Jak naklíčit sójové boby

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naklíčit sójové boby

    Jak naklíčit sójové boby

    Jak naklíčit sójové bobySójové boby nejsou vhodné ke klíčení, jedinou vhodnou úpravou je fermentace. Pouze ta dokáže v sójových bobech rozložit nežádoucí toxické látky.

    Sójové boby ani nenakličujte a ani je nekonzumujte jinak, než fermentované. Fermentace je totiž jediným procesem, který dokáže v sóji rozložit toxické látky – například goitrogeny, fytáty antinutriční látky, fytoestrogeny. Tyto negativně ovlivňují činnost organismu a bohužel se nezničí ani vařením. Pouze fermentací.

    Například sójový sýr tofu fermentovaný není a k pravidelné konzumaci je zcela nevhodný. Stejné je to se sójovým mlékem, masem a nekvalitními sójovými omáčkami. Naopak velmi prospět nám dokáže tempeh, miso nebo natto, které se vyrábějí z fermentované sóje. Kvalitní sójové omáčky jsou také vyrobeny fermentací.


L
Luboš 09.03.2020 – 15:18

Jak fermentovat sojové boby alespoň ke krmným účelům?

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.