Jak připravit štiku

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit štiku

    Jak připravit štiku

    Štiku lze připravit mnoha způsoby. Lze ji upéct, udusit, ugrilovat. A hlavy a ostatní „nechtěné“ části těla také uvařit na vynikající rybí vývar. Štiku lze připravovat jednak v celku, kdy ji lze třeba i nadít různými nádivkami, tak ji můžeme připravovat již porcovanou na filety nebo na podkovičky. Konkrétní volba je vždy na nás.

    Základem přípravy štiky je máslo, sůl a kmín. Vzhledem k tomu, že jde o rybu, rozhodně nic nezkazíme ani rozmarýnem nebo saturejkou. Štika se dobře kombinuje i se zeleninou nebo se smetanou. Případně s obojím.

    Jak připravit štiku | U.S. Fish & Wildlife Service National Image Library

    Pokud chceme štiku péct, dáme ji na vymazaný pekáč, osolíme, posypeme kmínem, případně dalšími bylinkami a dáme péct. Nic víc potřeba udělat není. Můžeme nadít nádivkou a zabalit do alobalu, klidně i rovnou s brambory.

    Pokud ji chceme dusit, dáme do hrnce s poklicí a postupujeme stejně, přidáme zeleninu nebo další ingredience, rovnou i rýži či brambory a dusíme. Před grilováním jen potřeme směsí oleje a koření, necháme chviličku odležet a dáme do svíracího roštu, ogrilujeme.

  2. Jak chytit štiku

    Rybolov na štiku je snadný i těžký zároveň. Snadný v tom, že štika (zejména mladé kusy) velmi ochotně útočí na umělé nástrahy. Jejich opatření je totiž mnohem snazší než příprava živých nástrah. A těžký zase v tom, že štika se snadno utrne, starší kusy jsou chytřejší a už se tak snadno nachytat nedají.

    Štika žije ve vodách s dostatkem skrýší. Jednak ve velkých nádržích, ale také v teplejších řekách nebo tůních. Základní podmínkou je dostatek potravy v podobě malých ryb.

    Ideální pro lov štiky je brzký podzim, kde je voda akorát teplá. Tou dobou se nechají chytit jak okolo svých úkrytů u dna, tak i ve střední hloubce. V pozdnějším podzimu, kdy klesne teplota vody, se drobnější rybky stahují ke dnu. A štika s nimi.

    Štika zásadně neloví (a nereaguje na nástrahy) v době, kdy se rychle blíží horší počasí – před bouřkou nebo ve studeném větru, který přináší ochlazení.

    Štiku lze lovit několika způsoby: na přívlači, na plavanou se splávkem, na položenou. A podaří se ji občas chytit i muškařením. Vždy je nutné používat pruty s pevnější konstrukcí. A samozřejmě silnější vlasce, nejméně 0,25 mm. Štiky jsou totiž dost silnými rybami. Vyplatí se pevnější háčky, nejlépe 2 – 8.

    Pokud nechcete lovit podměrečné jedince, pořiďte si spíše střední nebo větší nástrahy. Tím si totiž zajistíte zájem pouze větších kusů. Mezi umělými nástrahami na štiku jsou nejoblíbenější woblery, gumové nástrahy a rotační třpytky. A než s lovem vůbec začnete, ujistěte se u ostatních rybářů, že ve vodě, kde zrovna jste, opravdu štiky jsou.

  3. Jak upéct štiku

    Jak už jsme zmínili v prvním boxíku, není pečení štiky ničím složitým. Postačí pekáč, máslo, kmín a sůl. Nic víc totiž tato vynikající ryba nepotřebuje. Ale můžete i experimentovat a doplňovat maso o další ingredience. Zeleninu, brambory, rýži, ovoce, smetanu – je toho hodně k vyzkoušení.

    Štiku lze péct naporcovanou anebo v celku. A pokud je v celku, dá se dobře naplnit nádivkou a péct v alobalu. Je pak opravdu šťavnatá a vynikající i pro ty, kdo rybám příliš neholdují.

  4. Jak zabít štiku

    Zabití štiky se nijak neliší od zabíjení jiných větších ryb. Prvním krokem musí být omráčení ryby úderem tupým předmětem do temene hlavy, nejlépe i s proražením kosti. Rány mohou být pro jistotu dvě.

    Pak hned následuje vykrvení dvěma základními způsoby: buď přerušením páteře těsně za hlavou (nikde jinde) nebo vykrvení protětím žaber. Je možné podpořit vykrvení i přerušením ocasní tepny. Vykrvení je důležité pro zvýšení kvality masa. Tímto je ryba spolehlivě zabitá.

  5. Jak vykuchat štiku

    Kuchání štiky začínáme od ocasu, kdy ostrým nožem zajedeme k ocasním ploutvím a řezem postupně odstraňujeme celou kůží, až k hlavě. Takto to provedeme na celém povrchu ryby, zůstane ryba bez kůže, ale s ploutvemi.

    Poté uřízneme ocas. A také všechny ploutve. Tu hřbetní a břišní je nutné vyříznout podélným řezem vedeným do tvaru písmene V. Ploutve vyrůstají z větší hloubky.

    Posléze podélně prořízneme břišní stěnu od místa, kde byla břišní ploutev, až ke krku. Podřízneme žábra a odřízneme hlavu od těla. Poté rukou vybereme vnitřnosti z břicha ven. Tím je základní kuchání hotovo, následuje pak již jen případné filetování nebo porcování.


KA
Karel Auer 19.02.2021 – 15:45

Dobrý den, nějaké video, jak stáhnou štiku, by nebylo? Z toho popisu jsem to moc nepochopil.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.