Jak vyrobit ghí

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit ghí

    Co je vlastně ghí neboli přepuštěné máslo

    Ghí, ghi, ghee. Spousta výrazů, pod kterými se skrývá stále jedna věc a tou je přepuštěné máslo. Pro své blahodárné účinky je známé v indické Ajurvédě, ve své kuchyni ho však používaly už naše babičky a prababičky. Neříkaly mu ovšem ghí, ale prostě a jednoduše přepuštěné máslo.

    Základním principem výroby ghí je totiž vysoké zahřátí másla, z jehož hladiny se následně odebírá pěna. Tu tvoří vysrážená bílkovina a nečistoty. Jejich odstraněním se z přepuštěného másla stává čistý mléčný tuk.

  2. Jaké jsou výhody ghí

    Takto upravený tuk má mnohem vyšší trvanlivost než běžné máslo. Zároveň vydrží vyšší teploty a vařit na něm můžete bez přepalování i při 200-250 °C. Nepřepuštěné máslo se vám začne pálit již při 150-180 °C.

    Odebráním laktózy neboli mléčných bílkovin se ghí stává rovněž tukem, který mohou bez obav používat lidé trpící alergií na mléčné výrobky.

    Jídlům dodává přepuštěné máslo specificky jemnou, oříškovou chuť. Představuje bohatý zdroj kvalitních tuků, vitamínů A, E, B3 a řady minerálů. Je proto vyhledávanou surovinou zdravé kuchyně a recepty s ghí dnes naleznete takřka všude.

  3. Jak vyrobit ghí doma

    Ghí není problém sehnat v běžně dostupných potravinových řetězcích. Do své nabídky ho zahrnují de facto všechny známé obchody a díky tomu si můžete koupit ghí v prodejnách Lidl či Kaufland, své přepuštěné máslo prodává Tesco, bio verzi ghí seženete v síti drogerií dm.

    Nákup hotového ghí však není úplně levnou záležitostí. Jeho výroba přitom není nijak složitá a určitě se vám vyplatí vyzkoušet si vyrobit své vlastní ghí doma.

    K výrobě ghí potřebujete

    • 500 g nesoleného másla
    • tlustostěnný hrnec
    • čisté plátno k přelití rozehřátého ghí
    • uzavíratelnou nádobu k uskladnění hotového ghí

    Postup výroby ghí

    1. Nejlepší je výroba ghí v pomalém hrnci, případně v jakémkoliv hrnci s dostatečně silným dnem, které zabrání připalování másla.
    2. Do hrnce vložte celé máslo a na středním plameni jej zvolna rozpusťte. Jakmile se máslo rozpustí, plamen stáhněte a nechte tuk jen mírně probublávat.
    3. Po chvíli se vám na hladině začne tvořit pěna, kterou postupně odebírejte. Opravdu zásadní je dávat pozor, aby se máslo nepřipálilo, nezhnědlo, v opačném případě se vám ghí vyrobit nepodaří.
    4. Máslo začne vonět a zlátnout a pravidelným odebíráním sraženiny z něj nakonec zůstane jen průzračná tekutina. Tu stáhněte z ohně a nechte trochu zchladnout. Celý proces vaření vám zabere přibližně 15 minut.
    5. Přes čisté plátno tekutinu sceďte do připravené nádoby s uzávěrem. A máte hotovo. Dobře uzavřené ghí uchovávejte v chladu, kde vám vydrží i několik měsíců.

    Na ghí si vzpomeňte, až budete zjišťovat Jak upéct řízek nebo třeba Jak připravit kuskus. Známým jídlům dá zcela nový rozměr a výborně ozvláštní vaši kuchyni.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.