Jak uvařit kuskus

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit kuskus

    Jak uvařit kuskus

    Uvařit kuskus je velice jednoduché – hlavní kouzlo totiž tkví v tom, že se vůbec nevaří. Stačí kuskus přelít horkou vodou a nechat ho vodu pod pokličkou vsáknout. Před zalitím je vhodné do kuskusu přidat olej, osolit ho a případně přidat další koření. Za předpokladu, že použijeme dostatečné množství vody, kuskus změkne. Pokud dáme vody příliš, kuskus se hodně slepí. Jestliže naopak použijeme vody málo, kuskus nezměkne. Ideální poměr vody a kuskusu je tedy nezbytný.

    Jak uvařit kuskusNa 1 hrnek kuskusu budeme potřebovat celý 1 hrnek vody a ještě o kousek více než polovinu dalšího, čiliž přesně 1:1,6. Po zalití nádobu s kuskusem přikryjeme. Kuskus se díky pokličce zapaří a bude více kyprý. Zhruba po 5 – 7 minutách kuskus prohrábneme vidličkou, čímž ho načechráme a můžeme servírovat (jestliže budeme připravovat kuskus celozrnný, je nutné nechat ho bobtnat pod pokličkou i 10 minut). Hotový kuskus je určen k rychlé spotřebě.

    Pokud chceme kuskus trochu vylepšit, místo vody použijeme vývar. A samotný kuskus před zalitím zakápneme trochou kvalitního oleje a důkladně zamícháme. Poté až zalijeme vývarem. Vzhledem k tomu, že se kuskus nevaří, lze při přípravě použít i olej, který nemá rád vysoké teploty.

  2. Jak uvařit kuskus pro kojence

    Kuskus pro kojence se připravuje stejně jako pro dospělé. Samozřejmě s ohledem na použitá dochucovadla a koření. Lze ho využít jako ideální potravinu pro zavedení lepku i z toho důvodu, že díky jeho malým kuličkám ho vůbec nemusíme mixovat.

  3. Kuskus s kuřecím masem

    V kuchařkách i na internetu nalezneme stovky receptů, díky kterým si můžeme kuskus zamilovat. Skrblík Vám poradí postup na rychle připravený oběd nebo večeři – kuskus s kuřecím masem.

    Na oleji necháme zesklovatět 1 cibuli a po chvíli k ní přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa (500 g). Směs osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, kurkumu (možno kari) a mletý kmín – od všeho dle chuti. Lehounce podlijeme a necháme chvíli dusit. V dalším kroku přidáme prolisovaný česnek a pokrájenou zeleninu – pórek, mrkev, papriku, apod. V podstatě takovou, která se nám bude hodit, a která nám hlavně bude chutnat.

    Můžeme použít i mraženou. Dobře zamícháme, podle potřeby opět podlijeme a dusíme do změknutí všech surovin. Kuskus (cca 250 g) připravíme podle návodu z prvního boxíku. Ihned podáváme.

  4. Kuskus se zeleninou

    Samotný kuskus si připravíme dle návodu výše. Poté velice záleží na naší chuti. Inspiraci třeba můžeme najít v návodu Jak připravit kuskus. Ovšem fantazii se meze nekladou!


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.