Jak udělat bešamel

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak udělat bešamel

    Jak udělat bešamel

    Výroba bešamelu je opravdu snadná. Potřebujeme jen hrnec, metličku (případně vařečku nebo šprudlovačku), máslo, mouku a mléko nebo smetanu. K dochucení použijeme sůl, může být muškátový oříšek anebo i pepř. To je vše.

    Začneme tím, že necháme rozpustit máslo a zaprášíme ho moukou. Pak důkladně rozmícháme. Většinou stačí zachovat váhový poměr 1:1, tedy kolik másla, tolik mouky. Používáme hladkou pšeničnou mouku, lze využít i celozrnnou nebo jiný druh mouky, ale je nutné počítat s jinou chutí výsledku. Nikoliv špatnou, jen prostě s jinou.

    Jakmile je mouka řádně rozmíchaná v másle a trošinku osmahnutá (vyrobili jsme jíšku neboli zásmažku), za stálého míchání do jíšky lijeme mléko anebo smetanu. Můžeme i kombinovat mléko se smetanou. Anebo použít smetanu na vaření – s nižší tučností. Stálé míchání je důležité, aby nevznikly hrudky. Pokud se jim přece jen nevyhneme, co nejdříve je rozmixujeme tyčovým mixerem – aby se i mouka ukrytá uvnitř hrudek mohla dobře provařit. Jinak bychom bešamelu zkazili ty úžasnou chuť.

    Poté už jen přivedeme k varu a necháme zhoustnout. Nejprve uděláme raději bešamel hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější, to musíme znovu připravit jíšku, v jiné nádobě. A pak ji přemístit do řídkého bešamelu, opět za stálého míchání a pokud možno mimo bod varu. Jakmile je mouka dost provařená, ochutíme solí nebo i muškátovým oříškem. A je hotovo.

    Pokud děláme bešamel jako základ jídla, tedy hu budeme i s jídlem ještě dále vařit nebo péct, není nutné ho dlouho provařovat. Stačí jen 2 – 3 minuty a pak ho použít. Třeba do zapečené zeleniny, do lasagní, na pizzu atd. Jakmile připravujeme bešamel jako hotový pokrm tedy omáčku, přílohu atd., musíme jej provařit alespoň 15 minut.

    A můžeme připravit i tmavý bešamel, který má výraznou chuť sám o sobě, potřebuje pak už jen sůl. Jak na tmavý bešamel? Mouku necháme v másle déle osmahnout. Jen pozor, rádo se to připaluje. Takže míchat, míchat, míchat.

  2. Jak udělat bešamelovou omáčku

    Bešamelová omáčka se připravuje ze základního receptu na bešamel tak, že do bešamelu přidáme mléko nebo smetanu, tím ho naředíme do požadované hustoty. Pak přidáme i ochucení pro kýženou omáčku, případně i bylinky nebo další složky omáčky. Typicky jsem například o kopr, křen, fazolky, hrášek, brokolici, špenát, kmín, ředkev a mnoho dalšího.

    Bešamelová omáčka většinou velmi dobře chutná, když ji po dokončení varu ještě doplníme zakysanou smetanou a dochutíme octem. Výraznější chuť získá i přidáním trošičky cukru.

  3. Jak udělat bešamel na lasagne

    Bešamel na lasagne připravujeme tak, jsme uvedli v boxíku 1. Navíc není nutné ho dlouho provařovat, bude se totiž ještě propékat v lasagních, takže moučná chuť se díky tomu ztratí zcela sama. Bešamel do lasagní je nutné pouze přivést k varu a provařit jen asi 2 – 3 minuty, abychom věděli, jakou bude mít hustotu a mohli ji případně změnit.

  4. Jak udělat bešamel z mléka

    Jak udělat bešamelZ mléka děláme bešamel tak, že podle receptu z boxíku 1 připravíme jíšku, do které pak za stálého míchání přidáváme mléko.

    Na 50 g mouky cirka půl litru mléka.

    Nejprve uděláme raději bešamel hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější. Jak na něj, najdete také v boxíku 1.

  5. Jak udělat bešamel ze smetany

    Ze smetany připravíme bešamel tak, že podle receptu z boxíku 1 připravíme jíšku, do které pak za stálého míchání přidáváme smetanu. Nejlépe tu, která je určena na vaření. Pokud vyžadujeme opravdu tučný bešamel, použijeme běžnou smetanu ke šlehání (šlehačku).

    Na 50 g mouky cirka půl litru smetany na vaření. Běžné smetany ke šlehání bude potřeba o poznání více. Nejprve uděláme bešamel raději hustší, zředit ho totiž můžeme kdykoliv. Zahušťování je náročnější. Jak na něj, najdete také v boxíku 1.

  6. Jak použít bešamel

    Bešamel má mnohé využití do mnoha typů pokrmů. Můžeme ho použít jako základ pro různé polévky, dále k přípravě mléčných omáček. Perfektně bešamel doplní všechny zapékané pokrmy, tedy zapečené brambory, lasagne, zapékanou zeleninu i další druhy těstovin. Vynikající je i jako podklad pod suroviny na pizzu, pokud vám rajčatová chuť nevyhovuje.

    Bešamel může být ale i výbornou omáčkou k masu či zelenině, kdy ho použijeme jako dip. Stačí ho jen vhodně dochutit. Úžasný je třeba bešamel na cibulce nebo bešamel s česnekem. Ale jde ho udělat i na sladko a využít místo krupičné kaše nebo jako doplněk do zákusků. V tomto případě používáme více másla a tučnější smetanu.

    Bešamel také cokoliv zahustí, zjemní chuť každému jídlu. A toho můžeme využít v podstatě téměř kdekoliv, kde se hodí mouka a mléko nebo smetana. Masové pokrmy nevyjímaje.

  7. Jak udělat bešamel do zásoby

    Ekonomicky výhodným způsobem použití bešamelu je připravit si ho více najednou. Pak zbytek uložit do lednice a do deseti dnů ho spotřebovat. Je ale i další možnost – můžeme ho dát zamrazit. Jen je potřeba po rozmrazení bešamel rozmixovat. Přemrzlý škrob totiž vytvoří „cucky“, které pouhým mícháním nelze rozpojit.

    Dále můžeme připravit do zásoby pouze jíšku, tedy osmahnout mouku na másle. Tu lze v lednici uchovat v dobře těsnící nádobě i měsíc. Pokud jíšku rozdělíme na malé porce, můžeme ji zamrazit a brát z mrazáku postupně, kdykoliv potřebujeme udělat omáčku, polévku nebo bešamel připravený k dalšímu použití při vaření.

    Zamrazená jíška nijak nezmění svou konzistenci a lze ji pak po rozmrazení běžně použít. Jen je nutné myslet na fakt, že tuky v mrazáku silně nasávají okolní pachy. Takže jíšku musíme skladovat ve velmi dobře těsnící nádobě nebo nádobách. Pouhý igelitový sáček nám totiž nebude nic platný. Zejména když máme v mrazáku například aromatické uzené maso, klobásy nebo třeba předpřipravené česnekové karbanátky. Takové pachy jíška chytá velmi rychle a silně, což by mohlo později zkazit celé vaření. Proto vždy zamrazujeme ve vzduchotěsných nádobkách.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.