Jak uvařit chřest
- 
 Jak poznat čerstvý chřestČerstvý chřest má pevně sevřené hlavičky, lesklý povrch a příjemně voní. Čerstvý chřest nejde ohnout – při pokusu o ohnutí by se zlomil. 
- 
Jaký je šeský chřest a jeho historieČeskoslovensko bylo kdysi chřestovou velmocí. Český chřest byl vyhlášenou pochoutkou a byl od nás vyvážený do celého světa. 
- 
Na co použít zelený chřest a jak vypadáZelený chřest se pěstuje na světle. Díky fotosyntéze jeho výhonky vytváření chlorofyl a ten chřestu dodává typickou zelenou barvu. Při sklizni se výhonky ostrým nožem odřezávají nad povrchem země. Oproti bílému chřestu má vyšší hladinu vitamínu a minerálů. Mladý zelený chřest nemusíte ani loupat, stačí ho umýt a odlomit dřevnaté konce stonků. 
- 
Na co použít bílý chřest a jak vypadáBílý chřest je typický pro svou jemnější a sladší chuť. Oproti zelenému chřestu má silnější slupku a proto je potřeba ho před konzumací oloupat. Bílý je díky způsobu pěstování – je pěstován v naprosté tmě pod plachtami, aby v něm neprobíhala fotosyntéza. Stejně jako zelený chřest se sklízí odříznutím speciálními noži přímo pod zemí. 
- 
Jaké jsou výhody chřestuChřest má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus a je vhodný zpestření zdravého životního stylu. Největší výhody chřestu: - obsahuje látky proti rakovině
- reguluje hladinu cukru v krvi
- snižuje hladinu cholesterolu
- je bohatý na antioxidanty
- redukuje riziko srdečních nemocí
- podporuje trávení
- je protizánětlivý
- prospívá očím
 
- 
Kdy je chřestová sezónaSezóna chřestu je poměrně krátká. V obchodech jej můžete koupit zpravidla po celý rok, ale mimo sezónu není z dovozu tolik chutný. Nejlepší je český chřest z českých polí a farem. Sezóna chřestu trvá zhruba od poloviny dubna do poloviny června. Můžete si také zkusit chřest vypěstovat doma. 
- 
Jaká je cena chřestuSvazek 500 g kvalitního českého chřestu se pohybuje průměrně okolo 80 – 120 Kč. 
- 
Jak uvařit chřestZelený chřest není třeba loupat, stačí ho umýt a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne tam, kde dřevnatá část končí. Stačí ho vařit v osolené vodě 3-4 minuty do změknutí. Nejlepší je chřest svázat, postavit do hrnce na stojato a ponořit ho těsně po hlavičky, které se v páře připraví. Po uvaření chřest šokově zchladíme nejlépe v misce se studenou vodou. Díky tomu mu zůstane i sytě zelená barva. Bílý chřest musíte oloupat od hlavičky dolů, asi 2-3 cm od vršku. Slupka je tvrdá a vůbec by na chřestu neměla zůstat. Do hrnce s bílým chřestem přidejte pár kapek citronu, kousek másla a cukru (kvůli možné hořkosti). S chřestem se dá v kuchyni velice vyhrát a můžete ho i upéct. nebo se nechat námi inspirovat, na jaký způsob chřest ještě připravit a jak jej podávat. 
- 
Recepty z chřestuChřest nemusíte jen vařit. Můžete z něj udělat polévku, zapéct jej se sýrem, udělat z něj chřestovou pěnu nebo ogrilovat. Bílý chřest je vhodné kombinovat s bramborem, holandskou omáčkou, světlým masem (ryba, telecí). Zelený můžete kombinovat více, například s česnekem, zázvorem, chilli, na sladko, do rizota nebo obalit ve slanině. 
 Menu
                        Menu
                    
Zatím žádné komentáře