Kdy se aktivuje SIM karta

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Kdy se aktivuje SIM karta

    Kdy se aktivuje SIM karta u T-Mobile

    Aktivace SIM karty u T-Mobile patří k těm nejsnazším. SIM karta je totiž podle slov tohoto operátora nolik chytrá, že se aktivuje zcela sama během dvou dní, pokud ji vy sami neaktivujete dříve. Tato informace samozřejmě platí jen pro ty SIM karty, které jste si objednali přes Zákaznické centrum nebo přes eShop, a které vám přivezl kurýr.

    Pokud si přejete SIM kartu aktivovat dříve, jen zkrátka uskutečníte hovor. Tím dojde k její aktivaci. Postupně se pak během několika málo hodin nastaví také roaming, internet v mobilu, MMS a další služby, pokud jste si je s operátorem dohodli.

    U T-Mobile můžete aktivovat ještě i datovou SIM kartu, a to tak, že půjdete na stránky operátora, konkrétně na adresu www.t-mobile.cz/aktivace-twist. Tady najdete formulář, do kterého jen vyplníte nové telefonní číslo vaší SIM karty, výrobní číslo sim karty (ICCID) a také váš e-mail, kam vám operátorem bude zaslán PIN, PUK a další informace k vaší datové SIM kartě.

    A samozřejmě i eSIM karta je u T-Mobile dostupná. U operátora pořídíte QR kód k eSIM a ten si pak jednoduše naskenujete fotoaparátem vašeho mobilu, který ale v tu chvíli musí být online, lze i na datech přes jinou SIM kartu.

    Po naskenování se vás telefon zeptá, zda chcete od T-Mobile stáhnout eSIM profil, vy to odsouhlasíte a on následně stažení provede. A to je vše, eSIM profil bude v telefonu fungovat stejně jako fyzická SIM karta. Některé telefony budou vyžadovat složitější postup, například naskenování QR kódu do Nastavení, v části Mobilní data.

    S podrobnostmi vám jistě poradí na zákaznické lince 800 73 73 73.

  2. Kdy se aktivuje SIM karta u O2

    O2 nabízí podobný systém aktivace SIM karty – tedy přímo ze strany operátora. Jakmile obdržíte SIM karty u eshopu nebo třeba na pobočce, bude operátorem aktivována do několika minut od převzetí (a to i po převzetí od dopravce).

    Pokud si ale SIM kartu koupíte ve stánku, aktivujete ji na zákaznické lince s číslem 800 02 02 02. Jde o automatický hlasový systém, kterým se proťukáte a který vám SIM kartu aktivuje. Ale pozor, k tomuto postupu potřebujete mít původní aktivní SIM kartu (i od jiného operátora) a také mít připraveny údaje o SIM, kterou chcete aktivovat, hlavně PUK kód nové karty.

    U tohoto operátora si můžete pořídit i eSim kartu, která není fyzická, ale jen elektronická. K jeí aktivaci pak vedou tři kroky:

    1. připojit k (wifi) internetu smartphone, ve kterém chcete eSIM aktivovat
    2. pořídit si eVoucher na eSIM, díky jehož QR kódu se bude eSIM aktivovat
    3. nafotit QR kód a přidat jej v telefonu (většinou) do nastavení – mobilní data – přidat mobilní tarif.

    V každém telefonu se postup trochu liší, ale webové stránky operátora vás provedou tímto postupem předně podle toho, který telefon zrovna máte. A nelze samozřejmě v každém mobilu, musíte mít takový smartphone, který podporuje eSIM kartu.

    Novější typ fyzické SIM karty, tzv. USIM, je také k mání, její výměna a aktivace se ale doporučuje přímo na prodejně O2. Nová USIM karta pak bude automaticky aktivní do 24 hodin.

  3. Kdy se aktivuje SIM karta u Vodafone

    Třetí největší český reálný operátor nabízí hned čtyři způsoby aktivace nové SIMkarty. Ty jsou následující:

    1. v samoobsluze na muj.vodafone.cz, kde se přesunete do nabídky Služby – sim karta a telefon. Tady si pak najdete aktivaci telefonu, ve formuláři vyplníte 19místné číslo ze SIM karty, kterou chcete aktivovat, pak dáte uložit. Zbytek je už jen na operátorovi.
    2. zavolat na linku péče o zákazníky, kam vece číslo 800 770 077, kde se postupně proklikáte k aktivaci SIM karty.
    3. navštívit můžete i aplikaci Můj Vodafone, kde v sekci Více – Naše síť vyberete kolonku LTE SIM karty. 19místné číslo sem nemusíte přepisovat, stačí jej naskenovat, aplikace to zvládne sama.
    4. Osobně přímo na prodejně lze aktivaci nové SIM karty také provést.
  4. Kdy se aktivuje SIM karta u GoMobil

    Vzhledem k tomu, že k chytrým hodinkám, které podporují SIM karty, jsou nejčastěji dodávány SIMky od GoMobil, podíváme se i na jejich aktivaci. Ostatní virtuální operátoři ale mohou mít zcela jiné postupy, vždy je vhodné navštívit jejich webovky a informace si vyhledat, případně se rovnou zeptat na zákaznické lince.

    K aktivaci SIM karty budete potřebovat internet. Tak je nutné se dostat na stránky www.muj.gomobil.cz. Tady si vytvoříte účet a přihlásíte se do něj, přičemž po přihlášení vyskočí okno, které nabídne aktivaci SIM karty.

    Vy do nabídky vstoupíte a kliknete na Aktivovat SIM. To už ale musíte mít připraveny údaje o nové SIM, konkrétně PIN a ICCID – najdete je přímo na plastové kartičce od karty, u PIN 1 je nutné nejdříve setřít ochrannou vrstvu.

    Následovat budou další podrobnosti, ale pak už jen stačí kliknout na Aktivovat a během krátké doby (cca 30 minut) bude SIM karta zprovozněná. O aktivaci budete informováni SMS zprávou, což ostatně platí i o ostatních operátorech.

    Možná se poohlížíte po nějaké SIM kartě zdarma s kreditem, možná vás zaujme přehled 17 nejlepších SIM karet.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma kdy se


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás