11 neobjevených míst v Chorvatsku + tipy na nejkrásnější pláže

Lenka Chládková
Publikováno 19. března 2021

Do Chorvatska každoročně míří během prázdnin stovky tisíc českých turistů. K nejvyhledávanějším destinacím patří Istrie, Makarská riviéra, Split, Zadar nebo Dubrovník, což v sezóně znamená plné pláže a davy turistů. Jak ale zažít Chorvatsko jinak? Kde hledat zapomenuté zátoky a opuštěné pláže? Recept je jednoduchý, k Chorvatsku patří přes tisíc ostrovů a ostrůvků, stačí si jen vybrat.

Pokud se do Chorvatska chystáte autem na dovolenou ve vlastní režii, doporučujeme vám přečíst si články 13 dotazů před cestou do ChorvatskaJak ušetřit v Chorvatsku.

  1. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Ostrov Vis

    Ostrov Vis byl až do roku 1989 pro zahraniční turisty uzavřen. Za druhé světové války se na ostrově ukrýval pozdější prezident Jugoslávie Josip Broz Tito, z těchto důvodů byla na ostrově vybudována rozsáhlá síť podzemních tunelů a vojenských bunkrů, většina z nich je přístupná na vlastní nebezpečí.

    Ostrov leží 44 kilometrů jižně od pevninského Chorvatska, asi 17 kilometrů od ostrova Brač. Na ostrov se dá dopravit ze Splitu trajektem či katamaránem, cesta pro jednu osobu vyjde na 54 kun. Dopravní spojení zajišťuje společnost JadrolinijaKrilo.

    Na ostrově najdete mnoho osamocených pláží a zátok. Mezi nimi se nachází jedna skutečná perla, Stiniva. Podle European Best Destinations pro rok 2016 jde o jednu z nejkrásnějších evropských pláží. Celá zátoka je uzavřená mezi skalami, vznikla totiž z rozlehlé jeskyně po propadnutí stropu. Od roku 1967 je chráněna jako mimořádný geomorfologický přírodní útvar. Z pevniny je obtížně dostupná, nejlépe dosažitelná je lodí.

    Nejopuštěnější pláže jsou na severu ostrova, například pláž Rogačič. Kromě oblázkových pláží je zde poměrně dost písečných pláží – Milno, Grandovac, Zaglav či Vela Smokova, případně pláž Stončica, která je vhodná pro rodiny s malými dětmi. Nudisti si přijdou na své na pláži Punta Biskupa.

    Na ostrově najdete dvě větší vesnice Komižu a Vis, obě vesnice se mohou pochlubit bohatou historií už z dob antiky. Běžné nákupy je možné obstarat v supermarketech TOMMYKonzum. Je ale nutné počítat s tím, že na ostrově jsou ceny vyšší než na pevnině.

  2. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Ostrov Brač

    Kousek od Splitu se nachází ostrov Brač. Ačkoli patří k vyhledávaným lokalitám, protože zde leží jedna z nejslavnějších chorvatských pláží – Zlatni rat, jejíž tvar se vlivem větru a vln neustále mění, dá se najít způsob, jak zde strávit klidnou dovolenou bez lidí, na místě, kde na turistu nenarazíte.

    Řešením je robinsonáda. Některé cestovní kanceláře nabízí na ostrově Brač pronájem osamocených domů v odlehlých zátokách u opuštěných pláží.

    Ostrov Brač proslavil kámen, který se zde těží. Je z něj postaven Bílý dům ve Washingtonu. Nicméně ostrov se může pochlubit i bohatou historií, nejstarší archeologické nálezy pochází ze 7. století. Za návštěvu rozhodně stojí skalní klášter Blaca či Dračí jeskyně kousek od osady Murvica.

    Brač má trajektové spojení se Splitem. Cesta pro jednu osobu vyjde na 55 kun. Na ostrově je také letiště, které je však využíváno především v sezóně charterovými lety.

  3. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Lastovské souostroví

    Lastovo je chráněnou krajinnou oblastí, zároveň ale patří i do Světového fondu na ochranu přírody. Celá oblast zahrnuje celkem 44 ostrovů a jde bezesporu o jednu z nejkrásnějších oblastí Chorvatska.

    Po první světové válce Lastovské souostroví patřilo k Itálii. Za bývalé Jugoslávie jej využívala armáda, turistům tedy bylo Lastovo dlouho nepřístupné. Trajektem ze Splitu trvá cesta asi 5 hodin, katamaránem 3 hodiny. Dospělá osoba zaplatí za cestu 55 kun.

    Lastovo je rájem pro potápěče, vyhledávají jej turisté, kteří chtějí strávit klidnou dovolenou v krásném prostředí.

  4. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Ostrov Mljet

    Méně známý chorvatský ostrov Mljet leží kousek od turisticky oblíbené Korčuly a poloostrova Pelječac. Mljetu se říká Odysseův ostrov, neboť se má za to, že jde o bájný Homérův ostrov Ogýggia, na kterém Odysseus nedobrovolně strávil sedm let v zajetí nymfy Kalypsó.

    Návštěvníkům ostrov nabízí neskutečně krásné písečné pláže a zátoky. Ve vnitrozemí se nachází dvě propojené slané laguny Malo a Veliko, na západní části ostrova se rozkládá národní park. Z jeskyní je nejznámější Odysseova jeskyně a Movriča, která je dlouhá tisíc metrů.

    Na ostrov se dá dostat trajektem z přístavu Prapratno u Stonu, dospělý zaplatí 28 kun.

  5. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Ostrov Hvar, Bogomolje

    Ostrov Hvar patří k nejvyhledávanějším turistickým destinacím. Říká se mu levandulový ostrov, neboť je znám pěstováním levandule, a údajně se jedná o nejslunnější ostrov v celém Chorvatsku.

    Na ostrově Hvar je poměrně dost turistických letovisek, nabízí ale také osamělé zátoky, ve kterých lze strávit vyloženě robinsonovskou dovolenou. Při hledání se zaměřte na zátoky okolo vesničky Bogomolje ve východní části ostrova Hvar.

    Ostrov má trajektové spojení ze Splitu do Starého Gradu, lístek pro dospělého stojí 47 kun. Na 16 kun vychází spojení na trase Drvenik–Sućuraj.

  6. 11 neobjevených míst v Chorvatsku | © Matyas Dubai | Flickr.com

    Dugi Otok

    Dugi Otok znamená dlouhý ostrov, měří přes 40 km, a rozhodně si zaslouží přirovnat ke Karibiku. Na jihu ostrova se nachází jeden z nejkrásnějších jadranských zálivů vůbec – Telašćica, ve kterém, když budete mít štěstí, můžete vidět delfíny. Na severu leží další krásný záliv Solišćica.

    Na ostrově najdete strmé útesy, klidné zátoky, krasové jeskyně, slané jezero a především písečnou pláž Sakarun, která se právem řadí k nejhezčím chorvatským plážím.

    Dugi Otok má trajektové spojení se Zadarem, cesta ze Zadaru do Brbinj, nebo do Božavy vyjde dospělého na 40 kun.

  7. 11 neobjevených míst v Chorvatsku | © Mario Fajt | Flickr.com

    Ostrov Cres, Lubenice

    Cres patří k největším chorvatských ostrovům, nachází se zde turistická letoviska, ale i skryté pláže. Na mnohé z nich se nelze dostat autem, což některé turisty může dost odradit.

    Na ostrově Cres najdete několik vyhlášených pláží, například oblázkovou pláž Slatina nebo vyloženě romantickou pláž Sveti Ivan, která oficiálně patří k nejkrásnějším plážím na celém světě. Leží kousek od starobylého městečka Lubenice. Nedaleko Sv. Ivana je další skrytá a naprosto úžasná zátoka Žanja, kde se nachází Modrá jeskyně.

  8. 11 neobjevených míst v Chorvatsku | © stefano Merli | Flickr.com

    Kornatské ostrovy

    Kornatské ostrovy tvoří téměř 150 ostrovů, ostrůvků a útesů. Legenda praví, že když Bůh stvořil svět, zůstala mu v ruce hrst bílých kamínků. Hodil je do moře a tak vznikly Kornatské ostrovy. Největším z nich je ostrov Kornat.

    Narazíte zde na spoustu pláží, kde budete zaručeně úplně sami. Ostrovy nejsou trvale obydlené, převážnou část Kornatských ostrovů tvoří Národní park Kornati. Z tohoto důvodu platí pro pobyt v této oblasti zvláštní předpisy.

  9. 11 neobjevených míst v Chorvatsku | © Janko Hoener / CC-BY-SA-4.0 | Flickr.com

    Donji Kamenjak

    Téměř se 30 nádhernými plážemi, které turisté zatím neobjevili, se setkáte na jihu Istrie v přírodním parku Donji Kamenjak. Pokud sem zamíříte autem, počítejte s tím, že budete muset zaplatit vstupné. Pro cyklisty a pěší je vstup zdarma.

    Najdete zde skalnaté zátoky, ale i malé oblázkové pláže. Za nejkrásnější jsou považovány Radovica a Pinižula na západním pobřeží. Na své si zde přijdou cyklisti, surfaři i potápěči. V okolí se nacházejí podmořské jeskyně, k nejznámějším patří Kolumbarica.

  10. 11 neobjevených míst v Chorvatsku | © Miroslav Vajdic | Flickr.com

    Ostrov Iž

    Ostrov Iž leží mezi ostrovy Ugljan a Dugi Otok, blízko Kornatských ostrovů. Ze Zadaru trvá cesta traktem přibližně 2 hodiny, dospělý za cestu zaplatí 40 kun.

    Jezdí sem hlavně Chorvaté, kteří to tu dobře znají. Na klasické turisty zde nenarazíte.

  11. 11 neobjevených míst v Chorvatsku

    Ostrov Pag

    Na ostrově Pag se nachází pláž Zrče, která je celosvětově známá jako chorvatská Ibiza. Párty zde jede bez přestávky 24 hodin denně. Kromě toho si zde můžete vyzkoušit wakeboarding, vodní lyžování, vodní skútry a další adrenalinové sporty. Nicméně kvůli pláži Zrče jsme ostrov Pag do našeho přehledu nezařadili. Protože ostrov Pag bývá častým cílem turistů, kteří vyhledávají nepříliš drahou a spíše klidnou dovolenou, zvolili jsme Pag jako ideální destinaci pro skrblíky.

    Ostrov je s pevninou spojen mostem, Zadar je od města Pag vzdálen 49 km. Jezdí sem pravidelná autobusová linka ze Zadaru, Záhřebu, Splitu a Rijeky. Odpadá tedy finančně náročná přeprava trajektem (i když trajektem se na Pag také dostanete). Pro Čechy je Pag velmi dobře dostupný, vzdálenost z Brna je asi 790 km, z Prahy pak přibližně 930 km.

    Pláže jsou na ostrově Pag písečné i oblázkové, nejznámější písečnou pláží je Čista plaža. Za zmínku ale stojí spíše oblázková pláž Ručica, která je ukryta v tiché zátoce za letoviskem Metajna (asi 15 km od města Novalja).

    Zajímavostí ostrova je pažský sýr. Na ostrov během zimy vane silný vítr, který přináší sůl z moře a solí tak místní pastviny. Ovce spásající osolenou vegetaci, dávají slané mléko, ze kterého se následně vyrábí typický přirozeně slaný sýr.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás