Jak dlouho vařit játra

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit játra

    Jak vybrat játra pro přípravu?

    Příprava jater začíná už při jejich koupi. Zvolit můžete játra vepřová, kuřecí, králičí, ale také telecí či například jehněčí. Výběr záleží jen a jen na vás.

    Ať už se vydáte pro jakýkoli druh, vždy kupujte jen čerstvá játra. Jednak se tyto vnitřnosti velmi rychle kazí, kromě toho je však jejich čerstvost hlavním předpokladem pro skvělou chuť připravovaného pokrmu.

    A jak čerstvá játra poznat? Velmi jednoduše! Musejí být totiž na povrchu lesklá, zároveň však také vlhká. Oschlým kouskům se tedy v obchodě raději obloukem vyhněte.

  2. Proč uvařit právě játra

    Játra obsahují mnoho tělu prospěšných látek. Jejich velkou výhodou je však i rychlá příprava. Při přípravě této potraviny vás totiž hodiny u plotny opravdu nečekají. Pokud potřebujete uvařit něco rychlého k jídlu, zvolte restovaná játra.

    Pro inspiraci se podívejte například na recept v našem článku Jak uvařit játra.

  3. Jak dlouho vařit játra

    Jak již bylo zmíněno, příprava jater je velmi rychlá. Na pánvi budou hotová zhruba do dvou minut v případě jater kuřecích či králičích, s nejdelším vačením počítejte u kater vepřových, a to do 10 minut.

    Jak potom poznat, že už jsou játra hotová? Stačí některý z kousků rozkrojit. Ten nesmí být uvnitř syrový. Růžová barva a světlá šťáva barvy masa je přijatelná, vytékající syrová krev nikoliv.

    Pouze v případě, že máte domácí zdroj jater, například králičích, si můžete dovolit servírovat i játra s kratší dobou telené úpravy, která budou vevnitř ještě mírně syrová, vlastně jen prohřátá.

  4. Jak dlouho vařit játrové knedlíčky

    Játra jsou také hlavní ingrediencí pro tvorbu játrových knedlíčků. Ty ještě vylepší jinak výbornou polévku. Jak je připravit? Potřebovat budeme pouze játra, vejce, máslo a strouhanku.

    Na 100 g jater budeme potřebovat stejné množství strouhanky, 1 vejce a kousek másla. Začneme tím, že játra lehce namixujeme nebo naškrábeme nožem. Jakmile máme hotovo, smícháme játra s ostatními ingrediencemi. K nim přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku.

    Ze směsi vytvarujeme malé knedlíčky, které následně opatrně vkládáme do vroucí polévky. Knedlíčky poté vaříme zhruba 5minut, podle velikosti knedlíčků.

    Jak již bylo zmíněno, restovaná játra jsou skvělou volbou, pokud potřebujete připravit rychlý oběd či večeři. Samozřejmě však existují i další jídla, která budou hotová během krátké doby. Co třeba uvařit boloňské špagety? Nebo dáte přednost leču?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.