Průvodce po Velké Hejšovině: Vstupné, otevírací doba, mapa a recenze

Michal Pavelka
Publikováno 6. září 2019

Ne každého se nám daří přesvědčit k cestám za zážitky letadlem. Proto jsme pro vás připravili sérii tipů na cestování po blízkém okolí České republiky. I těsně za hranicemi se nacházejí národní parky, hrady, muzea, divoké řeky nebo města, která byla kdysi součástí Českého království.

Tentokrát vás zveme do atraktivního prostředí nedaleko Náchodu.

  1. Průvodce po Velké Hejšovině | © faxepl / Flickr.com

    Kde leží Velká Hejšovina?

    Velká Hejšovina, polsky Szczeliniec Wielki je stolová hora ležící asi pět kilometrů od česko – polské státní hranice.

    Je součástí národního parku Stolové hory. Zdejší oblasti se říká Kladsko a kdysi patřila Českému království. Odtržena byla po válce s Pruskem, definitivně v roce 1763.

    Po druhé světové válce byla šance navrácení Československu, ale naše země se oblasti prozatím zřekla v roce 1958, po podepsání smlouvy s Polskem.

  2. Doprava pod Velkou Hejšovinu

    Pokud jedete z Čech autem, překročíte hranice z města Náchod do lázní Kudowa-Zdrój. Za benzínkou Shell je značená odbočka doleva na Stolové hory. Po místy nepříliš dobré vozovce vystoupáte do obce Karlów, v níž je několik placených parkovišť. Cena je 52 Kč10 zł na celý den.

    Pokud dáváte přednost hromadné dopravě, tak z lázní Kudowa-Zdrój jezdí do Karlowa zhruba každou hodinu autobus, přičemž z Náchodu se dá do polských lázní dojít i pěšky.

    Cesta trvá autobusu dvacet minut a jednosměrná jízdenka stojí 25 Kč4.80 zł. Autobusy jezdí v pohodě i o víkendu. Řešením je kombinace obojího, nechat auto odstavené na české straně u hraničního přechodu zadarmo, vyjet nahoru autobusem a večer se k autu vrátit. Ve výsledku můžete i pár korun ušetřit.

    Využijte polský vyhledávač spojů.

    Pokud se do oblasti chystáte v létě, sledujte stránky turistické oblasti Kladské pomezí. Do Karlówa přes sezónu jezdí cyklobus z Náchodu. Letos to až do září byla modrá linka převážející turisty třikrát denně. Navíc se váš výlet nemusí omezit jen na Hejšovinu, staví se i u Bledných skal nebo v lázních.

  3. Mapa Velké Hejšoviny

    Na vrchol Velké Hejšoviny je to z Karlowa jeden a půl kilometru, s převýšením necelých dvě stě metrů. Většina převýšení se překoná po jednosměrných schodech (po druhých schodech se zase schází dolů). Cesta je velmi dobře značená, před schody jsou dokonce neplacené toitoiky.

    Využít můžete například české mapy.cz (mimochodem zjistili jsme, že dost často je používají i Poláci, obzvlášť v zahraničí). Pokud nemáte dostatek dat, stáhněte si je v off-line verzi, kterou můžete po návštěvě Polska zase odinstalovat. Zde máte trasu k vrcholu.

    Pokud chcete třeba kvůli autenticitě používat originální polské mapy, tak zde jsme vám na nich vyznačili trasu.

  4. Průvodce po Velké Hejšovině | © Kpjas / Flickr.com

    Proč stoupat na Velkou Hejšovinu?

    Kromě fyzického výkonu vás na vrcholu čeká skalní labyrint. Celá hora je tvořena druhohorními pískovci, které na Velké Hejšovině vytvořily skalní město, takový Český ráj v malém. Uvidíte skály s názvem Velbloud, Kachna, Slon nebo Gorila. Projdete roklí jménem Ďábelská kuchyně. Na několika místech jsou krásné výhledy jak do Polska, tak do Čech.

    Celá ta nádhera je zkoncentrovaná do asi kilometru a půl.

  5. Vstupné na Velkou Hejšovinu

    Po vystoupaných schodech vás čeká jedna nepříjemnost – placení vstupného. Základní vstupné je 52 Kč10 zł.

    Starší děti, studenti a důchodci platí polovic. Děti do sedmi let jsou zdarma. Skutečný věk nikdo nekontroloval. V letošní sezóně se dalo platit i pomocí karty. České koruny nebrali.

    Platí se až na vrcholu a schody jsou jednosměrné, takže je dobré si už u nich rozmyslet, jestli platit chcete.

  6. Otvírací doba Velké Hejšoviny

    Sezóna začíná oficiálně v květnu a končí v září. Pokladna je obvykle otevřena od devíti hodin (v létě dokonce od osmi), zavírá se v šest večer.

    Jednou jsme Hejšovinu navštívili i o Velikonocích a pokladna otevřena byla a vstupné se vybíralo, přestože počasí bylo značně proměnlivé. V ostatních měsících je vstup na vlastní nebezpečí.

    V některých místech se kvůli teplotní inverzi drží sníh i v létě.

  7. Občerstvení U Velké Hejšoviny

    V Polsku nebudete mít s občerstvením problém. Na prvních stovkách metrů je několik klasických restaurací, ale hlavně různé pseudosalaše či jen stánky. Oblíbené jsou především opékané sýry nebo čerství, přímo pro vás ulovení pstruzi. Plnohodnotně najíst a napít se dá za cca 160 korun. V nabídce jsou i česká piva, zejména náchodského, ale i z některých malých pivovarů.

    Kromě stánků s jídlem na vás číhají stánky s cetkami či oplocený areál s dinosaury. V obci je obchod s potravinami.

  8. Průvodce po Velké Hejšovině | © Kpjas / Flickr.com

    Ubytování v oblasti Velké Hejšoviny

    Musíte se předně rozhodnout, jestli chcete bydlet na české nebo na polské straně hranice.

    V samotném Karlówe je ubytování v sezóně takřka beznadějně vyprodané. Lepší je to dole v Kudowa Zdróji, ale uvědomte si, že jsou to fungující lázně, takže těžko seženete pokoj pro dva za cenu nižší než tisíc korun.

    My párkrát využili turistickou ubytovnu KČT, která je nedaleko hranic. Berou tam 270 korun za noc a osobu, při rezervaci více nocí dokonce jen 240. Další slevy mají děti, členové KČT či majitelé karty Eurobeds.

    Umístění je ideální, směrem od Náchodu k hranici, nedaleko vlakového nádraží. Kdysi to bylo nejhorší ubytování, které jsme během svých cest zažili. Neskutečně nenávistná správcová, která nás na noc zamykala a vypínala proud. Od té doby se změnila nejen správcová, ale hlavně vybavení. Posuďte sami, jak i v této kategorii ubytování doháníme západní Evropu.

    Pokud chcete do hotelu, pak v okolí se dostanete i na osm set korun, v případě centra Náchodu, počítejte spíše něco málo přes tisíc korun.

    Lepší je se podívat na airbnb či vyhledávat přímo v mapách, seženete ubytování v paneláku, penzionu i soukromé chalupě. My nesčetněkrát využili právě chalupu v nedaleké vsi. Sice jsme si pro vodu museli chodit do studny, topili v kamínkách a mačkali se ve dvou na peci, ale byl to zážitek navíc. Cena: 400 za první noc, naštípání dříví za druhou.

  9. Ceny v okolí Velké Hejšoviny

    Ceny v Polsku jsou srovnatelné s našimi. Poláci jsou větší byznysmeni, takže hodně záleží, jestli jste přímo v turistické oblasti anebo na okraji.

    S používáním karty je to obtížnější. Ve větších restauracích je to samozřejmost, u stánku většinou ne, ale zase brali eura i české koruny. Pokud používáte některou z rozumných karet typu Revolut, počítejte si zlotý jako šest korun. Ale setkali jsme se i s kurzem o korunu vyšším.

  10. Další turistické cíle v okolí Velké Hejšoviny

    Některým cílům v okolí se budeme věnovat v dalších dílech průvodců, ale podobný labyrint jako je na Velké Hejšovině, se nachází na západ od ní a nazývá se česky Bludné skály. I tam se platí vstupné, navíc je pod ním poměrně drahé parkoviště.

    Naposledy jsme spojili návštěvu Stolových hor s prohlídkou impozantního zámku Książ a místní Palmiarni (jakési botanické zahrady). Je to sice přes hodinu cesty autem, ale zase si projedete velký kus Kladska.

    Na české straně jsou našimi oblíbenými cíli samotný Náchod s jeho jazzovým festivalem a medvědy u zámku, jedno z nejhezčích a nejopomíjenějších měst Česka – Nové Město nad Metují, Jiráskův Hronov, skalní města kolem Broumova či samotný Broumovský klášter. Navíc trochu více na sever je ještě jeden polský chráněný přírodní park – Soví hory s úplně jinou geologií a taky s tajemnou nacistickou historií.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás