Jak upéct frgál

Olga
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct frgál

    Jak upéct frgál

    Při pečení frgálů je dobré dodržovat osvědčená pravidla, kterými se řídí také v manufaktuře na výrobu těchto koláčů.

    Všechny suroviny musí mít před zpracováním stejnou teplotu. 2 hodiny před pečením si suroviny připravte na kuchyňskou linku, aby došly pokojové teploty. Jinak by se těsto nemuselo správně spojit, nevykynulo by nebo by se srazilo. Jediné mléko se mírně ohřívá, aby bylo vlažné.

    Do těsta se může přidat umixovaná mrkev, která dodá barvu, vlákninu a vitamíny.

    Trouba by měla vždy stát rovně, aby nedocházelo k nerovnoměrnému pečení. Pokud peče trouba příliš zespoda, vložte pod rošt nádobu s vodou. Při připékání shora, koláč můžete zajistit alobalem.

  2. Pravý valašský frgál

    Pravý valašský frgál se plní různými náplněmi, např. hruškovými povidly, mákem, povidly, ořechy, tvarohem nebo kombinací tvarohu a ovoce.

    Pojďte si upéct klasický Hruščák a Tvarohový frgál s ovocem.

    Hruščák

    • 300 g sušených hrušek (ne kandované)
    • 20 g sušených jablek
    • 150 g cukru
    • 100 g švestkových povidel
    • 100 g strouhaného perníku
    • skořice
    • hřebíček
    • 4 ks badyánu
    • 1 lžíce rumu

    Hrušky a jablka namočte do studené vody na cca 3 hodiny a poté vařte doměkka, každé ovoce zvlášť. Sceďte, zbavte stopek a jádřinců a umelte.

    Smíchejte povidla, perník, cukr, rum a pomleté koření. V případě potřeby nařeďte vývarem z ovoce.

    Tvarohový frgál s ovocem

    • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
    • 150 g cukru
    • 1 vejce
    • 1 vanilkový pudink
    • skořice
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 citron
    • směs lesního ovoce (čerstvé nebo mražené)

    Smíchejte tvaroh, cukr a vejce, přidejte pudink, skořici, vanilkový cukr, kůru z 1 citronu a směs dobře promíchejte.

    Na těsto – 2 koláče:

    • 350 g polohrubé mouky
    • 60 g másla
    • 40 g moučkového cukru
    • 21 g čerstvého droždí
    • 120 ml vlažného mléka
    • 2 žloutky
    • špetka soli

    Na potírání:

    • 1 žloutek

    Na drobenku:

    • 100 g másla
    • 100 g hladké mouky
    • 70 g krupicového cukru

    Na pokropení:

    • 2 lžíce rumu
    • 3 lžíce rozpuštěného másla

    Z poloviny mléka, droždí a 1 lžičky cukru nechte vzejít kvásek. Připravený kvásek smíchejte s ostatními surovinami na těsto, důkladně prohněťte a nechte 1 hodinu kynout.

    Nakynuté těsto rozdělte do 2 bochánků a nechte kynout ještě 15 minut. Každý bochánek rozválejte na plát, který by neměl být silnější než 0,5 cm a po okraji vytvořte 1 cm široký, vyšší okraj který potřete rozšlehaným žloutkem.

    Pláty přesuňte na plechy vyložené pečicím papírem a na každý naneste náplň až po okraj. Posypejte drobenkou a nechte ještě 10 minut kynout. Rozpuštěným máslem s rumem pokropte koláče a pečte na 170 ºC (u horkovzdušné trouby na 150 ºC) cca 40 minut dozlatova.

    Hotové koláče lze skladovat v uzavřené plastové dóze v lednici, kde vydrží 5 dnů.

  3. Borůvkový frgál

    Další oblíbená náplň koláče je borůvková, která na rozdíl od té hruškové nezabere tolik času při přípravě.

    Recept na těsto, drobenku, směs na pokropení a průběh pečení jsme probrali v předešlém boxíku a nyní už pojďme na přípravu borůvkové náplně.

    Na náplň:

    • 200 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
    • ½ hrnku strouhanky
    • 1 lžíce másla
    • skořice

    Máslo rozehřejte na pánvi, přidejte strouhanku, na mírném ohni opékejte do růžova a nechte zchladnout.

    Již vyválený plát koláče, připravený na plechu s pečicím papírem, posypejte opraženou strouhankou, špetkou skořice a borůvkami.

    Na vrch přijde drobenka a směs rozpuštěného másla s rumem.

    Pečte v předem vyhřáté troubě, dokud okraje nejsou zlaté.

  4. Historie valašského frgálu

    Samotný frgál vznikl před více jak 200 lety vlastně omylem a dlouhá léta byl považován za nepovedený koláč.

    Nejtypičtější náplň je z hruškových povidel, ale oblíbené jsou také makové, povidlové, tvarohové a ovocné. Na náplň se používalo také zelí, mrkev nebo kedlubny.

    Dříve nebylo typické, aby se koláč kropil rumem, to vzniklo až v současné době kvůli vyladění chutí.

    Nejchutnější koláče bývaly z hliněné pece, kde docházelo k nejlepšímu propečení. Dnes se frgály pečou v moderních horkovzdušných troubách.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.