Proč je grep hořký

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Proč je grep hořký

    Jaké jsou léčivé účinky grapefruitu

    Grapefruit je rozhodně malý přírodní zázrak. Obsahuje velké množství vitamínů jako C, A a B1. Dále obsahuje minerály jako jsou vápník, hořčík, draslík a mnoho dalších. Grep obsahuje také množství přírodních flavonoidů. Flavonoidy, nebo-li bioflavonoidy je vitamín P, který je známý pro své antioxidační účinky.

    Konzumace grepů tedy zvyšuje naši obranyschopnost. Příznivě působí na náš krevní oběh, protože flavonoidy rozšiřují cévy. Jeho častá konzumace snižuje riziko vzniku rakoviny.

    Grepy obsahují také kyselinu galakturonickou, která blahodárně působí na naše cévy. Rozpouští v nich usazeniny a snižuje obsah cholesterolu v krvi.

  2. Jak roste grep

    Plody grapefruitu rostou na stromech o průměrné výšce 5 až 6 metrů. V ojedinělých případech se stromy mohou tyčit až do výše 15 metrů. Mladé větve těchto stromů mají dlouhé ostré trny. Listy jsou tmavě zelené, úzké a nikdy neopadávají. Květy mají pět okvětních lístků a jsou velké asi 5 cm. Plod grapefruitu má žlutou slupku a je velký v průměru 10 až 15 cm. Grapefruitový strom ročně rodí až 700 kusů grapefruitů.

  3. Jaké jsou druhy grapefruitu

    Vnitřní dužina je rozdělena na oddíly a liší se barvou i chutí. V dnešní době známe čtyři druhy grapefruitů, a to bílý, žlutý, růžový a červený. Liší se i sladkostí. Známá je také sladší odrůda sweet.

  4. Proč je grep hořký

    Proč je grep hořký | © DreamstimeGrep je hořký díky složce glykosid naringin, kterou obsahuje. Jedná se o flavonoid. Díky této složce grepy podporují chuť k jídlu a napomáhají trávení. Obsahují enzymy, které pomáhají látkové výměně. Fungují tedy jako přírodní spalovač tuku.

    Jeho hořká chuť nás nabádá ke konzumaci spolu s cukrem či jiným sladidlem. Toto spojení však není vhodné. U této kombinace surovin může žaludku dojít ke kvašení, a tedy až k nadýmání. V případě, že nám jeho hořkost vadí, můžeme si v obchodě koupit odrůdu sweet, která má mnohem sladší chuť.

    Jeho výrazná hořkost nám může napomáhat v případě, že chceme zhubnout nějaké kilo. Působí jako jeden z nejsilnějších přírodních spalovačů tuku. A také zahání chuť na sladkosti. Grep je vhodný i pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi.

  5. Jak jíst grapefruit

    U grepu konzumujeme hlavně dužinu, která je bohatá na vitamíny a skvěle se také hodí k detoxikaci organismu. Méně známá je konzumace jadérek. Ty blahodárně působí na naše tělo jako přírodní antibiotikum. Můžeme je konzumovat v období chřipek a nachlazení, a také při zánětech v těle.

    Grapefruit můžeme oloupat a naporcovat na měsíčky nebo celý grapefruit rozkrojit na poloviny a vyjídat pouze dužinu bez tenkých slupek. Existují i speciální lžičky na konzumaci citrusů.

    Pokud se cítíme být unavení, vyčerpaní a ve stresu, můžeme si připravit přírodní grapefruitovou šťávu. Ta nás příjemně probere a zažene únavu. Pro dlouhodobý účinek je dobré šťávu popíjet třikrát denně po dobu jednoho týdne. Můžeme ji ředit s vodou v poměru 1 : 3.

    Pro účinnou detoxikaci a pročištění trávicího traktu se doporučuje jednou měsíčně dodržovat očistný den. Ten spočívá v tom, že po celý den popíjíme pouze citrusové šťávy a vodu. Na očistný den budeme potřebovat 10 grepů, 10 pomerančů a 10 citronů.

    Každou hodinu si vymačkáme vždy po jednom kuse od výše zmíněného ovoce a smícháme s 2 dcl vlažné vody. Pijeme po doušcích.

  6. Jak dodržovat grepovou dietu

    Proč je grep hořký | © DreamstimeOblíbená je grapefruitová dieta, u které nemusíme výrazně měnit náš jídelníček. Samozřejmě za předpokladu, že jíme zdravě. Spočívá v tom, že po každém jídle zkonzumujeme polovinu grepu nebo vypijeme půl sklenice čisté neslazené grapefruitové šťávy.

    Nesmíme opomenout i pravidelný pitný režim. Doporučuje se snížit přísun kofeinu a pozitivní výsledek je zaručen!

  7. Proč nejíst grep na noc

    Plody grepu se rozhodně nedoporučují konzumovat na noc. Vzhledem k tomu, že grep výrazně zvyšuje kyselost v žaludku, může způsobit pálení žáhy. Zvýší se tedy produkce žaludečních šťáv a nám se usnout pravděpodobně nepodaří. Toto pravidlo platí pro všechny citrusy a jejich konzumaci před spaním.

  8. Proč jíst grep s medem

    Jestliže nás trápí nachlazení, je ten správný čas na pořádnou vitamínovou bombu. Tu si připravíme z teplého zeleného čaje, vymačkaného grapefruitu a většího množství medu. Pokud tento nápoj za tepla vypijeme, nenecháme ho vychladnout, zaručeně nás zbaví všech bacilů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.