6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu

Iveta Faifrová
Publikováno 27. srpna 2021

Chystáte se zařizovat domácnost v retro stylu? Tento článek Vám pomůže načerpat tu správnou inspiraci, jak efektivně a vkusně zařídit interiér podle stylu z dávných let, ale zároveň nebudete cítit, že děláte ve svém životě krok zpět. Aby retro u Vás doma mělo ten správný charakteristický rys, upřesníme Vám rozdíl mezi retro a vintage stylem bydlení. Retro styl se skládá z nových kusů nábytku, který ovšem působí, jako nábytek z 60. a 70. let. Vintage styl se vyznačuje tím, že jej můžete najít na půdě, ve sklepě, renovovat jej a dát mu nový nádech, než ho umístíte do Vašeho obývacího prostoru.

Nyní jsme si vysvětlili, co přesně retro styl znamená a můžeme si ujasnit jeho charakteristické znaky. Vyznačuje se pestrými barvami, hlavně pastelovými odstíny. U nábytku se klade důraz na oblé tvary, nízké konferenční stoly, nábytek s nožičkami a výrazné geometrické vzory. Podívejte se, jaké tipy jsme pro Vás v tomto článku přichystali:

  1. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Sedací souprava

    Elegantní vzhled obývacího pokoje Vám dodá sedací souprava v retro stylu, která má dřevěné nožky a je doplněna polstry. Doporučujeme Vám vybrat soupravu, která se skládá z trojsedáku a pro pohodlí i dekoraci můžete přidat pár polštářků. Sedačku v tomto stylu můžete zvolit i koženou, perfektně bude ladit se zbytkem interiéru. Zkrátka se nebojte experimentovat, sedačka by měla být designovým kouskem, který Vám bude dělat radost.

    Pohovka je elegantní a díky jejímu vysokému opěradlu zažijete ten pravý komfort. Pokud rádi trávíte čas v obývací místnosti do pozdních hodin, nebo si o víkendu
    rádi dopřejete odpočinek a pohodlné ležení s možností zůstat i nadále v obývacím pokoji, doporučujeme Vám si zvolit sedačku, která je rozkládací. Není nad to, si
    prodloužit sobotní dopoledne s knihou v ruce a na konferenčním stolečku voní čerstvě uvařená káva.

  2. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Nízký konferenční stoleček

    Nádech retro stylu z dob minulých doplní konferenční stolek, který se bude nacházet v blízkosti sedací soupravy. Stoleček zvolte oblý, materiály můžou být různé. Nebojte se kovaných prvků, můžete kombinovat dřevo s plastem, velmi pěkná kombinace se nabízí také pro sklo a dřevo. Je důležité, aby tento kus nábytku působil vzdušně, vzhledem k tomu, že v místnosti budou výrazné prvky a doplňky.

    Stoleček je velmi elegantní a praktický, protože ve spodní části se nachází odkládací prostor pro noviny a knihy. Nožičky jsou z bukového a vysoce kvalitního dřeva. Vaší obývací místnosti dodá lehkost a eleganci. Má zaoblené tvary, které jsou pro Vás v retro stylu žádoucí.

  3. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Závěsné světlo

    Dostáváme se ke kategorii svícení, které je v retro stylu velmi hravé a můžete si vybrat z velkého množství světel, lustrů, ale také lampiček. Světlo by mělo být teplé, žluté, aby na Vás i Vaše nejbližší působilo příjemně, nikdy ovšem sterilně. Můžete zvolit víceramenné lustry, kombinaci produktů ze skla s kovem, působí jemně a čistě.

    My jsme pro Vás vybrali světlo závěsné, skládá se ze sedmi samostatných světel, které jsou po zhasnutí lesklé a chromované. Tento typ osvětlení působí velmi originálně a působivě. Bude se jednat o kousek, který bude poutat pozornost všech příchozích a zároveň díky mnohočetnosti světel dodá místnosti efektivní osvětlení.

  4. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Stylová vitrína

    Linie retro stylu je důležité udržovat v harmonii a jednotném stylu. Aby vitrína zapadla do místnosti a ladila k nábytku. Zvolte, pokud možno takovou, která
    má základ na dřevěných nožkách. Můžete zde umístit zelenou květinu, aby místnosti dodala pocit útulnosti. Pokud vyberete vitrínku, která má poličky, můžete si do ní vystavit porcelánový set na přípravu kávy.

    My jsme jako tip na vitrínu do obývacího pokoje zvolili zásuvkovou s vysokými nožičkami z dubového dřeva tak, aby ladila s konferenčním stolkem. Kombinuje materiál jako je dřevo i lamino se šuplíky, které jsou velmi praktické. Slouží jako odkládací prostor a zároveň působí čistě a vždy organizovaně. Tento kousek nábytku, by Vám doma neměl chybět!

  5. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Běhoun v retro stylu

    Koberec je důležitá součást obývací místnosti, dodá Vám pocit pohodlí a útulnosti. Tip pro Vás: nebojte se barev a vzorů. Vzhledem k tomu, že většina místnosti je v tlumených a jednoduchých barvách, koberec je ten pravý doplněk, který může být barevný i vzorovaný. Mžete vybírat koberec oválný, obdélníkový, s třásněmi i bez, s geometrickými vzory i jednoduchý jednobarevný, například v hořčicové barvě.

    Pro tento článek jsme vybrali jako tip pro Vás koberec, který je bavlněný, s třásněmi, kombinuje bílou a khaki barvu. Je velmi praktický, jelikož má protiskluzovou spodní stranu. Můžete jej umístit také na vytápěnou podlahu. Pokud se Vám omylem vylije kapka kávy, nezoufejte, koberec můžete jednoduše vyprat na 30 ° C.

  6. 6 tipů, jak hravě kombinovat nábytek v retro stylu | Zdroj fotky: Prodávající internetový obchod

    Váza jako doplněk na celý rok

    Zlatou éru Vám do místnosti donese váza, kterou můžete mít jako dekoraci při ročním období od jara do zimy. V jarním období ji můžete doplnit čerstvě zelenými barvami, které nám příroda nabízí, na podzim můžete natrhat okrasné trávy, které díky laku na vlasy zafixujete tak ,aby neopadávaly. Můžete mít tak dekoraci i v zimních měsících. Efektně působí váza, která je z recyklovaného růžového skla. Takovou si pamatuje z dětství snad každý z nás.

    Retro styl se vyznačuje oblými tvary a skleněnými doplňky. Na stole, či ve vitríně by Vám proto neměla chybět váza, která Vás okouzlí svými elegantními
    tvary. Díky úzkému hrdlu drží dlouhé stonky velké řezané kytice u sebe. Je tedy skvělou volbou pro aranžování květin, které Vás budou obklopovat po celý rok.

K retro stylu se váže také tapeta, která obklopovala stěny celé místnosti, pokud si netroufáte na retro tapetu, vyberte si jednu ze stěn, kam můžete zavěsit několik obrazů a rámů s výraznými barvami. V místnosti kromě vitríny umístěte také poutavé komody z lakovaných materiálů. Doufáme, že si díky našim tipům a doporučením zařídíte bydlení tak, aby Vás obklopoval nábytek a doplňky, které se Vám líbí a dávají Vám pocit jedinečnosti, který si zasloužíte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Bydlení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás