Gdaňsku doletět z Wroclawi (Vratislavi) díky Ryanairu. Buď s batůžkem na zádech, nebo s příplatkem několika stokorun za bagáž.

Rozumnější alternativou pro spořivé srdéčko jsou lowcostové autobusy společnosti Polskibus, které alespoň v sezóně nabízí přímé spoje Praha – Gdaňsk. Autobusy jsou vybaveny i Wi-fi, takže by cesta mohla ubíhat rozumně. Samozřejmě platí zlaté lowcostové pravidlo, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Levné tarify jsou zejména v sezoně poměrně brzy vyprodány.

My chtěli kupovat cca 14 dní dopředu a jednosměrná jízdenka stála v přepočtu 500 Kč. I proto bych chtěl odkázat na vyriantu, kterou jsme volili my, a to je e-shop polského dopravce PKP Intercity, kde již pár dní před výjezdem můžete koupit levné jízdenky na noční rychlíky. My jsme koupili Vratislav – Gdaňsk za 65 PLN za osobu. Pokud jste odvážní a máte aspoň ISIC, můžete zkusit si koupit studentskou jízdenku u polské pokladny. Budete mít slevu 51%.

Jízdenka sice není pro cizince, ale nám se na ni poměrně jednoduše povedlo přejet celé Polsko od severu k jihu. Stačí hrát hlupáka a zkoušet při tom mluvit polsky (musím však přiznat, že zpočátku jsme o neplatnosti jízdenky v našem případě netušili -vinna byla pokladní, která nám nic neřekla).

Nevýhodou vlakové dopravy je, že musíte řešit ještě dopravu za hranice, která nemusí být levná. Důrazně nedoporučujeme využívat přeshraniční vlaky, jejichž cena je přímo odpudivá (my využili zpáteční Lichkov – Vratislav za 693,- Kč bez In-karty). Nejlepší je tedy využít některý z přeshraničních autobusů (pokud volíte jako my cestu středem, asi bude nejrozumnější spoj z Náchoda do Klodzka, který vyjíždí jednou denně. Pro detaily doporučujeme navštívit polský
plánovač cest veřejnou dopravou, kde můžete najít i přeshraniční autobusové spoje s přesedáním.

Nicméně nejlevnější a pro dopravu na sever Polska zdaleka nejlepší je doprava
plným automobilem. Povrch polských silnic už není takovým čertem jako dříve, ba co víc, rok od
roku se zlepšuje.

K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

Levné ubytování v Gdaňsku

Co se týče ubytování – bohužel nejsme na Ukrajině, kde bookovací stránky využívají jen skrblíci – novicové, a tak se musíme spolehnout na (bože, stejně drahé jako u nás!) hostely v případě měst a ideálně kempů mimo města.

Některá přímořská města v Polsku ale mají také svoje kempy – z nejznámějších namátkou Gdaňsk či Frombork. Jelikož v Polsku často prší, je asi dobré ubytování proložit něčím, co má pevnou střechu.

Dobrá cena za nocleh v Gdaňsku je od 30 zlotých mimo sezónu a 40 zlotých v sezóně. Samozřejmě
se má na mysli postýlka v lidnatém dormu:-)

V Gdaňsku bývá nejlevnější hostel Universus, jehož služby můžeme vřele doporučit. Na pobřeží jsme my využili služby kempu, ještě levnější je varianta postavení stanu na zahradně některého z četných privátů (mj. Další z variant ubytování – používání internetu předem není nutné, vysmlouváte cenu, která se Vám určitě bude líbit a může se blížit i ceně za kemp).

Stanování v kempu či u privátu (pole namiotowe) je v Polsku dokonce zhruba o éčko na osobu levnější, než je tomu průměrně u nás. Některé sice může odradit placení za teplou vodu ve sprchách, ale tady nejsme na nějakém zhýralém TripAdvisoru, že… Baltské moře je velmi málo slané, a pokud chcete opravdu skrblit, pak vězte, že po uschnutí vás nebude trápit ta ohavná solná krusta jako třeba v Chorvatsku. Sprchu po koupání v moři tedy v zásadě nepotřebujete.

A když budete mít účes na ježečka, ani se šamponem to nebude muset být tak horké.

K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

Stravování – gastropeklo na pláži

Největší, nejzásadnější a skrblíky odrazující problém je stravování. U moře v Polsku je jídlo mimo samoobsluhu dramaticky dražší, než je tomu u nás. Nejen v tom je však zakopán pes.

Pokud existuje nějaké gastropeklo, zcela určitě tam stojí stánky s polským fastfoodem. Stánek vedle stánku nabízí týž sortiment – hamburger (od 8 PLN), kebab (od 11 PLN), ryba (100g od 5 PLN) a konečně hnusná, pekelná zapiekanka – bageta se sýrem, kečupem a žampíky (od 8 PLN).

Na první pohled nikoliv drahé občerstvení, které ale přece nemůžete jíst donekonečna. Vlastně si od každého dáte maximálně jednou, a už pocítíte, jak se vám zvedá pumpa. Ani schůdná sladká tečkou – gofra, tedy vafle (suchá od 5 PLN) váš oběd nespasí. Vaši chuť po autentické polské stravě vám naprosto zkazí ceny – od polévky počínaje (vývar či žurek od 9 PLN) přes hlavní chod (obvykle přes 20 PLN) u točeného piva konče (obykle 7 PLN za půllitr polského europiva, kam vám můžou za další zlotý nalít trochu sirupu, aby tak vzniknul jakýsi radler).

Ryby, na které jsme se těšili, připravují zpravidla v moučném těstíčku fritováním, a to v oleji, kterým byste nejradši Gottwaldovi přetřeli rakev. Meníčka českého střihu jsou sice také k dostání, ale u stánku za 18+ PLN z plastu při mnohem menších porcích, než na které jsme u nás zvyklí, moc chutnat nebudou. Potraviny jsou v obchodě sice lehce levnější než u nás (až na výjimky, jako je lahvové pivo od 1,8 PLN, aj.), jejich kvalita je ale mnohdy diskutabilní.

My jsme se napálili levnými klobáskami, v nichž bylo asi tak 5 % masa a zbytek hmota, která obsahovala mimo jiné brambory. Reálná úspora tedy nemusí být v podstatě žádná, chcete-li se najíst něčím, co je vyrobeno z obvyklých surovin. Nelze si však nevšimnout, že hrozné jídlo můžete zapít místní levnou a dobrou vodkou (0,2 lahev od 9 PLN).

K moři za pár stokorun: Skrbloprůvodce po severním Polsku

K moři do Polska – jet, nebo nejet?

Podrtrženo a sečteno, cesta na sever Polska skýtá výhody i nevýhody.

Milovníci všelikých atrakcí si na své v Polsku jednoznačně na své nepřijdou, milovníci absolutního klidu ale také ne, protože pláže v sezoně prázdné rozhodně nejsou. Památky na severu najdete, v zásadě ale všechny směrem napravo od Gdaňsku, směr nalevo se tedy jeví spíše jako špatný.

Rozhodně se doporučujeme vyhnout nudným centrům pod pobřežím, na která jsme předtím sázeli, zejména potom městu Elbląg, které je 1,5× větší než třeba Olomouc, ale je tam toho 100× méně k vidění.

Polský Balt je důstojnou alternativou profláklému Chorvatsku a zajímavým místem pro všechny, kteří mají strach z cizích jazyků.

Výhody a nevýhody moře v Polsku?

  • Krásné pláže a mělké, pozvolna svažující se moře vhodné pro rodiny s dětmi
  • Četné a úchvatné baltické ženy
  • Levné ubytování ve stanu
  • Levná vodka
  • Relativně dlouhá vzdálenost a nevýhodné (zejména časově) spojení veřejnou dopravou
  • Extrémně špatný poměr ceny a kvality stravování
  • Špatná kvalita potravin v obchodě (snad s čestnou výjimkou ovoce a zeleniny)
  • Nedostatečná koncentrace atrakcí a památek

f
fkn.spammer 26.08.2014 – 14:24

A jak byla teplota more, bylo to na koupani? A co diskoteky a nezadany holky - nekdo z CZ/SK, nebo vsichni z PL? Jak se divaji polky na cechy -> CZ>PL nebo CZ<PL?

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 26.08.2014 – 21:51

Teplota moře byla kolem 18 °C, z Čechů nebyl u moře nikdo. Všechno místní. Poláci i Polky mají Čechy rádi... mnohem víc, než je tomu naopak.

Odpovědět

G
George 27.08.2014 – 12:30

Abych opravil Petra, tak teplota moře byla takřka ideální - 22-23C. Dalo se v něm ráchat třeba hodinu, aniž by člověku byla zima.

Odpovědět

M
Michal 27.08.2014 – 12:51

K moři do Polska jezdím celkem pravidelně vždy pod stan a jen na pár dní když jsou největší tepla. V podstatě mám Polsko nejraději, když je teplo dá se v okolí Gdanska koupat úplně v pohodě, výhoda je že do moře tam v téká řeka a moře je tam tak malinko teplejší než v jiných částech polska. Poláci v podstatě čechy mají rádi, nesrovnatelně více než je to naopak a někteří starší lidé co jsem potkal se občas zmíní o 68 roce a že je jim to líto.

Odpovědět

f
fkn.spammer 28.08.2014 – 11:38

No nejsem si uplne jisty tou teplotou. Kdyz jdu na bazen tak ma 29 stupnu a byt v nem hodinu bez pohybu tak zmrznu. Ja jezdim do bulharska, je more tam ma tak 33, cenove je to stejny jak u nas a leti tam z brna primy spoj :-) premyslel jsem o tom gdansku, ale odradila me dlouha cesta

Odpovědět

J
Jarek 01.10.2015 – 15:37

Tak to se mi líbilo, že tam nejezdím sám. Letos jsem byl dvakrát v Gdaňsku a podruhé proto, že se mi tam tak líbilo, že se nedalo jinak než se tam vrátit. S teplotou souhlas, ale-v červnu tak 22-23 st., ale od moře ledový vítr pro středozemce děs. V září to samé, ale koupat se dalo a vítr přece jen teplejší. S gastronomií nesouhlas. Kvalitou jsou někde jinde než my. Krmil jsem se jednou rybou za druhou a výtečné. Ale je to jak kde to člověk kupuje. Stejné jako u nás jedna restaurace či food vás nadchne, druhá odpad. A mezi náma u moře si kebab nebo burger dávat nebudu. To si dávám někdy doma při třech promilích na cestě z hospody. Pro skrblíky v sámošce vše levnější. Ubytování jsem měl v Mostech za Gdyní bratru za 45 Zl za apartmán. Při srovnání s Hostely příplatek 5-10Zl za luxus(u nás či na Jadranu bych to počítal na tisíce). Lidé jsou tam opravdu milí a vstřícní a jak zjistí, že jste Čech máte o pohodu postaráno. Sečteno podtrženo sto lidí, sto chutí, ale rozhodně tam stojí za to zajet a užít si trochu jiného moře.

Odpovědět

Vlastimil Škrob 03.03.2016 – 07:01

Pěkně napsaná blbost ohleně stravování zcela určitě.Byl jsem několikrát v lokalitě Darlowo,Jaroslawiec a super,celé Chorvatsko je mi od té doby ukradené.Skvělá strava ,nemohli jsme se nabažit čerstvých uzených ryb v hospodě,otevřel udírnu a mohli jsme si vybrat losos,tunák ,treska a pod, jakou jsme chtěli,polská chrachovka s masem,gulášovka,spíše guláš se spoustou masa a bez mouky,cena kolem 35 kč a schlebem jsme po obědě.Výborná zmrzlina ,palačinky a pod.Ubytování super v kempu v lese chatka pro 6 lidí za 200zl asi 1400kč na den s teplou vodou vlastní sociálkou a kuchynkou přímo v chatce,V hospodě nikdo nefrflá když nemluvíte němeceky jak o v Chorvatsku. Večerě s uzenýma rybama pro 3 lidi an houska nebo hranolky někde za 250kč,za nás super.

Odpovědět

P
Pavel 09.03.2016 – 14:43

Zdravím vás všechny cestovatele.Jsme dva cyklisté. Cestujeme na skládacích kolech různě po Evropě. Naposledy jsme dojeli z Prahy do Bělehradu. Asi 1400 km. Vše vozíme s sebou ( stan, karimatku a vše ostatní potřebné na cestu na cca. 30 dní ). Máme dvě otázky. 1/ Prosím o radu jak se dopravit zpět vlakem (autobusem ) z Hel do Prahy. 2/ Prosíme o informace zdali jsou a případně jakým oblastem, nebo vesnicím , nebo malým oblastem se obloukem vyhnout před problémovými lidmi ( u nás cikáni ) Děkuji za zprávu na email : pavelkouble@seznam.cz S pozdravem a hodně štěstí na cestách přeje. Pavel

Odpovědět

M
Matěj 05.06.2016 – 21:48

Zdravím všechny cestovatele, uchvátila mě možnost ubytování v chatce pro víc osob v lokalitě Darlowo,Jaroslawiec, nebylo by k tomu trochu víc informací?! Klidně i jméno toho kempu nebo doporučení na něco podobného v této oblasti. Chtěl bych vzít rodinu s malými dětmi na výlet a nechtěl bych nějak zvlášť experimentovat; klidně na email: zoonpolitikon@centrum.cz. Děkuji

Odpovědět

S
Simona 09.06.2016 – 20:26

Prosím, kde se dá v Gdaňsku u moře stanovat.Prosim pište na Email beruska@seznam.cz Děkuji Simca

Odpovědět

RZ
Radek Zogata 24.06.2016 – 11:13

Chuť je věc subjektivní. Mě například polská kuchyně chutná velmi (už proto, že i když je to země severnější obsahuje více zeleninových salátů, surówek). Ale zajímalo mě, jakým měřítkem byla měřena (ne)kvalita potravin. A jsou fastfoody v turisticky exponovaných místech a levné klobásky v Česku opravdu lepší? Doporučuji místo nich srovnatelně levné jadłodajnie/stołówki. Při troše snahy o komunikaci se dá najíst obstojně i levně. A myslím si, že se autor nechal ovlivnit mediálních obrazem polských potravin. Ten je, jaký je, hlavně kvůli jejich konkurenceschopnosti. Konzumace posypové soli sice není to pravé ořechové, ale ve srovnání s pitím metanolu...

Odpovědět

s
stepanka 28.06.2016 – 11:50

Ahoj...mate osvedceny tip na ubytovani i s prckem.nekde kde je krasna pozvolna plaz.dekuju.

Odpovědět

A
Ajina 07.07.2016 – 23:57

Prosila bych taktéž o kontakt na chatku pro 6 osob v oblasti Darłowo. Děkuji. gradyr@seznam.cz

Odpovědět

J
Jaroslav 13.07.2016 – 10:55

Článek pěkný.Akorát se mi nelíbí povídání o kvalitě potravin v samoobsluhách.Jezdím na nákupy praticky každý týden do biedronky a řezníkovi,levnější a dobré.Pozorně čtěte u nás koupené zboží,malými písmenky vždy dole vyrobeno v polsku,týká se to pomalu poloviny zboží.Podívejte se třeba v lídlu.

Odpovědět

F
Františka 14.08.2016 – 11:42

Včera jsme se vrátili z Polska z okolí Gdaňska (Rozewie u Wladislawowa). Vše by bylo OK, kdyby tam nebyla tak šílená doprava (a davy lidí ...). Vzdálenost mezi Gdaňskem a Rozewie je asi 60 km, ale rozhodně cesta netrvá hodinu, jak Vám to optimisticky spočítá plánovač na Seznamu, ale 2x až 3x déle (zkušenost z 1. pol. srpna 2016). I když jsme plánovali více výletů, nakonec jsme byli jen v Gdaňsku, na Hellu a ve Gdyni, protože jakákoliv cesta tímto směrem trvala HODINY (Rozewie-Gdyně cca 2 hod, Rozewie Gdaňsk cca 2,5hod, Rozewie-Hell cca 1,5 hod, všechny cesty jsme však jeli mezi 8-20 hod., dřív nebo později to bude lepší). Hodnocení lokality Rozewie/Jastrebia Gora u Wladislawowa: + klady krásné moře a pláže (uklizené, udržované, čisté), pozvolný vstup do vody, dostatek možností rychlého a přiměřeně drahého občerstevní, samoobsluha v místě, půjčovna kol a pěkné cyklostezky, relativně blízko krásné památky v Gdańsku, národní park u Leby, Hell, Gdyně s pěkným oceánografickým muzeem a plachtenicí Dar Pomorza - zápory DAVY lidí (možná jsme špatně vybrali termín a koncem srpna nebo v červenci to je lepší), všude v okolí je masakrózní doprava (navíc vede středem městeček Rozewie/Jastrebia Gora a je dlážděná žulovýma kostkama, což pěkně zesiluje hluk aut :-( Počasí celkem vyšlo, bylo mezi 20-25 °C, ale vítr pocitovou teplotu snižuje o mnoho stupňů, teplota moře 18-20°C, kdo je teplomilec, bude otužilce ve vodě obdivovat jen z dálky, zástěna proti větru (nebo dobře ukotvený plážový stan :-) je dobrá věc.

Odpovědět

Ž
Žaneta 23.08.2016 – 14:30

Již teď ubytovatelé u Baltu v Polsku hlásí nárůst turistů o 20 až 30 % oproti loňskému roku. Bohužel si musíme zvyknout, že u Baltu (kde bylo dřív relativně klidně) budou davy lidí. Asi do doby než se to na jihu Evropy uklidní (pokud vůbec). Vrátili jsme se právě z Bobolina, což je taková vesnice kousek od Darlowa. Dalo se najít klidné místo na pláži, takže jsme si moře užili. Ve větších centrech to bylo horší, ale tam jsme chodili na pláže jen na kouknutí, jak je to jinde. Dobrý je, že je v každém městečku hřiště (plac zabaw) pro děti nebo nějaké atrakce. Děti byly spokojené.

Odpovědět

R
Roth 29.09.2016 – 20:59

Byl jsem teď v září na severu Polska už potřetí, tentokrát vlakem a s kolem plus stan. Jel jsem z polského Miedzylesie (u našeho Lichkova) do Wroclawi, odtamtud do Gdyně a pak do Helu. V Helu jsem přespal v kempu, pak 88km na kole do Sopot, tam jsem zůstal bohužel pár nocí v kempu Metropolis, který byl nejdražší a taky nejohavnější, jediné velké mínus z celé cesty! Pak na kole na Viselskou kosu do dvou krásných kempů, z kosy do Malborku a vlakem z Tczewu domů. Jízdenka i s kolem koupená v Polsku přes internet mě stála o dva tisíce méně než koupená v Čechách, vlaky velmi rychlé a perfektní, jídlo bez problémů - až na jejich oblíbené smażalnie ryb, které jsem ignoroval :-) Jezdil jsem na kole ve Francii, Švýcarsku, Rakousku. Nejlépe se mi jezdilo ve Francii, ale na Poláky nemají! Celá tahle lokalita je na kolo přímo perefktní mimo nepříjemné Gdyně. Zvláště Sopoty, Gdaňsk a široké okolí jsou cyklistickým rájem na zemi a doufám, že ho česká snobárna bude i nadále ignorovat. Je to krásná lokalita i pro rodinnou dovolenou s dětmi, chodci i cyklisté jsou tam evidentně vítáni. V Baltu se sice moc lidí nekoupe, ale na plážích je velmi příjemně. S polskými řidiči mám kupodivu stejnou zkušenost jako s francouzskými! K cyklistům jsou velmi ohleduplní, takže žádné myšky na kruháčích, žádná agrese a nadávky jako v Čechách, kde mě auta leckdy míjejí v 20cm vzdálenosti. Možná se pak ale Poláci vyřádí na jiných řidičích, ve Francii nejsou omlácená auta vzácností:-) Rozhodně příště pojedu zas! Fotky např. cyklocesty z Helu do Sopot tady: http://roth.rajce.idnes.cz/Z_Helu_do_Sopot/ Kempy mám taky nafocené.

Odpovědět

m
maryška 26.12.2016 – 16:50

V letošním roce jsme byli celá rodina v Polsku u Baltu , v okolí Dziwnowku, byla tu super dovolená, ubytování bylo v kempu, všude čisto, klid, teplá voda , v moři se dalo koupat, ryby přímo vylovené z lodí, navšívili jsme i majáky na pobřeží ,mohu jen doporučit, jedeme v roce 2017 na Helskou kosu , tentokráte si bereme kola

Odpovědět

L
Luky 28.12.2016 – 12:54

Nejlepší je jet na Lipno

Odpovědět

O
Oldrik 14.05.2017 – 11:33

Loňské léto u Baltu, na Helu, Gdaňsk, Malbork a Toruň bylo báječné. U Baltu čerstvé ryby, levné a velmi chutné, jídlo v restauraci v Toruni úžasné a kupodivu příznivá cena... Silnice opravdu slušné, zkrátka spokojenost.

Odpovědět

PB
Petr Bělík 08.07.2017 – 17:07

Nedá mi to, děkuji za předchozí typy. Loni jsme byli na volno (Auto, kola, stan) na pobřeží Baltu (Leba, Hel, Jantar), 3 kempy všechno super. Jídlo, rybičky i terén pro kola podél pobřeží nemělo chybu. Voda cca 20-22st.C. Polsko jen doporučuji. Byli jsme tam na začátku srpna 2016 a letos chceme od Leby na západ.... Doporučuji kromě žůrku ochutnat také "čistý baršč").

Odpovědět

m
maryška 06.10.2017 – 20:21

V prosinci loňského roku jsem chválila dovolenou u Baltu v Polsku, letos jsme /začátek září 2017 /byli s mužem s kolama na Helské kose, ubytovali jsme se ve Wladyslowowo v soukromí, no co dodat , byla to nádhera, počasí super, stihli jsme i Gdaňsk a památky, krmení tulenů v Helu, prohlídka majáku ,prohlidka muzea obrany Polska, mys Cypel, doporučuji , myslím , že si každý vybere, ceny lidové, Poláci vstřícní a milí

Odpovědět

J
Jiří 31.12.2017 – 10:54

Nevím, kde autor jedl, každopádně je to o výběru. Je totiž zapiekanka a zapiekanka... Ryby na severu vřele doporučuju, výběr neskutečný, u nás to není, holt nemáme moře. Nákupy v Biedronce lze vřele doporučit, uzeniny velmi kvalitní, ale pokud čekám cenu klobásky 80Kč/kg, bude v ní masa pomálu. Ke vlakům je třeba dodat, že v létě bývají narvané a vřele doporučuju doplatek za lehátko (63zl) či lůžko (81zl). Je to sice dražší, než samotná jízdenka, ale spíte, na rozdíl od míst k sezení. Taky je nutné dodat, že PKP Intercity provozuje vlaky TLK=rychlík a IC (nové soupravy) a zároveň vlaky EIC (u nás IC/EC) a EIP (pendolina). Vlaky TLK a IC jezdí zčásti na pomalejších trasách, ale stojí cca polovinu, co expresní vlaky EIC a EIP. Důrazně nedoporučuju použít vlaky EIP a EIC na méně než 100km, neboť zaplatíte cca 3x tolik, co za regionální vlak. Mají taky víkendovou jízdenku platnou od pátku od 19.00 do pondělí do 6.00, tj. CELÝ VÍKEND!!! Ovšem neplatí ve spacím voze a je třeba dát pozor na to, že má 2 kategorie tj. jen vlaky TLK+IC nebo EIC+EIP+TLK+IC. A taky neplatí u soukromých dopravců.

Odpovědět

P
Papouš 01.01.2018 – 12:52

Na Helu se líbilo: https://papous1.blogspot.cz/2014/04/polostrov-hel-tuleni-majak-zbytky-406mm.html

Odpovědět

D
Dušan 11.03.2018 – 16:21

Byl jsem u Baltu 2017 a mrzí mě, že po třech dnech nádhery, začalo pršet.Polsko je úžasné a jídlo výborné.Ryby jsou tak dobré, že slintám celou zimu až tam zase pojedu.Chorvati okrádají a Poláci si váží turistů.Takový mám dojem.Miedzyzdroje, krásné městečko a nádhera.Jedu zas-

Odpovědět

JL
Josef Lysáček 28.03.2018 – 17:12

Byl jsem na Baltu 3x z toho jednou na Rujaně na lodi a 2x v Polsku. Počasí nám pokaždé přálo, dokonce jsem se Polsku hned první den při opalováni spálil tak, že se mi udělaly na zádech puchýře. Strava vynikající přímo na pláži nebo v nedaleké restauraci za lidské ceny. Když mi zdraví dovolí rád bych se na Balt ještě podíval.

Odpovědět

RK
René Kefurt 29.05.2018 – 05:58

Já jezdím do Polska 🇵🇱 k moři již šestý rok a jsem velmi spokojený. Lidi jsou v pohodě a přátelští. Našly jsme si tam mnoho přátel s kterými se navštěvujeme. Jídlo mě chutná víc než u nás a ryby ty jsou super, mnoho druhů na mnoho způsobů. Podnebí nám vyhovuje nemusíme extrémní vedra a voda je osvěžující. Večery jsou paráda chodíme i tančit Poláci se umí bavit. Apartmán pro dva plně vybavený s televizí koupelnou 100 m od pláže vyjde na 100 zł asi 600 Kč. Nezajednavam nic přes booking ale vše sám. Za nás velká spokojenost 😌

Odpovědět

Z
Zdena 08.07.2018 – 16:27

V této destinaci jsem nebyla, ale právě jsem se vrátila z Medzyzdrojů. Je tam krásně. Levno, lidé přívětiví, najíte se za stejné ceny jako u nás. Počasí vyšlo, koupání dokonalé. Pláže písčité, nádhera. Jediné mínus je, že je problém s parkováním. Je to lázeňské městečko a není kde parkovat. Ale to je jediné co bylo nepříznivé. Velice doporučuji.

Odpovědět

J
Jjirka 30.12.2018 – 08:31

Byli jsme v Gdaňsku.NEDOPORUČUJI !!!

Odpovědět

E
Eva 30.12.2018 – 08:36

V červenci 2018 jsem letěla do Gdaňksu přes Amsterdam s KLM za 3 500 tam i zpět. Přistanete sice před půlnocí a odlétáte brzy ráno, ale nočním busem v pohodě dojedete do centra i zpátky na letiště. Jako výchozí bod doporučuji hotel poblíž nádraží. Eva.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 30.12.2018 – 11:49

Dokážete k tomu napsat něco víc? Takhle váš příspěvek postrádá hodnotu. :)

Odpovědět

l
lada 07.01.2019 – 20:31

Toto je recyklovaný článek, sama jsem jej četla min.1-2roky zpět. Máme Polsko dost sježděné autem,Gdaňsk také, ale musím říct že cesty jsou luxusní,co se jídla týče máme vždy snídani na hotelu, ale jinak se stravujeme v jídelnách nebo si koupíme něco u teplého pultu v samoobsluze a vždy je to luxus, jak chuť tak cena. S hotelovými restauracemi máme ne vždy dobrou zkušenost.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 07.01.2019 – 21:06

Článek není recyklovaný, je u něho datum publikování 22. srpen 2014. :-)

Odpovědět

ŠV
Škrob Vlastimil 09.02.2019 – 17:18

V zásadė nesouhlsim,mėsta jako Ustka,Darlowo kde je i aqupark se slanou mořskou vodou, uzené ryby čerstvé z údīrny v hospodě super,turecka restaurace v Darlowku super a oběd o nėkolika chodū s polévkou a pitīm za 1000 korun pro 4lidi. Super kemp s chatou pro 6 lidi svoji socialkou a kuchinkou v lese u mėstečka Jaroslawiec super za 1500 na den. Grochowka wojskova za 6zl je cena jako za polévku u nás,ale tady plavou kusy masa a klobásy,vařené v polní kuchyni před hospodou,žurek ,můžete hranolky. Nikdo mne v hospodě nepřehlizi jako v Chorvatsku když nemluvíme německy. Projížďky lodī za pár korun. Super. Voda 22 st,v noci se dá dýchat.

Odpovědět

r
radka 02.07.2019 – 08:12

Jedeme do Gdaňska za 14 dní s rodinou. Jak tam funguje městská hromadná doprava?? Je možné si koupit nějakou vícedenní jízdenku??

Odpovědět

M
Mika 08.07.2019 – 08:53

K Baltu jedeme letos jako rodina podruhé - já, manželka, 2 děti. Předloni to bylo do Wladyslawowa a letos odjíždíme do Gdansku. Já tam byl poprvé na motorce v roce 2015 v Sopotu a moc se mi tam líbilo. Ubytování máme přes booking - není problém sehnat za slušnou cenu. Cesta taky v pohodě - jedeme autem cca za 7 hodin i s krátkými přestávkami od Ostravy. Nejhorší je projet úsekem bez dálnice tj. od Celiny po Lodz, po A1 se pak jede super. Co se týče stravování tak taky problém není, nabídka restaurací mi přišla v pohodě. Případně jsme si i uvařili. Ve Wladyslawově byla celkem narvaná pláž (byla polovina července) ale našli jsme si místečko (sice bylo nutno dojet autem) směr Hel a tam to už bylo podstatně volnější. Počasí bylo také v pohodě ale pozor - na severu stále fouká vítr. Proto je ideální na pláži postavit ohrádku (dá se to někde i za pár zlotých půjčit přímo u pláže). A pak pozor ať se nespálíte! Ono jak pořád fouká tak vám nepříde že to slunko peče a večer se z pláže vrátíte červení jak raci. Moře je sice studenější ale dá se to. Kdo nesnáší horka tak pro něj je to ráj. Za mě 1* Než jednou Chorvatsko tak to raději 3 krát Polsko :-)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás