Jak využít švestky

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít švestky

    Co jsou švestky

    Známé ovoce švestka je plodem ovocného stromu švestky domácí (Prunus domestica).Jedná se o peckovici modré až fialové barvy s nasládlou chutí. Jednotlivé plody se liší chutí i barvou hlavně v závislosti na odrůdě stromu. Známé druhy jsou švestka pravá, pološvetska Jo-jo apod.

  2. Jak využít švestky jako léčivé plodiny

    Plod obsahuje velké množství vitamínů hlavně řady B a z minerálních látek hlavně prvky zinek a měď.

    Léčivé účinky jsou známé především na trávící trakt, kdy pomáhají při zácpě, vyplavují zadržovanou vodu, pomáhají při hubnutí, jelikož ve střevech zachycují nepotřebné tuky, které se poté zbytečně neusazují v těle.

    Dále zvyšují odolnost proti stresu, posilují srdce a imunitní systém a pomáhají při dně a chorobách jater a ledvin.

  3. Jak využít švestky ve sladkých pokrmech

    Švestky lze použít na všechny koláče či dezerty, kde s oblibou používáte třesně, jahody nebo maliny.

    Nejčastější je použití do drobenkových koláčů či kynutých koláčů. Výtečná kombinace je s mletým mákem, kterým lze švestky pod drobenkou posypat.

    Velice časté je i využití v ovocných knedlících, především z bramborového těsta, kde je rovněž můžeme posypat mletým mákem, strouhankou nebo tvarohem.

  4. Jak využít švestky na přípravu povidel

    Při velké úrodě je ideální využít švestky na povidla, což je v podstatě velmi hustý džem bez přídavku cukru, který vznikne dlouhým vařením, kdy se z plodů odpaří voda.

    Povidla

    Postup: Švestky vypeckujeme, podlijeme trochou vody a začneme vařit či péct.

    Pokud je pečeme v troubě nastavíme ji tak, aby povidla pomalu vařila. Rozložíme je na pekáč mírně je podlijeme a dáme na cca 130 stupňů na chycení varu a pak už jen okolo maximálně 90, aby se tekutina postupně odpařovala.

    Na sporáku do hrnce dáme trošku vody, pak švestky a začneme vařit. Pravidelně mícháme, na začátku a na konci vaření je pravděpodobnost připálení největší. Jakmile mají povidla žádanou konzistenci, naplníme je ještě horká do sklenic, nejlépe vypláchnutých rumem. Rumem můžeme i zezhora zalít, čímž předejdeme možnosti plesnivění.

  5. Jak využít švestky na kompot

    Oblíbený švestkový kompot zná každý a jeho využití především do rýžového nákypu či jako příloha je také všeobecně známá.
    Švestkový kompot

    Postup: Vypeckované švetsky dáme do čistých sklenic a zalijeme nálevem s přibližně 300g cukru na 1 litr vody. Zalejeme nálevem tak, aby od vrchu sklenice zůstaly alespoň 4 centimetry prostoru.

    Sterilujeme klasicky okolo 80 stupňů na cca 25 minut.

  6. Jak využít švestky v sušeném stavu

    Sušené švestky lze žvýkat samotné, nebo použít do raw dezertů, či trochu povařit nebo alespoň namočit do vody, aby změkly.

    Sušené švestky

    Postup: Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokud máme sušičku dáme do sušičky.

    Jinak je musíme rozložit na velký plech a sušit v troubě, kterou nastavíme na cca 50 stupňů. Švestky sušíme do stádia, kdy jsou ještě mírně měkké, ale již ne mokré. Po dosušení je necháme zchladnout a dáme do nejlépe vzduchotěsných nádob.

  7. Jak využít švestky na slivovici

    Mnoho nadšenců si vypaluje švetsky na slivovici v domácích podmínkách, ale pokud s tímto procesem nemáte zkušenosti doporučuji nachystané ovoce svěřit do rukou odborníků.

    Do palíren můžete odvést přímo ovoce nebo si založit kvas sami a odvést vypálit přímo kvas.

    Každopádně je potřeba používat pouze zralé ovoce, které není nahnilé a které je zbavené nečistot. Ideální je ovoce rovněž odstopkovat, aby slivovice nebyla nahořklá. Komu vadí vůně pecek ve slivovici, ten švestky dokonce i vypeckovává.

    Ovoce naházíme do plastové nebo dřevěné nádoby, kterou zakryjeme pouze volně položeným víkem nebo přímo určenou kvasnou zátkou, aby mohl unikat oxid uhličitý. Nádobu dáme do prostoru s teplotou ideálně 15 stupňů na dobu cca 3-10 týdnů (podle okolní teploty) a poté odvezeme do palírny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás