Jak zjistit frekvenci RAM

Jiří Podval
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak zjistit frekvenci RAM

    Co je paměť RAM

    Jako paměť RAM označujeme část hardwaru v počítači, která uchovává aktuálně zpracovávaná data. RAM je zkratkou pro anglické označení random access memory, pro kterou je znám český překlad operační paměť.Správnou funkčnost RAM pocítíte při jakékoli práci na počítači. V případě, že je kapacita RAM nedostatečná, bude spuštění všech úkolů trvat delší dobu. Pokud tedy máte například otevřených více oken v prohlížeči, nebo více aplikací může s nimi mít váš počítač značné potíže.

  2. Jak vybrat paměť RAM

    Při výběru operační paměti RAM si nejdříve musíte ujasnit, na co budete počítač používat. Pro občasné prohlížení internetu a jednoduché úkoly bude dostačující nižší kapacita. Pokud plánujete ale stolní počítač nebo notebook využívat pro náročnější práci (hraní her, práce s grafickými editory atd.) jistě oceníte, když bude kapacita RAM vyšší.

    Naprostým základem je v dnešní době použití RAM o minimální kapacitě 4 GB. Taková velikost je ale opravdové minimum. Doporučujeme sáhnout do velikostí spíše 6 – 8 GB. Pro vášnivé hráče, případně pro náročnou práci vybírejte z velikostí RAM nejlépe od 16 GB do 32 GB.

    Dalším důležitým parametrem operačních pamětí je jejich frekvence. Zde platí stejné pravidlo jako u velikosti. Čim vyšší, tím lepší. Pokud vybíráte novou RAM, nebo pokud přestavujete starší PC, je důležité si ověřit podporovanou frekvenci základní desky počítače. Špatně zvolenou frekvencí, kterou základní deska nepodporuje přijdete o část výkonu, nebo RAM nemusí fungovat vůbec.

  3. Jak zjistit frekvenci RAM

    Zjistit frekvenci RAM není nic složitého. Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob jak frekvenci zjistit je nahlédnutím do dokumentů, které jste obdrželi při koupi počítače. V těchto dokumentech by měly být uvedeny všechny komponenty, které počítač obsahuje.

    V případě, že tyto dokumenty již nemáte, existuje celá řada drobných programů, které vám frekvenci RAM zobrazí. Jedním z nejlepších programů pro zjištění frekvence RAM je CPU-Z. Jeho hlavní výhodou je snadná obsluha a možnost použití zdarma. V tomto programu se navíc dozvíte také informace o základní desce, procesoru a dalších důležitých komponentech včetně verze BIOS.

    Aktuální využití paměti RAM zjistíte po současném stisku tlačítek Ctrl + Shift + ESC. Po zobrazení okna si otevřete záložku Výkon a v pravé části poté klikněte na položku Paměť. Na této stránce uvidíte využitou paměť RAM, včetně ještě dostupné kapacity.

    Na Paměti RAM závidí i výkon grafické karty nebo, aby toho nebylo málo, tak dokonce i rychlost zpracování fotografie vaším mobilem. Nebo byste raději fotili klasickým fotoaparátem? Podívejte se, jak nastavit fotoaparát.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak zjistit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás