Jak chovat raka

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak chovat raka

    Jak chovat raka – obecně

    Raci se neobejdou bez čisté vody. U nás jsou v současnosti chráněni – kvůli znečištění, které do řek vypouštíme, jich ubývá.

    Raka najdeme téměř po celém světě. V Evropě ho najdeme všude kromě Španělska. Uměle vysazen byl ve Velké Británii. Dovezeni byli do Afriky, kde se přirozeně vyskytovali jen na Madagaskaru. U nás známe raka kamenáče a raka říčního.

    V posledních dvou stoletích tu byl uměle vypuštěn rak pruhovaný, rak signální a rak bahenní. Kromě znečištěné vody neprospívá našim rakům ani tato konkurence. Rak říční se často kříží s tím bahenním.

    Dospělý rak říční může měřit až 25 cm a dožít se může až patnácti nebo dvaceti let. Narazit na něj můžete především v noci, kdy loví malé korýše. Pokud má nouzi o potravu, nepohrdne ani mršinou.

    Rak je v současné době poměrně luxusní jídlo. Avšak i v době, kdy nebyli ohroženi, byli považování za jídlo pro vyšší společenské kruhy. Přirozenými predátory jsou vydra říční a norek americký.

    S motivem raka se můžeme setkat v erbech a městských znacích.

  2. Jak chovat raka – druhy

    V současné době známe více než 650 druhů raků.

    Chcete-li chovat raka, vhodné jsou oba druhy přirozeně se vyskytující v česku. U chovatelů se však můžete setkat také se zahraničními raky. Pro chov je oblíbený rak mramorovaný. Raci mohou mít různá krásná zbarvení, díky kterým se budou v akváriu krásně vyjímat.

    Rak se snadno přizpůsobí svému prostředí. Bývá závislý na potravě, která je k dispozici v dané lokalitě. Nejčastější potravou raka japonského jsou tlející listy, našemu rakovi říčnímu se zavděčíte kořínky vrb a některé jeskynní druhy se živí pouze zbytky tlejících rostlin.

    Máte-li raky ve větším počtu v jedné nádrži s vodou, budou mít tendenci vytvořit si vlastní hierarchii, takže ze začátku počítejte s častými zápasy.

    Zatím co v přírodě mají raci možnost se jeden druhému vyhnout, v malém prostoru akvária se můžou stát dominantními nebo se požrat navzájem.

    Máte-li v akváriu čerstvě svlečeného raka, je dobré dát ho bokem od ostatních, aby mu nemohli ublížit. V ideálním případě by měl mít mimo dobu páření každý rak své akvárium. Pohromadě můžete nechat pouze druhy nevyznačující se agresí, ale i tak by v jedné skupině měl být jen jeden samec.

    Nemáte-li potřebu chlupatého zvířátka, při výběru mazlíčka se můžete inspirovat také článkem Jak chovat žábu či Jak chovat hada.

  3. Jak chovat raka – akvárium

    Raci by měli být chováni v akváriích nebo ve velkých plastových nádržích.

    Dno akvária vysypte hrubším křemičitým pískem a různými kamínky. Uvádí se, že jednomu rakovi stačí k životu plocha jednoho metru čtverečního. Když si však uvědomíme, jaké je jeho přirozené prostředí, kde má volnost pohybu korytem řeky, takto malý prostor mu to nenahradí. Máte-li možnost, pořiďte rakovi obydlí mnohem větší.

    S poškozeným akváriem vám poradí náš článek Jak opravit akvárium.

    V přirozeném prostředí se může pohybovat až v hloubce několika metrů, ale v umělém prostředí mu bude stačit půl metru vody. Nádrž se vám bude lépe čistit.

    Raci jsou citliví na chlor. Vodu nechte odstát nejméně 48 hodin, než ji do akvária nalijete.

    V přírodě mají raci k dispozici mnoho úkrytů. Nahradit jim je můžete skořápkami od kokosových ořechů nebo rozbitým keramickým květináčem. Domečků udělejte více, ať si může rak vybrat.

    Raci mají rádi přítmí. Rostlinám se s nimi v akváriu příliš dařit nebude.

    Akvárium je potřeba pevně uzavřít, aby rak nemohl utéct.

    Vodu je nutné pravidelně okysličovat, čistit a měnit. Dejte pozor, aby se v ní nerozkládaly zbytky potravy, raci jsou na to citliví. Minimálně jednou týdně použijte na dno akvária odkalovací zvon a každý den sbírejte zašedlý bakteriální povrch, který se tvoří na hladině. Voda by měla mít teplotu kolem 25°C.

    Rak netráví veškerý čas pod vodou, měl by mít možnost z vody vylézt. Tady už se to ale odvíjí od konkrétního druhu raka.

  4. Jak chovat raka – potrava

    Rak patří mezi všežravce. Odhlédneme-li od potřeb jednotlivých druhů, jeho potrava by se měla lišit v různých fázích vývoje, v době, kdy svléká krunýř a také podle ročního období. Raci během zimy hibernují a nepřijímají téměř žádnou potravu. Po probuzení a před tím, než se svléknou, se jejich apetit zvyšuje.

    Po hibernaci nebo před svlékáním krmte raky každý den. Jinak mu bude stačit, když ho nakrmíte ob den. Vedle hibernujících raků přijímají nejméně potravy gravidní samice.

    Rak dává se stářím přednost rostlinné potravě před tou živočišnou. Kvůli tvorbě krunýře potřebuje rostliny, které mají vysoký obsah vápníku. Chutnat mu bude douška hustolistá, růžkatec nebo vodní mor kanadský. Dát jim můžete také zelené řasy, obsahující velké množství jódu.

    Přidat můžete spařené kopřivy nebo dubové listy a smetánku lékařskou. Radost jim uděláte i kouskem salátu nebo salátovou okurkou. Z živočišné stravy jim můžete poskytnout larvy hmyzu, perloočky, nitěnky nebo žížaly. Dát jim můžete také čerstvou rybu a malé vodní mlže.

    Nejlépe krmte raky v noci. Pokud si na vás navyknou, vezmou si potravu i z ruky.

    Potřebujete-li na pár dnů odjet, můžete do akvária vypustit vodní plže nebo živorodky duhové, které jsou dostatečně pomalé na to, aby je rak dokázal chytit.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak chovat


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás