Jak vytvořit umělé vousy

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vytvořit umělé vousy

    Jak vyrobit umělé vousy z chemlonu

    Na umělé vousy z chemlonu budete potřebovat následující:

    • chemlon
    • svíčku
    • starou lžíci
    • nůžky
    • staré tričko

    Tričko by mělo být v barvě kůže nebo naopak v barvě chemlonu, z kterého chcete vousy vyrobit. Mělo by to zároveň být staré bavlněné tričko, ideálně ne nic syntetického. Látka by měla být dostatečně pružná, aby na obličeji dobře držela.

    Tričko nejprve rozstříhejte a vystřihněte z něj pruh, který bude zakrývat obličej od horního rtu po bradu. Pruh by měl být dostatečně dlouhý na to, abyste ho mohli zavázat vzadu za hlavou nebo ho uvázat nad ušima, pokud máte pocit, že by vám mohly vousy padat. Ale nebojte, chemlon je poměrně lehký a vousy nebudou nijak těžké.

    Do pruhu látky můžete vystřihnout otvor na ústa, ale můžete nechat vousy i tak, jak jsou. Záleží na vás, jakou máte představu o konkrétním kostýmu.

    Rozmyslete si, jak dlouhé vousy přibližně budete chtít, to znamená, jak dlouhé kousky chemlonu použijete. Chemlon budeme překládat napůl, takže si ustřihněte dvakrát tak dlouhé kousky. Nastříhat jich můžete rovnou několik desítek. Vousy budeme na závěr upravovat nůžkami, takže může být chemlon o něco delší, než jak je požadovaná délka vousů.

    Kousek ustřiženého chemlonu vždy přehněte napůl a v místě ohybu ho natavte nad svíčkou. Přiložte na látku a přihlaďte lžící. Takto postupujte od spodní strany pruhu, dokud není celá látka pokrytá chemlonem.

    Až jste s pokrytím chemlonem spokojeni, vezměte si nůžky a upravte vousy tak, aby měly konkrétní tvar. Nechat je můžete ale také rozcuchané. Záleží na vás.

    Vousy se budou krásně hodit k nejrůznějším kostýmům. S jejich výrobou vám poradí naše články Jak vyrobit kostým čertaJak vyrobit kostým anděla.

  2. Jak vyrobit umělé vousy z papíru

    Další možností je vyrobit umělé vousy z papíru.

    Jako základ budete tentokrát namísto látky potřebovat papír. První možností je nakreslit tvar vousů na čtvrtku a ten vystřihnout. Nezapomeňte na otvor na ústa. Do boků pak udělejte malé dírky a provlečte jimi kloboukovou gumu, na jejíž konce navlečte korálky a udělejte uzlíky, aby se z dírek nemohla vyvléknout.

    Namísto čtvrtky můžete stejným způsobem použít také krepový papír, který je lehce pružný a snadno přilne k obličeji a tvarově se přizpůsobí. Z krepového papíru vystřihněte spíše pruh, který bude zasahovat až k uším. Hodit se tedy bude více na plnovousy než na malé vousy. Konce krepového pruhu poskládejte a pomocí sešívačky sešijte. Zároveň sponkou přišijte také kloboukovou gumu. Nezapomeňte na uzlíky na jejích koncích, aby se nemohla vyvléknout.

    Z kancelářského papíru si nastříhejte centimetr široké proužky a pomocí nůžek je natočte. Krucánky přilepte na plochu vousů.

    T9mto způsobem vytvoříte bílé vousy. Jestli chcete barevné vousy, použijte barevný papír nebo kancelářský papír nejprve namalujte barvou. Výhoda vlastnoručně pomalovaného papíru je ta, že barva nemusí být všude jednolitá a vousy budou působit přirozeněji.

  3. Jak vyrobit umělé vousy z vlny

    Další možností je vyrobit vousy namísto chemlonu z vlny.

    Potřebovat budete kus staré záclony nebo jakékoli síťoviny, která má drobné otvory v pravidelných rozestupech.

    Základ si připravte stejným způsobem, jako jste si připravili základ ze starého trička na vousy z chemlonu. Tentokrát ale budete namísto svíčky a staré lžíce potřebovat dětskou plastovou jehlu. Vlnu tentokrát nestříhejte na kousky, ale navlečte si přímo konec klubka. Propíchnete záclonový nebo jiný pruh tam a zase zpátky, odměřte potřebný kousek vlny a ustřihněte. Vlnu zasukujte dvěma uzly. Stejným způsobem pokryjte celou plochu, dokud nejsou vousy dostatečně husté.

    Na závěr upravte nůžkami.

  4. Jak namalovat umělé vousy

    Jestli vyrábíte kostým pro děti, zkuste zvážit, že byste jim vousy přímo namalovali. Dětem by mohly vyráběné vousy padat nebo by je rozčilovaly a měly by tendenci si je sundávat.

    Ideálně se podívejte ve výtvarných potřebách, kde dostanete koupit přímo barvu na obličej. Jestli nemáte po ruce výtvarné potřeby, ideálně vám poslouží také vaše tužka na oči nebo řasenka a jako podklad můžete použít třeba černé stíny.

    Tvář nejprve zamažte černou barvou a přes tento stín nakreslete jednotlivé tahy černou tužkou.

    Můžete také vynechat podklad a namísto tahů udělat jen černé tečky jako krátké strniště. Takové vousy se budou ideálně hodit třeba na piráta.


L
Ludmila 17.04.2021 – 18:28

Ahoj potřebovala bych vyrobit realistické vousy, strniště a delší vousy přemýšlím o kusu síťoviny a vlastních vlasů, chci zhotovit z důvodu zkušenosti s líčením, kde mne, jako ženu převlékli za vojáka, a pak umístili mezi muže, kostým byl opravdu realistický, mnozí kompasté byly překvapení, že jsem žena, nemá tu někdo zkušenosti, začínám se totiž zajímat o kostymérství a natáčení, poraďte jsem amatér.

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma jak vyrobit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás