Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti

Iveta Faifrová
Publikováno 3. června 2022

V našem článku se dozvíte, jak nejlépe vybrat stůl do vaší jídelny. Na internetu i v obchodě samozřejmě seženete i jídelní sety, kdy ke stolu obdržíte i židle. Ty bývají většinou ve stejném designu jako jídelní stůl. Pokud si ale židle do jídelny chcete zvolit samostatně, přinášíme vám šest tipů na jídelní stoly, které rozhodně stojí za zmínku. Každý ze stolů má své benefity, které budeme jednotlivě vyzdvihovat. Před výběrem se ujistěte, jaké rozměry stolu se vám do jídelny, či jídelního koutu hodí.

  1. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Kulatý stůl

    Kulatý stůl je vhodné zvolit do jídelny, která je prostorná. Pokud budete pořizovat tento stůl pro dvě osoby, mějte na mysli, že šířka stolu by měla být alespoň 80 centimetrů. Aby každý ze strávníků měl dostatek místa pro stolování. Před nákupem stolu si také rozmyslete, jaký materiál by vám nejvíce vyhovoval. Myslete nejen na design, ale také na praktičnost a funkčnost.

    Tento stůl je prostorově náročnější, i když je pro dvě osoby. Vzhled je minimalistický a zároveň moderní. Kombinace bílé barvy a dřeva se hodí do každého interiéru. Pro jedinečnost můžete zvolit židle v pastelových barvách a oživit tak jídelní kout. Hmotnost stolu je pouhých 14 kilogramů.

  2. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Rozkládací stůl

    Míváte o víkendech často návštěvy, ale nemáte mnoho prostoru pro jídelní stůl? Máme pro vás alternativu: pořiďte si rozkládací jídelní stůl. Díky praktickému rozložení si vy i vaše návštěvy užijí příjemný komfort při stolování. Nebude vám zabírat mnoho místa ve dnech, kdy není potřeba tolik místa na hodování a zároveň budete flexibilní pro větší počet lidí.

    V nerozloženém stavu tento elegantní stůl disponuje šířkou 150 centimetrů. Po jeho rozložení získáte dalších 40 centimetrů navíc. Stůl je vyrobený z kvalitního lamina a proto je odolný vůči nežádoucím škrábancům. Jeho údržba je velmi snadná. Stačí setřít hadříkem, který je namočený v saponátu.

  3. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Dřevěná deska

    Kovové nohy a dřevěná deska. V poslední době se jedná o velmi trendy kousek. Nejen v jídelně, ale v tomto provedení můžete najít i krásné konferenční stolky do obývacího pokoje. Tento styl stolu působí industriálně. Může se také hodit na chalupu, kde vytvoří příjemnou atmosféru právě díky dřevěné desce.

    Stůj je v barevné kombinaci šedá a hnědá s patinou. Masivní dřevěná deska dodává stolu jedinečnost. Rozměr desky je 180 na 90 centimetrů. Stůl má výšku 78 centimetrů. Jeho váha je díky bytelné konstrukci 31 kilogramů.

  4. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Masivní jídelní stůl

    Pokud si přejete, aby vás jídelní stůl dominoval celé místnosti, zvolte variantu masiv. Takový stůl je nejen bytelný, ale díky kvalitnímu materiálu vám vydrží po mnoho let. Stůl můžete ozdobit vázou s květinami a podtrhnete tak jeho přírodní vzhled.

    Tento stůl je z kvalitního masivu a je vyroben z indického manga. Navíc můžete využít dopravu zdarma. Pokud máte zájem, pořiďte si také židle z masivního dřeva. K tomuto stolu se hodí jídelní židle ve stejném provedení. Uvidíte, jak příjemně se vám bude v nové jídelně stolovat.

  5. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Skleněný jídelní stůl

    Jídelní skleněný stůl je nadčasový kousek do vaší jídelny. Díky skleněné desce působí velmi vzdušně. Musíme ovšem zmínit, že pro úklid není tolik praktický jako předešlé stoly. Na skleněné desce jsou brzy vidět stopy prachu a také zůstávají šmouhy od rukou. Pokud si tedy budete pořizovat skleněný stůl, mějte po ruce leštící prostředek a hadřík.

    Aby stůl vydržel dlouho čistý, je vhodné zvolit například ubrus anebo běhoun přes stůl, který zabrání viditelnému prachu a nečistotám. Kombinace oceli a skla působí moderně a elegantně. V tomto případě se nejedná o rozkládací stůl.

  6. Jak vybrat jídelní stůl: 6 tipů pro každý typ domácnosti | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Lesklý jídelní stůl

    Vysoký lesk zaručuje originální vzhled jídelního stolu. Vzhledem k bílé barvě můžete kombinovat židle v různých barvách. Velmi pěkně vynikne kontrast bílé a černé. Stůl je stabilní, to je velmi důležitý bod při výběru. Lesklá deska stolu je praktická oproti desce skleněné. je jednoduchý na úklid a v místnosti působí velmi hezky.

    Stůl je kombinace bílé barvy a oceli, která je ve spodní části stolu. K jídelnímu stolu se vejde až šest strávníků. Můžete si pořídit prostírání například také v černé barvě, přidat do středu stolu svíčku a vznikne tak příjemné prostředí pro večeři.

Při výběru myslete na zvolené materiály, kvůli praktičnosti úklidu stolu. Pokud si přejete, aby stůl sloužil mnoho let, vyberte nadčasový a spíše klasický model. Na trhu také existují jídelní stoly, které mají zabudované zásuvky, do kterých můžete ukládat například prostírání. Pokud se stůl nachází v blízkosti kuchyňské linky, pokuste se jídelní sestavu sladit s designem vaší kuchyně. Povolte uzdu své fantazii a nezapomínejte na dekorace, které se na jídelní stůl zkrátka hodí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Bydlení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás