Jak uvařit mák

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit mák

    Jak uvařit mák

    Před uvařením máku je podstatné mák namlít. Kdybychom to totiž neudělali, celá zrnka máku by prošla naším zažívacím traktem téměř bez povšimnutí. V obchodech můžeme kopit již mák mletý, ale lepší je namlít si ho doma.

    Špatným skladováním, či dlouhodobým, může mletý mák žluknout a je pak již nepoživatelný (hořký). Nejlepší je tedy koupit mák čerstvý, celý a doma ho dobře uskladnit – v chladu, temnu a suchu. Za těchto podmínek nám čerstvý mák vydrží i půl roku. Pak jenom podle potřeby odebíráme a nameleme si pouze tolik, kolik momentálně potřebujeme.

    Umletý mák dáme vařit do mléka. Zhruba na 150 g máku budeme potřebovat 250 ml mléka. Přidáme ještě 2 – 3 lžíce krupicového cukru (lze použít půl dávky krupice a půl dávky vanilkového cukru). Za více než občasného míchání budeme vařit cca půl hodiny. Po uplynutí stanovené doby necháme směs vychladnout, přidáme špetku skořice, kapku rumu a zamícháme (rum můžeme i vynechat, ale mák s ním získá nádhernou vůni).

    Můžeme také přidat další cukr dle potřeby. Nakonec vmícháme rozdrcené dětské piškoty – s nimi to ale nepřeháníme. Jako skoro u všeho, tak i piškoty, můžeme přidat vždycky. Na rozdrcení piškotů bezvadně poslouží třeba hmoždíř nebo klasický váleček na těsto.

    Do máku lze dát i např. ořechy nebo rozinky. V těchto případech rozhodně záleží na našich chutích.

    Pokud nechceme do uvařeného máku přidávat piškoty, je nutné upravit poměr mletého máku a mléka.

  2. Jak uvařit mák do buchet

    Mák do buchet nejlépe umeleme na strojku doma (lze samozřejmě koupit i mletý mák) a uvaříme dle postupu z prvního boxíku.

  3. Jak uvařit šišky s mákem

    Nejprve si uvaříme brambory i se slupkou (zhruba 600 g). Ideálně zvolíme varný typ B (pokud si nejste jisti výběrem brambor a jejich délkou vaření, zkuste Skrblíkův návod Jak dlouho vařit brambory). Toto množství stačí pro 4 porce. Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme 1 celé vejce, špetku soli a postupně přidáváme hrubou mouku (celkem asi 250 g).

    Vypracujeme těsto (pokud se nám bude hodně lepit, můžeme přidat ještě trochu mouky), které necháme cca půl hodiny odpočinout v ledničce. Z těsta poté tvarujeme stejně velké šišky, které si odkládáme na pomoučený vál. Připravíme si větší hrnec na plotnu. Do rychlovarné konvice dáme uvařit vodu, kterou poté nalijeme do hrnce.

    Do vody přidáme trochu soli a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Vytvořené šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 2 – 3 minuty. Po uvaření šišky scedíme.

    Mák, množství dle potřeby a chuti, nameleme a nasypeme na uvařené šišky. Přidáme moučkový cukr, přelijeme rozehřátým máslem a můžeme servírovat.


T
Tomáš 18.03.2019 – 19:03

Absolutní blbost vařit mák v kravském mléce, tom se totálně degraduje plno prospěšných látek a sníží stravitelnost. Z máku se dá vyrobit "mléko" za studena, tak je velmi prospěšné a hlavně dobré. Nesladit!

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.