Jak se vyznat v kávě

Zdeňka Táborská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak se vyznat v kávě

    Kávovník – původ a rozdělení

    Kávovník je keř, který se pěstuje na plantážích v hornatých oblastech Střední a Jižní Ameriky, Asie, ale i částech Afriky. Kvete bílým květem a v závislosti na druhu kávovníku plodí oválné či kulaté plodnice, které jsou svou velikostí podobné našim třešním, s tím rozdílem, že neukrývají pecku, ale kávová zrna. Plodnice mění barvu v závislosti na vyzrálosti.

    Na českém trhu se nejčastěji setkáváme s kávou z kávovníku robusta nebo arabica.

  2. Kávovník robusta

    Kávovník robusta poskytuje plody zhruba 2 roky po vysazení, jeho plantáže se nacházejí ve výškách pod 1 000 m. n. m.

    Zrna z robusty představují přibližně 25 % světové produkce kávy. Jsou spíše kulatého tvaru, dělící rýha je skoro rovná a mají hořkou, dřevitou, zemitou chuť.

    Oproti arabice obsahují cca 2x více povzbuzující účinné látky – kofeinu.

  3. Kávovník arabica

    Tento kávovník vás obdaruje plody až po 3 letech od vysazení, je pěstován ve vyšších nadmořských výškách než kávovník robusta.

    Zrna z arabicy tvoří zhruba ¾ světové produkce kávy. Mají oválný tvar, rýha uprostřed je zakřivená a široké spektrum chutí (v ústech můžete pocítit čokoládové, květinové nebo třeba ovocné aroma).

    O co více má robusta kofeinu, o to více obsahují zrna arabicy cukrů.

  4. Kofein v kávě

    Kofein je přírodní chemická látky ze skupiny alkaloidů. Obsahuje ho přibližně 60 rostlin, mezi neznámější patří patrně kávovník, čajovník, kakaovník, cesmína a guarana, které kofein využívají jako pesticid. Kofein se přidává do některých nápojů, je dostupný jako doplněk stravy.

    V čisté formě se jedná o bílou krystalickou látku hořké chuti. Tento alkaloid má pozitivní účinek na naši centrální nervovou soustavu i kardiovaskulární systém. Oddaluje únavu a bystří mysl. Také zrychluje srdeční činnost, dechovou frekvenci a zvyšuje krevní tlak.

    Káva v rozumné míře, tzn. 2 – 4 šálky denně, je považována za zdraví prospěšnou.

  5. Kávové nápoje

    Základem pro kávové nápoje je espresso, z něj baristé připravují všemožné druhy kávy. Na Skrblíkovi jsme vám již odtajnili, jak připravit 24 různých druhů kávových nápojů, nyní pouze stručný přehled.

  6. Černá káva

    Espresso

    Už víme, jak připravit espresso, zde tedy jen pro připomenutí. Klasické espresso se připravuje ze 7 g kávy a 30 ml vody, která nesmí dosáhnout teploty varu.

    Double Espresso

    Jedná se o dvojité espresso, na jehož přípravu se použije 14 g kávy a 60 ml vody.

    Espresso Lungo

    Espresso, na které použijeme dvojnásobný objem vody, tzn. 7 g kávy a 60 ml vody.

    Ristretto

    Jde o klasické espresso, jen se použije menší objem vody, zhruba 15 ml.

    Americano

    Americano se připravuje z espressa a použitím horké vody v poměru přibližně 1:5.

  7. Kávové nápoje s mlékem

    Espresso Macchiato

    Jedná se o espresso skryté pod mléčnou mikropěnou. Tento nápoj má asi 70 ml.

    Cappuccino

    Jde o espresso zalité našlehaným mlékem, od kterého se oddělí vrstva mléčné mikropěny. Nápoj má objem 150 – 180 ml.

    Caffé Latte

    Nejprve barista nalije napěněné mléko a vyčká na oddělení pěny, do které lije espresso. Tímto postupem vznikne kávový nápoj se 3 oddělenými vrstvami o objemu 250 – 330 ml.

    Flat White

    Double espresso zalité našlehaným mlékem, na vrchu se oddělí vrstva mikropěny. Nápoj objemově shodný s cappuccinem. Jak připravit flat white? S naším článkem to zvládnete hravě.

  8. Alkoholické kávové nápoje

    Základem alkoholických kávových nápojů je Vídeňská káva (einspänner), což je espresso s větším podílem vody, pořádnou dávkou šlehačky na vrchu, které se podává ve vysoké sklenici s dlouhou lžičkou.

    Alžírská káva (eggnog latte)

    Jedná se v podstatě o vídeňskou kávu doplněnou o vaječný likér, který se lije na dno vysoké sklenice.

    Irská káva (Irish Coffee)

    Základem je vídeňská káva, na dno sklenice se lije irská whiskey. Šlehačka by měla dosahovat okraje sklenice.

    Pařížská káva

    Vídeňská káva s kakaovým likérem.

  9. Studené kávové nápoje

    Frappé

    Ideální káva na horké parné dny, která ochladí. V šejkru smíchejte espresso, vodu, kostky ledu a mléko, ev. cukr, protřepejte a servírujte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma káva


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás