
Jak naklíčit amarant
Amarant je převážně zdrojem železa, a to velmi bohatým. Je to znát i z jeho chuti a vůně, která se dost podobá červené řepě. I semínka amarantu jdou naklíčit. Ale v nakličovacích miskách to nezkoušejte. Jsou totiž tak drobná, že protečou otvory určenými pro odtok vody.
- Jak naklíčit amarant?
- V čem nechat klíčit amarant?
- Jaké živiny obsahuje amarant?
- Jaký přínos má amarant?

1Jak naklíčit amarant
Amarant zbývá nakličovat na buničité vatě, ovšem zde sklidíme jen zelené výhonky. Pokud amarant dáme na tác a překryjeme mokrou utěrkou, většina nám zůstane zase na utěrce. Zbývá proto klíčení sice v nakličovacích miskách, ale tak, že amarant proplachujeme na jemnějším sítku. Po propláchnutí opět vrátíme do nakličovacích misek, kde bude mít ideální mikroklima k lepšímu klíčení.
Amarant má poměrně vysoký obsah mastných kyselin (především v klíčku), spoustu vápníku (až 2 × více než kravské mléko, ale zase ten rostlinný vápník je hůře stravitelný), spoustu železa, draslíku, fosforu a vitaminů A a C. Téměř 20 % semínka amarantu tvoří bílkoviny, z toho i ty, které usnadňují vstřebávání vápníků do těla.
Amarant má ještě i velkou schopnost regenerovat naše svaly. I proto jej konzumují zejména sportovci a je doporučován všem lidem s vyšší fyzickou zátěží. Díky amarantu má pak tělo dostatek energie i stavebního materiálu.
Diskuze Jak naklíčit amarant
Komentáře