Jak upéct chřest

Martina Opravilová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct chřest

    Jaký chřest lze upéct

    Váháte, zda použít chřest bílý, zelený či fialový? Pak musíme říci, že upéct lze kterýkoli z těchto druhů. Je tedy jen na vás, jaký zvolíte.

    Vždy však pro přípravu vybírejte jen čerstvý chřest. Podívejte se, jak ho poznat!

  2. Co budeme potřebovat k pečení chřestu

    Receptů, jak upéct chřest, existuje celá řada. Suroviny se tak odvíjejí především od daného receptu.

    My si dnes představíme jeden z nejjednodušších receptů, díky němuž zvládne chřest upéct i kuchař začátečník. A co tedy budeme potřebovat? Vedle chřestu si připravíme olivový olej, sůl, pepř a tymián.

    Kromě potravin budeme potřebovat také aluminiovou fólii (neboli alobal), na kterou budeme chřest v pekáčku pokládat. Recept pokračuje v následujících boxících.

  3. Kolik času zabere příprava pečeného chřestu

    Než se pustíme do samotné přípravy, pojďme si říci, kolik času si na přípravu pečeného chřestu vyhradit. Samotné pečení nám zabere zhruba 15-20 minut. Musíme však počítat ještě s časem, který nám zabere omytí, odříznutí tvrdých konců, atd. Celkově bychom však měli mít chřest hotový do hodiny.

  4. Jak upéct chřest

    Nyní máme vše připravené a už víme, kolik času příprava zabere. Tak jdeme na to!

    Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180-200°C. Dále chřest dobře omyjeme, osušíme a odkrojíme tvrdé konce. U menších výhonků tento úkon možná nebude třeba. Zelený chřest také oloupeme – zpravidla stačí oloupat spodní třetinu stonků.

    Do pekáčku vložíme alobal, na který následně výhonky chřestu položíme. Pokapeme je olivovým olejem, posolíme a posypeme tymiánem. Můžeme použít také tymián čerstvý, který na výhonky jen položíme. Stejně tak můžeme na výhonky položit plátky másla.

    Jak je napsáno výše, takto připravené výhonky pečeme zhruba 15-20 minut. Chřest by neměl být zcela měkký, ale měl by zůstat na skus křupavý.

  5. Jak jíst pečený chřest

    A jak pečený chřest jíst? Takto upravené výhonky jsou ideální jako příloha k jídlům. Další možností je konzumace společně s omáčkou, kterou si můžete k chřestu sami připravit.

    Dáváte přednost vaření? Pak si také můžete zkusit připravit vařený chřest. Mimochodem, věděli jste, že chřest se dá také grilovat? Kromě (běžnějšího) zelené chřestu také doporučujeme vyzkoušet chřest bílý.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma chřest


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás