Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

Iveta Faifrová
Publikováno 9. prosince 2022

Adventní čas je období, kdy nedočkavě vyhlížíme Vánoce. Přípravy, zdobení, světýlka, vnitřní pocit radosti a také klidu jsou nasnadě. Možná si nejste jistí, kde začít a co všechno obnáší taková příprava domácnosti na toto všemi očekávané zimní období. V našem článku si ukážeme pár tipů na to, jak dekorovat domácnost, aby se členové cítili příjemně vánočně naladění. Začít můžete například tím, že si ke čtení tohoto článku připravíte vámi oblíbený horký nápoj, příjemně se usadíte a necháte se inspirovat.

  1. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Světýlka v oknech

    Velmi pěkně vypadá osvětlení v oknech, variant je na trhu nepřeberné množství. Pokud nechcete mít v oknech příliš mnoho světelných řetězů a upřednostňujete spíše decentní dekorace, doporučujeme vám zvolit například svítící hvězdu. Můžete si zvolit například závěsnou, či na stojánku. Tu jednoduše položíte na parapet a vedle ní můžete položit například pár šišek, které jste nasbírali na procházce v lese.

    Tato vánoční hvězda, může také v domácnosti vytvářet příjemnou atmosféru tak, že nemusíte v obývacím pokoji večer svítit lampičkou, ale můžete nechat svítit jen hvězdu, zapálit několik svíček a vánoční atmosféra je na světě.

  2. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Věnec na vstupní dveře

    Milou atmosféru vánoc můžete přichystat již při příchodu domů z práce a ze školy. Na vchodové dveře stačí zavěsit věnec. Možnosti jaký věnec zvolit jsou různé: pokud vás baví vyrábět dekorace, vyrobte si vlastní věnec na dveře. Spojte dekoraci s procházkou v přírodě a nasbírejte si větvičky, šišky a zimní plody jako například šípky a plody hlohu. Zapojte je do tvorby vlastního věnce. Případně si takový “živý” věnec můžete zakoupit v květinářství a další variantou je umělý věnec. Jeho výhodou je, že neopadává a vydrží i několik let.

    Efektivní výzdoba dveří může být také spojení věnce a girlandy, kterou zavěsíte nad dveře. A jak takový věnec připevnit bez poškození vchodových dveří? Menší věnec můžete připevnit oboustrannou lepící páskou. Pokud si budete pořizovat větší věnec, lze ho pověsit na speciální háček, který seženete v každém hobby marketu.

  3. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Vánoční povlečení, deky a povlaky na polštáře

    Příjemnou atmosféru si doma můžete nachystat dekoracemi bytového textilu. V ložnici a dětských pokojích můžete povlečení převléknout do vánočních motivů, případně do motivů zimního období jako například vzory jehličnatých stromů, sněhové vločky, vánoční stromy a hvězdičky. V obývacím pokoji můžete polštářky na sedačce převléknout do vánočních povlaků a na křeslo decentně přehodit deku se zimními vzory.

    Na internetových obchodech můžete najít nepřeberné množství druhů povlečení. Mezi naše oblíbené zimní povlečení patří také plyšové. To nejen hezky vypadá, ale také krásně hřeje. Vánočně povlečená postel navodí skvělou adventní náladu nejen u dětí, ale také u dospělých. Na stránce Bonprix navíc využijte akci. Pokud se zaregistrujete do odběru novinek, získáte 10 % slevu na nákup a navíc poštovné zdarma.

  4. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Ubrus na jídelní stůl

    V jídelně můžete také prožívat vánoční atmosféru. Dáme vám několik tipů, jak na to. Můžete začít běhounem na stůl s vánočním motivem. Případně můžete na stůl dát klasický jednobarevný ubrus a položit na něj několik svíček a jehličí z lesa. Nad stůl můžete zavěsit také jmelí, které doplní pocit celistvosti.

    Pořiďte si vánoční běhoun na adventní stůl. Motivy mohou být různé, nám se zalíbil tento se sobem. Který se bude líbit také dětem. Na internetu můžete najít také běhouny s motivem jedličky, vánočních ozdob, zasněžené krajiny a další. Jestli preferujete jednoduchost, zvolte červenou barvu ubrusu, hezky vypadá také sněhově bílá.

  5. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Vánoční květina

    Snad v žádné domácnosti by v zimním období neměla chybět vánoční hvězda. Nejčastěji ji můžete v květinářství potkat s červenými květy. V poslední době se dá koupit také v bílé a růžové barvě. Tato rostli pochází původně z Mexika a v českých domácnostech je vyhledávanou vánoční květinou již mnoho let.

    Kam tuto krásnou vánoční květinu umístit? Variant je několik, možná vás budeme nabádat, abyste si vánočních hvězd pořídili více než jen jednu. Můžete si jí vystavit hned do předsíně na botník. Pokud máte na dveřích vánoční dekoraci a vstoupíte do takto vyzdobené chodby, atmosféra na vás dýchne téměř okamžitě. Další možností je umístit rostlinu na jídelní stůl, na běhoun, který jste si právě pořídili. Další variantou je položit jí na parapet vedle dalších vánočních dekorací.

  6. Jak naladit domácnost na vánoční atmosféru? Máme pro vás 6 tipů jak na to

    Vůně Vánoc

    V poslední řadě nesmíme zapomenout na vůně, která je v domácnosti také velmi důležitá při ladění se na vánoční atmosféru. Můžete použít zimní vůně do difuzéru, vonných aroma lampiček a nebo si pořídit svíčky s vůní, která do zimního období zkrátka patří. Můžete zvolit těžší vůně, kořeněné, ale také sladký nádech vanilkových rohlíčků. I takové vůně jsou k dostání.

    Pokud chcete adventní náladu podpořit i sluchovými vjemy, pořiďte si svíčku s dřevěným knotem. Ta totiž při zapálení příjemně praská a navodí atmosféru rozpáleného ohně v krbu. Svíček můžete mít několik a vůně střídat. Například do koupelny můžete také umístit svíčku a relaxovat ve vaně. K tomu si pusťte vánoční play list a adventní relax by mohla být příjemná tradice. Co byste řekli na to, že si tento rituál dopřejete každou adventní neděli?

Závěrem bychom vám chtěli předat nejen příjemné tipy na to, jak naladit domácnost na vánoční atmosféru, ale také bychom si přáli, aby vaše Vánoce probíhali klidně. Pokuste se nenechat vykolejit vánočním šílenstvím v obchodních centrech, otázkami jako: máš už umytá okna? Máš už nakoupené všechny vánoční dárky? Kdy budeš připravovat bramborový salát? Ale pokuste se zaměřit především na sebe a svojí rodinu. Dopřejte si chvilku zastavení a uvidíte, že si advent užijete mnohem lépe.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Bydlení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás