Jak prořezat ořech

Libor Borák
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak prořezat ořech

    Co je potřeba vědět o ořešáku

    Ořešák, konkrétně v našem případě ořešák královský neboli vlašský ořech, je mohutný opadavý strom pocházející z Balkánského poloostrova. Vzhledem k tomu, že jej lidstvo vysazuje již od doby kamenné, je velice obtížné určit původní areál výskytu.

    Podstatné pro nás je to, že je dostatečně mrazuodolný a nenáročný, aby plodil i v běžných podmínkách u nás. Základní druh je strom dorůstající zhruba 25 x 20 metrů, kvete černými jehnědami na přelomu dubna a května.

    Plody dozrávají od konce srpna do začátku října. Ořešák plodí až jako starší strom, první plody tvoří zhruba v 7-9 letech. Ořešák je dlouhověká dřevina, která preferuje slunce, teplo a vlhčí (nikoliv mokrou) půdu. V teplých oblastech se občas vysazuje i jako součást nových lesních vysadeb a tzv. jedlých ovocných lesů.

  2. Jaké jsou odrůdy ořechu

    V zahradních centrech se setkáte hned s několika perspektivními a ověřenými odrůdami, u nichž byly vegetativním množením zachovány jejich charakteristické rysy a cíleně potlačovány některé z nevýhod základního druhu.

    Díky tomu vznikly odrůdy s tenčí skořápkou (tzv. papíráky), s pozdější dobou kvetení, větší velikostí plodů, rychlejším nástupem do plodnosti, nižším vzrůstem či vyšší rezistencí vůči houbovým chorobám.

    Z osvědčených odrůd můžeme doporučit např. Jupiter, Chandler, Apollo, Mars, Seifersdorfský, Sychrov či Saturn.

  3. Proč prořezat ořech

    Řez by měl být prováděn za účelem zlepšení stavu stromu či zvýšení plodnosti. U mladých rostlin (zejména to platí u šlechtěných odrůd na podnoži ořešáku černého) je žádoucí věnovat zvýšenou pozornost zapěstování korunky.

    Není žádoucí, aby strom nasazoval korunu příliš nízko, protože to ztěžuje sklízení plodů a údržbu kolem stromu samotného. Výšku koruny volíme tak, aby pod korunou bylo možné normálně procházet, korunka by tedy měla být zhruba 2 metry nad zemí.

    Cílem řezu u starších rostlin by mělo být spíše zlepšení stavu stromu a zbavení se přestárlých, zasychajících větví. Na rozdíl od jiných ovocných stromů nedochází k nějakému zázračnému zlepšení kvality a množství plodů, vyplatí se tedy spíše citlivé prosvětlování koruny, což je pro lepší výnosy důležitější.

    Hluboký zmlazovací řez lze doporučit jen u přestárlých či u poškozených stromů. U silně poškozených stromů je vhodné zvážit, zda není výhodnější strom pokácet a z pařeziny si nevypěstovat nový.

    Sice díky tomu budeme několik let bez plodů, můžeme si však napěstovat strom k obrazu svému, který bude mít stejné vlastnosti jako strom původní (nutno řezat nad podnoží).

  4. Kdy prořezat ořech

    Pro období řezu existují dvě pravidla, která je nutné striktně dodržovat. Pravidlo č. 1 – ořešáky prořezáváme na jaře, pravidlo č. 2 – za všech okolností dodržujte pravidlo č. 1!

    Prořezávání v jiných obdobích je nežádoucí, zejména z důvodu nízké intenzity zacelování rány, mokvání a zvýšené náchylnosti k houbovým chorobám. Poručením praidla číslo jedna byste si totiž mohli ořešák zlikvidovat.

  5. Jak prořezat ořech

    Technika prořezu v prvních letech po výsadbě je závislá na tom, jakou rostlinu zakoupíte. Zpravidla se kupují cca 1 metr vysoké špičáky bez postranních větví. Po výsadbě je žádoucí nechat strom zesílit a samovolně dorůst do výšky, od které chceme nasazovat korunku. Případně postranní větve zastřiháváme (vždy na jaře) a necháváme hlavní kmen zesílit a růst.

    Jakmile hlavní kmen doroste do výšky více jak 2 metrů, přistoupíme k zapěstování korunky. Špičku hlavního kmene jednoduše seřízneme o cca 30 cm. Místo řezu volte s rozmyslem, protože od toho místa Vám strom začne dělat korunu. Po zastřihnutí hlavního kmenu se stromek rozvětví, zpravidla udělá 2-4 nové větve (1. rok po řezu).

    Tyto větve zase další jaro zkrátíme, ideálně na 2-3 očka a necháme stromek zase růst (2. rok po řezu). Větve, které nám přechozí rok vyrostly už jen lehce zkrátíme tak, aby dosahovaly délky max. 50 cm (3. rok po řezu). Tím je zapěstování mladého stromku hotové.

    Technika prořezu staršího stromu by měla vést k odstranění starých, křížících se a poškozených větví tak, aby došlo k prosvětlení koruny. Řežeme opět na jaře. Je výhodnější se o vitalitu stromu starat průběžně každý rok než nárazově provádět nárazově hluboký zmlazovací řez.

  6. Jak ošetřit rány po řezání ořechu

    Každou ránu po prořezání ořešáku bychom měli ošetřit štěpařským voskem či latexem, aby se do ní nedostaly spory hub či jiné infekce.

  7. Jak kompostovat ořech

    Kompostování rostlinných zbytků z prořezu ořešáku je poměrně problematická záležitost. Zásadně se nedoporučuje kompostovat listí ořešáku samotné. Je nutné jej namíchat s jiným listím či kompostovým materiálem, a to v poměru cca 1:5. V opačném případě se nám bude ořešákové listí na kompostu rozkládat neúměrně dlouho.

    Dřevní hmotu z ořezu lze po řádném vysušení využít jako výborný zdroj hodnotného dřeva na grilování červeného masa. Díky své charakteristické vůni dodá masu specifickou aromatickou vůni.  Inspiraci můžete čerpat v našem článku Jak grilovat.


J
Jiří 27.02.2020 – 20:35

Dobrý den, chystám se prořezat ořech,má 36 let, je perfektně zdravý ale výškově přerostl dům,který má 12m. Navíc je kousek od souseda,kterému také výška vadí. Uvažoval bych tak o 3 m zkrátit, rány ošetřím latexem. Mám ke stromům hluboký vztah, vážím si je jako bytosti obývající náš společný domov. Ostatní stromy mám jabloně a švestky. Pracoval jsem léta v sev,Itálii v zahradnictví, takže trochu to znám. Takže zavěrem- řez začátkem března bude v pořadku? Dík za odpověd. Jiří N

Odpovědět

L
Libor,Lea 06.08.2020 – 16:30

dobrý den, máme ořešák asi již hodně starý, koupili jsme dům se zahradou, která nebyla dlouho udržovaná. Ořešák má velice malé plody, někdy ani ne pinpong míček, sousedi mají podstatně větší, co udělat aby měl větší plody a bez černých fleků. má dvojkmen a vnitřek koruny jsme loni prosvětlili. Potěšilo by mě kdyby to nebylo jen odrůdou, je velikánský a krásný. děkuji.Lea

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.