Jak připravit Yerba mate

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit Yerba mate

    Co je Yerba mate?

    Maté (jinak řečeno mate nebo Yerba mate) je typický jihoamerický nápoj (čaj) z listů stromu zvaného cesmína paraguayská, která se v Jižní Americe hojně pěstuje. Maté má výrazné povzbuzující účinky, zvyšuje bdělost a koncentraci stejně jako káva, zelený čaj nebo energy drinky. Je vhodné pro studenty při učení, ale třeba i pro řidiče při namáhavých cestách. Hodí se ale pro všechny, kteří potřebují vydržet vzhůru a čilí, ať už se jedná o jakoukoliv činnost.

    Jak připravit Yerba mate | Fotka © Pixabay.comV porovnání s energy drinkem nemá maté vedlejší nežádoucí účinky, nebuší po něm srdce, nedráždí žaludek, nezpůsobuje nervozitu, což je právě u energy drinků častý problém. Nežádoucí účinky může mít i káva, která také způsobuje vysoký tlak, pocení či nervozitu, přestože se jedná o přírodní nápoj. Maté člověka spíše zklidní, projasní mu mysl a jeho účinky trvají delší čas než u jiných povzbuzujících nápojů.

    Jeho další výhodnou vlastností je tlumení hladu, toho obyvatelé Jižní Ameriky od pradávna využívali v dobách, kdy neměli dostatek jídla. Nyní se tento účinek může hodit lidem, kteří se snaží zhubnout, maté totiž navíc pomáhá odbourávat tuky z těla. Maté také podporuje funkci ledvin, obsahuje minerální látky a vitaminy a posiluje imunitní systém.

    Aby maté mělo požadované účinky, je potřeba jej správně připravit. Dávejte si záležet, příprava maté je rituálem, který si oblíbili v dávných dobách jihoameričtí Indiáni a v tradici pokračují i dnešní obyvatelé Jižní Ameriky. Konzumace nápoje maté se však rozšířilo do celého světa.

  2. Jak připravit Yerba mate v kalabase?

    Kalabasa je tradiční nádoba, která se používá k pití maté. Původní kalabasa byla a bývá vyráběna z vydlabané tykve či dýně, v dnešní době se ale setkáme s kalabasami i ze dřeva či keramiky nebo také z kovu. Ke kalabase patří i dřevěné či kovové brčko zakončené malým sítkem zvané bombilla.

    K přípravě maté budete potřebovat několik věcí. Jako první samozřejmě potřebujete maté, ideálně sypané, dále větší šálek s vlažnou vodou a o něco větší nádobu s horkou vodou o 70-80°C. Nezbytností je samotná kalabasa, kterou můžete zakoupit v čajovnách nebo v různých specializovaných obchodech.

    Postup přípravy yerba maté je následující:

    1. Vezmete si kalabasu a naplníte ji do 3/4 sypanými lístky maté.
    2. Dalším krokem je protřepání kalabasy, tento krok je velmi důležitý a nezapomeňte na něj. Kalabasu přikryjte rukou, otočte a protřepejte. Vytvoří se tím vhodné podmínky pro vložení bombilly. Výrazně to ovlivňuje výslednou chuť a účinky maté a zamezí ucpání bombilly. Vrátíme kalabasu do původní polohy, ale sypané maté by mělo zůstat v nádobě v poloze o úhlu 45°.
    3. Nyní vložíme do kalabasy bombillu a maté zalijeme první vlažnou vodou o teplotě maximálně 50°C. Necháme louhovat, až maté vodu nasákne. Jakmile se tak stane, přilijeme horkou vodu o teplotě 70-80°C až po okraj.
    4. Maté je tímto připraveno k pití, pijeme ho ihned po zalití pomocí brčka (bombilly). Nemíchejte brčkem obsah nádoby, nechte jej stát, případně po odpití jen dolijte další horkou vodou. Můžete si jej dolít několikrát, první doušky budou ale samozřejmě vždy nejsilnější a s dalším doléváním bude nápoj slábnout.
  3. Jak připravit Yerba mate v čajovém hrnku?

    Pokud zatím nevlastníte kalabasu nebo nemáte zájem si ji pořídit, můžete si maté připravovat také v obyčejném hrnku. Postup je podobný spíše přípravě čaje, ovšem s pár rozdíly.

    Nachystejte si 4 g maté a nasypejte je do konvice, potom zalijte maté trochou studené vody, vytvoříte tím řídkou kašičku. Následně zalijte tuto kaši vodou o teplotě cca 80°C, voda nesmí být nikdy vroucí, zničila by se tím chuť nápoje. Takto zalité maté nechte louhovat 5 minut, poté jej přeceďte, nalijte požadované množství do vašeho oblíbeného hrnku a můžete s chutí popíjet.

    Takto připravené maté bude chutnat jinak než maté v kalabase, odborníci by vám jistě doporučili pořídit si kalabasu, abyste si mohli vychutnat maté opravdu tak, jak má být. Pokud ale nemáte zrovna kalabasu po ruce, i příprava v hrnku se vám jistě bude hodit a požadavek ve formě dobití energie maté zcela jistě splní taktéž.

  4. Jak připravit Yerba mate na studeno?

    Maté lze připravit také na studený způsob, tomuto nápoji se říká Tereré a je oblíbený opět především v Jižní Americe. V horkém počasí se tamější obyvatelé ledovým nápojem rádi zchladí a doplní minerální látky, vitamíny i energii.

    Začátek postup přípravy je téměř stejný jako u přípravy maté v kalabase, jen do kalabasy nasypejte lístků maté o něco více. Poté maté protřepejte stejným způsobem, jak bylo popsáno výše a nastavte jej do úhlu 45°. Vložte bombillu. Změna přichází nyní, kdy maté zalijte dostatkem studené vody, poté počkejte cca 5 minut, až se voda vsákne. Po vsáknutí nalijte druhou várku studené (ledové) vody až po okraj. Tímto je studený maté nápoj připraven k pití. Po vypití můžete dolévat studenou vodu vícekrát, stejně jako u horké varianty. Důležité je nápoj bombillou nemíchat, nechte bombillu pouze stát a pijte z ní.

    Ani při variantě na studeno neztrácí nápoj sílu, dodá vám potřebnou energii stejně jako teplý nápoj. Navíc vás osvěží v parném létě a doplní pro tělo potřebné látky. Do nápoje můžete také přidat např. lístky máty nebo i kousky ovoce.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.