Jak dlouho grilovat kuřecí křídla
-
Jak připravit kuřecí křídla na grilu?
Kuřecí křídla opláchneme a důkladně osušíme, například papírovými utěrkami. Každý konec křídla, taková malá špička, se může odstranit, pokud nemáte rádi grilovanou a dokřupa vypečenou kůžičku z tého části křídla.
Špičku křídla není nutné grilovat. Není na ní žádné maso a dá se využít pro vývar. Připravíte se tím sice o nejlepší chuťový zážitek z grilování, ale zase získáte dobrý vývar.
Špičky totiž můžeme využít právě při přípravě kuřecího vývaru, který výborně doplníme domácími nudlemi. Pokud náhodou zrovna vývar připravovat nebudeme, lze je uložit v mrazáku na později.
Křídla můžeme před grilováním naložit do marinády, minimálně 1 hodinu předem (bude-li času více, jenom dobře). V tomto případě pak marinádu z křídel před grilováním otřeme, aby se z ní nic zbytečně nepřipálilo.
Pokud do marinády nakládat nebudeme, křídlům ze začátku na gril postačí trochu oleje a námi oblíbené koření (například sladká paprika). S ním to ale nepřeháníme, neboť budeme kuřecí křídla ještě potírat marinádou.
Grilovat se samozřejmě dají i jiné části kuřete nebo přímo kuře celé. Jestliže nechceme přímo na gril, můžeme zkusit připravit kuřecí stehna v troubě. Stejně tak lze i v troubě upéct celé kuře.
-
Jakou připravit marinádu na kuřecí křídla?
Nejčastěji se na kuřecí křídla používá nasládlá marináda, kdy hlavní roli hraje med. Někdy je marináda s pikantní příchutí chilli, jindy zase doplněná citronovou šťávou. Každý si zkrátka do marinády přidá dle svojí chuti.
Výbornou marinádu připravíme z minima surovin, které většinou najdeme vždycky ve spíži. Můžeme použít třeba:
- med
- sojovou omáčku
- česnek (prolisovaný)
- trochu oleje
- lehce kečupu
- mletý pepř
- špetku soli
Suroviny smícháme a směsí potíráme kuřecí křídla až v závěru grilování.
-
Jak dlouho grilovat kuřecí křídla?
Kuřecí křídla je vhodné grilovat kombinací přímého a nepřímého působení tepla. Přímo nad teplem tak grilujeme maso z každé strany asi 2 minuty. Po uplynutí času přesuneme kuřecí křídla do studené zóny a grilujeme je nepřímo. To potrvá cirka 30 – 40 minut.
Před začátkem grilování křídla lehce potřeme olejem, zasypeme kořením nám milých chutí (lze vynechat) a grilujeme. Až zhruba 10 – 15 minut před koncem grilování potíráme skoro hotová kuřecí křídla předem připravenou marinádou ze všech stran.
Před grilováním se dají kuřecí křídla i předvařit v osolené vodě. Tím ušetříme čas, neboť pak budou masu stačit cirka 2 – 3 minuty z každé strany. Ovšem ne každému předvaření může vyhovovat.
Zatím žádné komentáře