Javorníky – nejlepší běžecká trasa, výlety, ubytování

Michal Pavelka
Publikováno 12. ledna 2020

Nastal čas zimních aktivit. Zařadili jsme do naší série výletů do blízkého pohraničí i ty, které jsou typicky sněhové.

  1. Javorníky – nejlepší běžecká trasa, výlety, ubytování | © Vašek Vinklát  /  Flickr.com

    Kde jsou Javorníky?

    Beskydy, Jeseníky, Krkonoše, Jizerské hory, Šumava … při výčtu českých pohoří se často zapomíná na Javorníky. Zřejmě proto, že jejich větší část leží na Slovensku.

    Ti, co na Slovensko jezdíte jinudy než po dálnici, jste už asi někdy použili hraniční přechod Makov. Pokud ano, tak jste Javorníky minimálně projížděli.

    Leží na hranicích Moravy a Slovenska, patří ke geologické oblasti nazývané Slovensko – moravské Karpaty. Leží na sever od Bílých Karpat a na jih od Beskyd.

  2. Javorníky – nejvyšší hora

    Nejsou až tak vysoké. Jejich nejvyšší hora na české straně se jmenuje Malý Javorník a leží v nadmořské výšce 1 019 metrů.

    Slováci na tom nejsou o moc lépe. Veľký Javorník převyšuje hladinu moře o 1 071 metrů. Právě Veľký Javorník je na trase jedné z nejhezčích lyžařských běžeckých tras v našem okolí.

  3. Hřebenovka Javorníků

    Hlavním cílem našeho dnešního výletu je česko – slovenská hřebenovka Javorníků ležící mezi parkovištěm na Kohútce a lyžařským střediskem Kasárne.

    Trasa jedním směrem měří jen necelých třináct kilometrů, ale vzhledem k tomu, že postupně běžkař vyšplhá z necelých devíti set metrů až na nejvyšší horu Javorníků, bude trvat průměrnému běžkaři dvě a půl hodinu, než ji zdolá.

    Kdo nemá neběžkařského kamaráda, který by pro něj dojel do cíle, musí si dat i cestu zpět. Při první cestě tak překonáte převýšení 460 metrů, při cestě zpět, myšleno na jih, o něco menší – 400.

  4. Javorníky – nejlepší běžecká trasa, výlety, ubytování | © দেবর্ষি রায়  /  Flickr.com

    Javorníky – parkoviště

    Centrální parkoviště Kohútka je často brzy plné, takže, pokud na místě nebydlíte (což není zrovna pro skrblíky), vyplatí se využít skibus. Ten loni o víkendech jezdil od dolního parkoviště podle nepravidelného jízdního řadu.

    Informační telefon byl 602 521 471. Pro sjezdaře byl zdarma, ale běžkaři museli platit 70 korun. V ceně však byl i jednosměrný skipas na lanovku, takže jste si nemuseli přidat ještě sto výškových metrů.

    Pro aktuální informace využijte kontaktů slovenského informačního centra (je tam i české číslo). Ze slovenské strany je přístup na místo v zimě i lepší, ale pokud jedete z Česka, tak se vám hory objíždět nevyplatí.

    Parkoviště je i v cíli trasy. Patří však k penzionu a většinou bývá plné. Navíc v zimě se k němu z české strany prakticky nedostanete. Situace se dá vyřešit ubytováním se na Kasárni.

  5. Javorníky – ubytování na hřebeni

    Po letní rekonstrukci by měl být od prosince už opět funkční Penzión Javorník, ke kterému se se dá vyjet ze slovenské strany právě od zmíněného Makova. V Makově odbočíte u penziónu Adam a pojedete přes Kopanice ještě asi 14 kilometrů. Z české strany v zimě nevyjedete. Pro ubytované je parkování zdarma a máte ušetříno.

    Ubytování je na horskou chatu mírně nadstandardní a tomu odpovídají i ceny. Bez stravy vyjde v zimě noc na 607 Kč€25.50. S polopenzí na 983 Kč€41.30.

    Ještě luxusnější ubytování si můžete dopřát v horském hotelu Kohútka na opačném konci námi navrhované lyžařsko běžecké trasy. I zde došlo během posledních let k rekonstrukci a k dispozici je nejen hotel samotný, ale využít jde i šest srubových chat. Jedna noc se snídaní v hotelu stojí na osobu 980 korun (dítě 600). Romantická noc ve srubu vyjde v zimě minimálně na 650 korun (jedna noc za osobu).

    Progresivní ceny jsou, pokud se ubytujete na více nocí. Pokoje jsou zpravidla čtyřlůžkové a musí se platit i za neobsazená lůžka, případně se počítá příplatek 200 Kč. Záleží zřejmě i na obsazení chaty. My poptávali například Silvestra a to si nikdo servítky nebral, ale ještě měsíc před koncem roku nebylo zcela plno.

  6. Javorníky – ubytování pod hřebenem

    Moc neušetříte ani tehdy, pokud se rozhodnete ubytovat pod hřebeny, navíc musíte počítat s vedlejšími náklady. V okolí Nového Hrozenkova se nachází několik penzionů i hotelů, ale ani zde nejsou ceny zcela skrblíkovské. Jako pomyslný vítěz tak vychází Hotel Lidový dům přímo v centru Nového Hrozenkova.

    Takový typický zájezdní hostinec starého typu s malými pokoji, ale snahou postupně vše vylepšovat. A také s ochotným personálem, což v Česku nebývá všude tradicí. Za čtyřlůžkový pokoj si účtovali necelých 1 500 korun, takže ani ne čtyři stovky na jednoho. Snídaně v ceně nebyla, ale dala se za příplatek dohodnout.

    Za podobnou cenu se dal pořídit ještě penzion v nedalekých Malých Karlovicích, ale ten nemáme vyzkoušený. Nicméně recenzenti na bookingu mu zatím dali průměrnou známku 9,3.

  7. Další zimní turistické trasy

    Celková délka v Javorníkách upravovaných tras je více než padesát kilometrů. Zpravidla se dá jet na Bumbálku nad Makovem a pokračovat dál až po Husárik nad Čadcou.

    Za Makovským průsmykem se dá napojit na odnože Beskydské magistrály. A to máme další padesátku kilometrů.

  8. Javorníky – nejlepší běžecká trasa, výlety, ubytování | © Vašek Vinklát  /  Flickr.com

    Výlety v létě

    Výlet je primárně cílen na zimu, ale uvedeme i pár letních mimozimních tipů. Myslíme si, že by vás Javorníky mohly zaujmout jako zajímavý a neotřepaný cíl vašich cest.

    Po červené značce se dá projít celý hřeben pěšky například až na vrch Makyta. Z Kohútky je to osm kilometrů a nasbíráte rozumných 400 výškových metrů každým směrem. Druhou trasu znáte ze zimního výlety. Obě túry jsou s řadou výhledů. A máte program na celý víkend.

    Při ubytování na Javorníku je pěkná túra přes Butorky, sedlo Lemešná na Bumbalku, anebo přes sedlo Černé vody na Melocík. Oba výlety měří v jednom směru 13 km a dají se nakombinovat.
    Pokud jste na místě více dnů a máte k dispozici auto, zajeďte si do slepencových Suľovských skal.

    Koupaliště jsou v Bytče nebo v Rožnově pod Radhoštěm.

  9. Javorníky – lyžování

    Javorníky lze využít i ke sjezdovému lyžování. Například na Kohútce běžně funguje až šest lanovek a vleků. K dispozici je i dětský lyžařský areál. Největší je Velká Kohútka s délkou přes sedm set metrů a kapacitou skoro dva a půl tisíce osob za hodinu.

    Na slovenské straně je zajímavý lyžařský areál Ráztoka – Horná Mariková. Nejdelší svah měří kilometr a obsluhují ho tři vleky. Už hlouběji na Slovensku je Ski Areál Čertov. Zde je dokonce osm různých sjezdovek, přičemž ta nejdelší měří skoro dva kilometry.

    Pokud byste se rozhodli bydlet ve Velkých Karlovicích, tak třeba nedaleko vlakové zastávky je ski areál Bambucha se třemi vleky. Na konci obce je pak areál Machůzky. Ve vedlejší obci Karolinka je sjezdovka na kopci Soláň. Jeden vlek slibuje přepravit zhruba tisíc lyžařů za hodinu.

  10. Javorníky – počasí

    Aktuální informace o sněhových podmínkách se dají zjišťovat z řady specializovaných serverů. My například používáme ski-mapu.cz.

    Velmi kompletní informace o stavu sněhu, provozu areálů, ale třeba i pohledy z webových maker nabízí web ceskehory.cz.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás