Jak využít kaštany

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít kaštany | Dreamstime.com

    Co jsou to kaštany a jak pomáhají

    Kaštany jsou hnědá semena vysokého, statného stromu, který nese název jírovec maďal. Lidově se mu říká také koňský kaštan, z čehož vyplývá i označení jeho semen. Ta mají až neuvěřitelné množství prospěšných, léčivých vlastností, které se naučili používat již kdysi dávno naši předci a dnes je stejně tak využívá i lékařská věda.

    V prvé řadě kaštany pomáhají při potížích s revmatismem, klouby či s křečovými žílami. Ulevují při bolestech zad, zmírňují otoky a zlepšují průchodnost cév. Obsahují totiž látky s léčivými účinky v čele s aescinem a flavonoidy, které působí antibakteriálně, protizánětlivě a mají mírně svíravý efekt.

    Svými vlastnostmi kaštany prospívají také pleti či vlasům, které pomáhají zbavit přebytečné mastnoty. Kaštanový prášek má bělící účinky, díky čemuž je možné využít ho při ústní hygieně, ale také velmi efektivně při praní.

    Pověstné je i údajné energetické bohatství kaštanů, které lidé ze semen získávají dotekem a nosí tudíž kaštany po kapsách nebo je mají schované pod polštářem při spaní. Mají takto pomáhat i proti rýmě a nachlazení, při umístění pod matraci zase pomůžou s bolestmi zad.

    V možnostech využití kaštanů se jednoduše meze nekladou, jejich prospěšnost (nejen) pro fyzické zdraví člověka je zásadní, a rozhodně proto stojí za to použít jejich sílu i doma, ať již v podobě mazání, kosmetických přípravků, nebo jako přísadu do koupele. Poradíme vám, jak na to.

  2. Jak vyrobit kaštanovou tinkturu

    Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak využít léčivé účinky kaštanů, je použití kaštanové tinktury. Ta je de facto výluhem z kaštanů a má vysoce protizánětlivé a antirevmatické vlastnosti.

    Příprava kaštanové tinktury je snadná a potřebujete k ní:

    • 10 ks čerstvých, oloupaných kaštanů
    • 200 ml lékárenského lihu či alpy
    • uzavíratelnou nádobu

    Postup výroby kaštanové tinktury

    Kaštany nasekejte najemno, přesypte do nádoby a zalijte alpou. Směs uložte do chladu a tmy, kde kaštany nechte macerovat a občas promíchejte. Po uplynutí tří týdnů tinkturu přeceďte a slijte do čisté lahvičky.

    Použít můžete také větší množství kaštanů (cca 20ks) a ½ litru vysokoprocentního alkoholu (typu slivovice či vodky). Postup přípravy tinktury je v tomto případě stejný, je však potřeba delší macerace a to zhruba jeden měsíc.

    Hotovou tinkturou potírejte problémová místa, ideálně po horké koupeli. Její používání ale pro jistotu konzultujte s lékařem a v případě dětí, těhotenství nebo kojení se jejímu užívání vyhněte.

  3. Jak vyrobit mast z kaštanů

    Podobné účinky přináší vedle tinktury také kaštanová mast.

    K přípravě kaštanové masti potřebujete

    • 20 ks čerstvých, oloupaných kaštanů
    • 200-300 ml kvalitního oleje (např. olivový), případně bambucké máslo nebo vepřové sádlo

    Postup výroby kaštanové masti:

    Kaštany nasekejte najemno, přidejte k tuku a asi 20 minut provařte na mírném plameni. Nálev sceďte a přelijte do připravených, čistých skleniček. Dobře uzavřenou mast skladujte v ledničce a používejte mazáním na potřebná místa třikrát až čtyřikrát denně.

  4. Jak použít kaštany na vlasy

    Z kaštanového prášku lehce vyrobíte šampon, který pomůže vašim vlasům od mastnoty, zastaví jejich vypadání a naopak podpoří jejich růst.

    K výrobě domácího kaštanového šamponu budete potřebovat

    • 20 ks čerstvých, oloupaných kaštanů
    • 350 ml vody
    • 1 sladké jablko se semeny
    • 3 lžíce lněných semínek
    • prázdnou láhev

    Postup přípravy kaštanového šamponu na vlasy

    Kaštany rozsekejte najemno, spolu s nakrájeným jablkem vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a následně vařte na mírném plameni asi 25 minut. Sceďte nálev přes plátno do čistého hrnce a přisypte k němu lněná semínka, která šampon pomohou zahustit.

    Míchejte dohladka a posléze přelijte do láhve od šamponu. Po měsíci používání budete mít vlasy zdravé, pevné a husté.

  5. Jak použít kaštany při praní

    Pro ruční praní vybledlého, špinavého prádla je ideálním pomocníkem prací mýdlo z kaštanového prášku.

    Na výrobu kaštanového mýdla potřebujete

    • čerstvé kaštany (množství odpovídající množství prostředku, které chcete vyrobit)
    • horkou vodu
    • ½ l sklenice
    • skladovací nádobu

    Postup výroby kaštanového mýdla

    Kaštany omyjte teplou vodou s mýdlem a nechte je usušit na látce. Poté je kladívkem rozdrťte na co nejmenší kousky. Drť vložte do sklenice a zalijte ji po okraj horkou vodou. Nechte louhovat 8-24 hodin.

    Nálev začne bělat a na hladině se utvoří bílá pěna. Tekutinu poté slijte do skladovací nádoby, ve které vám kaštanové mýdlo vydrží asi týden. Při praní použijte vždy přibližně 50 g kaštanového mýdla na dávku prádla.

  6. Jak vyrobit kaštanové dekorace

    Známé a velmi oblíbené je v souvislosti s kaštany také jejich využití při nejrůznějším podzimním tvoření a zdobení vaší domácnosti. Na prvním místě stojí zejména vyrábění zvířátek všech druhů a velikostí, které z kaštanů lehce vytvoříte se svými dětmi, záleží jen na vaší fantazii.

    Kaštany jsou však krásné také jako klasická dekorace, která na podzim zútulní váš domov. Stačí je nasypat kolem svíčky do dekorativní sklenice, nebo je můžete použít na výrobu dekorativního věnce.

    Na přípravu kaštanového věnce budete potřebovat

    • čerstvé kaštany různých tvarů a velikostí
    • slaměný korpus na věnce
    • tavnou pistoli
    • režný provázek či stuhu v přírodních barvách, případně drobné dřevěné dekorace

    Postup výroby kaštanového věnce

    Na slaměný korpus nejprve přivažte režný provázek, s jehož pomocí hotový věnec zavěsíte na dveře. Posléze na korpus lepte jednotlivé kaštany tavnou pistolí tak, aby hustě pokryly celý jeho povrch z viditelné strany. Dle libosti na kaštany přilepte i dřevěné dekorace (např. srdce), ozdobte věnec mašlí z přírodní stuhy a máte hotovo. Zbývá už jen pověsit.

    Zajímá vás, jak připravit kaštany v kuchyni? Nebo máte v plánu vyrábět doma nejen kaštanové, ale třeba i jiné domácí mýdlo?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma dekorace


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás