Jak uvařit ovocné knedlíky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit ovocné knedlíky

    Jak uvařit ovocné knedlíky

    Ovocné knedlíky si můžeme uvařit buď kynuté, nebo z tvarohového těsta. Pochopitelně bude příprava knedlíků z tvarohového těsta časově méně náročnější. Netřeba totiž dělat kvásek a čekat na vykynutí těsta.

    Je jenom na nás, jaké ovoce si vybereme na plnění ovocných knedlíků. Hodí se skoro všechno – malé kuličky borůvek i větší meruňky. Veškeré ovoce je nutné samozřejmě zbavit stopek (např. v případě jahod) a důkladně omýt. Pokud ovoce obsahuje pecku, je také potřeba ji odstranit.

    Je nutné si připravit i větší hrnec a dostatek vody (množství vody zvolíme s ohledem na velikost hrnce, ideálně do poloviny až tří čtvrtin výšky hrnce). Ovocné knedlíky totiž vaříme ve vroucí osolené vodě. Je tedy více než příhodné zapnout plotnu s vodou v hrnci ve správný čas. Vodu si lze přichystat i v rychlovarné konvici předem, ušetříme tím spoustu času, a než začneme tvořit samotné ovocné knedlíky, stačí horkou vodu přelít do hrnce na plotně a zapnout ji.

    Jednotlivé recepty na ovocné knedlíky kynuté a ovocné knedlíky z tvarohového těsta jsou popsány v boxících níže.

  2. Ovocné knedlíky kynuté

    Na kynuté ovocné knedlíky je potřeba připravit si, kromě vybraného ovoce, nejdříve kvásek. Na něj budeme potřebovat trochu vlažného mléka, droždí, lžičku cukru a asi dvě lžičky polohrubé mouky. Všechny uvedené suroviny odebereme z celkového množství jednotlivých surovin (až na droždí, to příjde do kvásku celé).

    Na přípravu kynutého těsta na ovocné knedlíky budeme potřebovat 3/4 kostky droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 2 lžičky cukru do kvásku + cukr na ovoce, špetku soli do těsta i sůl do vody.

    Do hrníčku s trochou vlažného (ne horkého) mléka tedy rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžičky mouky a necháme odpočívat minimálně 10 minut, dokud nevzejde kvásek.

    Mezitím si do mísy prosijeme zbytek polohrubé mouky, přidáme vejce, špetku soli, zbytek mléka a po vykynutí i kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho na teplém místě pod čistou utěrkou kynout zhruba 1 hodinu.

    Až bude těsto správně vykynuté, přendáme ho z mísy na pomoučený vál a lehce prohněteme. Válečkem těsto rozválíme na větší plát a pokud nechceme nožem vykrajovat čtverce, lze použít na vykrajování větší skleničku či hrnek. Vzniknou nám kolečka, do jejichž středu dáme ovoce, posypeme cukrem a důkladně zabalíme.

    Naplněné ovocné knedlíky necháme ještě 10 minut odpočívat na vále (po 5-ti minutách je opatrně otočíme, aby byly kulaté). Připravíme si větší hrnec s osolenou vodou, dáme ji vařit.

    Jakmile se voda vaří, vložíme ovocné knedlíky a vaříme 10 – 12 minut. V poločase knedlíky, které vyplavaly na povrch, v hrnci obrátíme. Po vyjmutí ovocných knedlíků je opatrně propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára.

    Ovocné knedlíky kynuté podáváme polité rozpuštěným máslem a sypané moučkovým cukrem nebo strouhaným tvarohem.

  3. Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

    Ovocné knedlíky z tvarohového těsta jsou na přípravu jednodušší. Podstatné je totiž těsto a právě tvarohové těsto budeme mít hotové za pár minut, bez kynutí.

    Někdo používá na přípravu ovocných knedlíků polohrubou mouku, jiný zase krupičku. Protože jsou ovocné knedlíky z tvarohového těsta za použití dětské krupičky jemnější, popíšeme si recept s krupičkou.

    Důležité je nepodcenit výběr tvarohu. Aby bylo těsto vyhovující, je nutné koupit tvaroh sice měkký, ale sušší. Takové bývají samostatně balené. Tvaroh ve vaničce zpravidla obsahuje více tekutiny, a abychom s ním docílili výsledné konzistence těsta, museli bychom stále přisypávat krupičku. To by bylo naopak nežádoucí, neboť by knedlíky nebyly tak jemné.

    Připravíme si 2 kostky měkkého tvarohu (tedy 500 g), 1 vejce, špetku soli a dětskou krupičku (dle potřeby). Na plnění si připravíme cukr krystal a ovoce (z receptu vytvoříme přibližně 15 – 20 ovocných knedlíků).

    Tvaroh, sůl, vejce a trochu krupičky (ze začátku zhruba 100 g) smícháme v míse dohromady. Pokud se těsto lepí, přisypeme ještě krupičku. Jestliže je konzistence těsta akorát (nelepí se), posypeme si vál krupičkou a přendáme těsto z mísy na vál. Rozdělíme ho na dvě poloviny a z každé poloviny utvoříme menší váleček. Z válečku budeme odkrajovat kousky (zhruba 3 – 4 cm široké). Každý kousek vezmeme, položíme na vál a prsty ho roztáhneme tak, aby se vybrané ovoce dobře vešlo. Položíme ovoce, přidáme lžičku cukru a velmi pečlivě zabalíme. Vypomoci si můžeme i válečkem, kdy z každé poloviny vyválíme plát. Ten nožem rozdělíme na adekvátně veliké čtverce, do kterých jednotlivě zabalíme připravené ovoce s cukrem.

    Pokud postupujeme dle rady z prvního boxíku, v tuto chvíli se nám již na plotně ve větším hrnci vaří osolená voda. Jestliže ne, je nutné vodu co nejrychleji přivést k varu. Jakmile se voda vaří, vložíme do ní připravené ovocné knedlíky. Nemáme-li k dispozici opravdu velký hrnec, knedlíky vaříme postupně.

    Ovocné knedlíky opatrně vařečkou odlepíme ode dna hrnce a vaříme je na mírném plameni 6 – 8 minut. Po vyndání knedlíky propíchneme vidličkou (kvůli unikající páře).

    Na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.